Представників олігархату країни-агресора майже миттєво наздогнали важкі санкції, як тільки окупанти знову напали на територію України.

У підсумку, був поставлений під великий сумнів сам факт існування лондонського Челсі, майно власника якого, Романа Абрамовіча, було заарештовано британським урядом.

Утім, пригоди мільярдера на цьому себе не вичерпали.

Як стало відомо французькій пресі, у Португалії зараз із новою силою поновився розгляд деталей процедури отримання громадянства цієї країни власником "синіх", що був розпочатий ще в січні 2022 року.

Зокрема, у Порту вже відбулися кілька обшуків із боку місцевих правоохоронців, метою яких було встановлення зв’язку між Абрамовічем та рабином місцевої єврейської церкви Даніелем Літваком.

У підсумку, священика було затримано саме у той момент, коли він із неявних причин намагався покинути Португалію, відправившись на Батьківщину до Ізраїля, на території якого не розповсюджує дію європейське правосуддя.

Літвака підозрюють у зловживанні впливом із корисливою метою, корупції, підробці документів, відмивання грошей, а також в ухиленні від сплати податків.

Стосовно Абрамовіча, як уважає слідство, рабин допоміг оформити всі необхідні папери для отримання португальського громадянства через закон, що дозволяє всім нащадкам сефардських євреїв, переслідуваних і вигнаних наприкінці 15 століття, отримати відповідний документ про приналежність до країни Європейського союзу.

Варто зауважити, що з моменту набуття чинності законом про відшкодування збитків сім років тому було подано понад 137 000 заяв про громадянство, із яких Португалія надала таке право більш ніж 56 000 нащадків сефардських євреїв, згідно з даними, які наводить ізраїльська громада Порту.

Якщо провину рабина в підробці документів буде доведено в суді, то Абрамовіч може залишитися без відповідного паспорту.