Чемпіонські перегони в англійській Прем’єр-лізі не зупиняються ні на мить, однак ми дедалі ближче підходимо до їхньої розв’язки. Лондонський Арсенал чи Манчестер Сіті? Ліверпуль ми вже до уваги не беремо, тоді як два інших великих клуби з’ясовують поміж собою стосунки виключно в заочному режимі.

У тридцять шостому турі національної першості "каноніри" на власному полі приймали Борнмут, для якого цей сезон вже фактично є позбавленим турнірних завдань. Однак команда Андоні Іраоли все одно не втомлюється перемагати та поступово закріплюватись поблизу до екватора, і в разі сенсаційного успіху на Емірейтс могла б навіть обійти лондонські Челсі та Вест Гем, у яких ще буде очне дербі добою пізніше.

Але цим самим успіхом у першому таймі й близько не пахнуло, тоді як ризик отримати болючий розгром для "вишень" існував цілком реальний. Арсенал лише на початку гри не міг пробити цей потужний блок із частоколом ніг у штрафному від суперників, які відчайдушно захищали себе, клуб, Траверса, ворота та й кого-завгодно, аби тільки не пустити м’яч у сітку.

І майже це вдалось зробити Борнмуту, але трохи не дотерпіли до перерви. Траверс, який до цього витягнув кілька "мертвих" м’ячів, на 42 хвилині зіграв у підкаті в ноги Гаверца на правому куті воротарського й не зачепив м’яч за мить до цього. Так нам сказали арбітри на VAR, хоча після одного з епізодів другого тайму є підстави не надто довіряти їхнім рішенням. Позаяк, Сака ударом низом трохи лівіше від центру закрив першу половину зустрічі на користь власної команди.

І лише під час перерви Іраолі вдалось достукатись до своїх підопічних настільки успішно, що ті заграли в якісно інакший футбол значно кращого рівня. І тут уже Арсеналу довелось попотіти, відбиваючись від постійних випадів Соланке й, напевно, найголовнішого моменту цього матчу, коли на 73 хвилині арбітри не побачили фол проти Біллінга від захисників Арсенала під час свічки над штрафним, але побачили потім порушення правил від Соланке проти Раї. Удар у порожні від Семеньйо через це особливого сенсу вже не мав.

Незадовго до цього Арсенал забив удруге, тож момент дійсно був вирішальним, бо господарям можна було не дати набути впевненості у власному успіху. Але гол Троссара з передачі Райса таки залишився без відповіді в межах правил, після чого Деклан довів справу до впевненої перемоги власної команди м’ячем на останніх хвилинах компенсованого часу. А так — Арсенал створив і значно більше підстав для розгрому, аніж могло здатись на перших погляд.

У наступному турі лондонський Арсенал гостюватиме в Манчестер Юнайтед, тоді як Борнмут прийматиме Брентфорд.

Арсенал — Борнмут 3:0
Голи: Сака, 45 (пен.), Троссар, 70, Райс, 90+7

Арсенал: Рая — Вайт, Саліба, Магальяйнс, Томіясу — Едегор, Парті, Райс — Сака (Жезус, 85), Гаверц, Троссар (Мартінеллі, 81).

Борнмут: Траверс — Сміт (Ааронс, 89), Забарний, Сенесі (Унал, 80), Уаттара — Кук, Крісті — Семеньйо, Скотт (Біллінг, 71), Клюйверт (Февр, 89) — Соланке.

Попередження: Парті, Гаверц — Скотт, Сміт, Крісті