Завершилася 109 доба героїчного протистояння Українського народу російському повномасштабному воєнному вторгненню.

Українські захисники продовжують стримувати агресора в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід". 12 червня, наші воїни знищили:
  • особового складу – 18
  • ББМ – 1
  • АТТ – 1
  • мінометів – 1
  • СПГ – 1
  • склад з б/п – 1. 
  •  

Серед новин:

Зеленський наголошує, що в ракетному ударі РФ по Чорткову Тернопільської області не було жодного тактичного чи стратегічного сенсу.

У Лисичанську Луганської області внаслідок обстрілу з боку росіян у неділю загинула шестирічна дитина — голова ОВА Сергій Гайдай.

Канадський пенсіонер Марсель Лусьєр, який зірвав джекпот у 70 мільйонів доларів у національній лотереї, передасть частину коштів на післявоєнну відбудову України.

Міністр оборони Олексій Резніков не задоволений втратою інтересу з боку західних політиків та медіа до труднощів української армії та певним відчуттям полегшення, попри запеклі бої в Україні.

Відомий японський архітектор Хірокі Мацура побував у звільненому від окупантів Ірпені, після чого заявив, що це "місто мрії для урбаністів".

На Слов’янському напрямку українські військові відбили спроби ворога атакувати, тривають запеклі бої за Сєвєродонецьк, росіяни готують наступ на Лиманському напрямку — зведення Генштабу.

В умовах морської блокади Росії Україна налагодила два канали експорту зерна — через Польщу та Румунію, а також веде переговори з державами Балтії, заявив заступник глави МЗС Дмитро Сенік.

Російські окупанти обстріляли з артилерії Синельниківський і Криворізький райони Дніпропетровської області, внаслідок однієї з атак загинула жінка — голова ОВА Валентин Резніченко.

Під час двох обмінів тілами загиблих Україна отримала тіла 220 захисників Маріуполя, які перебували на заводі "Азовсталь", — у Києві почалися заходи з ідентифікації загиблих, повідомив екскомандир полку "Азов" Максим Жорін.

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський відкинув заяву Макрона про те, що Росію на чолі з Путіним не можна принижувати.

ЄС стоїть на порозі "історичного рішення" напередодні саміту 23-24 червня, де розглядатимуть питання надання Україні статусу кандидата — Урсула фон дер Ляєн.

Декілька БМП Marder від німецького виробника Rheinmetall, які були зняті з озброєння Бундесвером, в даний час пройшли модернізацію і можуть бути доставлені в Україну негайно — про це заявив гендиректор Rheinmetall Армін Паппергер.

Щодо дій ворога на окремих напрямках:

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках без суттєвих змін. На останньому російські окупанти продовжують обстріли позицій наших військ, а також цивільної інфраструктури в населених пунктах Хрінівка Чернігівської області та Олександрівка Сумської області.

На Слобожанському напрямку противник веде бойові дії, намагається покращити тактичне положення, продовжує удосконалення інженерного обладнання оборонних позицій в районі населеного пункту Новий Бурлук. Ворог обстріляв із мінометів, артилерії та реактивних систем залпового вогню райони населених пунктів Замулівка, Байрак, Гусарівка та Руські Тишки.

Безуспішно вів штурм в напрямку населених пунктів Стариця – Рубіжне.

На Слов’янському напрямку українські воїни успішно відбили ворожі штурмові дії на напрямках Довгеньке – Мазанівка та Довгеньке – Долина.

На Донецькому напрямку основні зусилля противник зосереджує на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках. Здійснював вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення.

На Лиманському напрямку активних дій ворог не вів, продовжив обстріли наших підрозділів. Здійснює заходи з підготовки до наступу.

На Сєвєродонецькому напрямку противник продовжив застосування ствольної та реактивної артилерії. Намагається подолати опір наших військ та встановити повний контроль над містом Сєверодонецьк, бойові дії тривають.

На Бахмутському напрямку окупанти вели штурмові дії з метою охоплення населеного пункту Врубівка, успіху не мали. При спробі відновити штурмові дії в напрямку Оріхове – Золоте ворог отримав рішучу відсіч українських захисників та відійшов.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник здійснює систематичний вогневий вплив на позиції наших військ з метою сковування їх дій та недопущення перегрупування.

На Південнобузькому напрямку загарбники намагаються утримувати зайняті раніше позиції та здійснювати вогневе ураження підрозділів Сил оборони.

Ворог завдав вогневого ураження із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Трудолюбівка, Широке, Добрянка та Благодатне.

Звернення Президента України Володимира Зеленського:

"Ключова тактична мета окупантів не змінилася – вони тиснуть у Сєвєродонецьку, там тривають дуже жорстокі бої буквально за кожен метр, а також тиснуть у напрямку на Лисичанськ, Бахмут, Слов'янськ.

Російська армія пробує завести на Донбас резервні сили. Але які в них можуть бути резерви зараз? Схоже, спробують кинути в бій слабо підготовлених строковиків і тих, кого зібрали шляхом прихованої мобілізації. І це означає лише одне: Росія ще в червні може перетнути межу в 40 тисяч своїх втрачених військових.

У жодній іншій війні за багато десятиліть вони стільки не втрачали". 

Віримо у Збройні Сили України! Разом Ми – сила! Слава Україні!