Потрохи ми наближаємось до визначального моменту Ліги націй УЄФА, яка вже за кілька днів завершить свій груповий етап у дивізіоні A, після чого ми зможемо дізнатись чотирьох майбутніх учасників великого фіналу в боротьбі за трофей. Збірна Португалії, яка першою в історії зуміла перемогти в цьому змаганні, під час жеребкування опинилась у доволі цікавій групі з Іспанією, Чехією та Швейцарією, у якій було складно виокремити явного фаворита навіть до офіційного початку матчів першого туру.

У підсумку, квартет A2 повністю виправдав покладені на себе сподівання, і за два тури до кінця жодній із команд не вдалось досягти вирішальної переваги над конкурентами. Навіть в останньої, станом на момент початку вихідних, Швейцарії ще зберігались шанси на те, аби з двома здобутими очками поборотись за вихід до плей-оф, хоча Іспанія з вісьмома балами була явно проти цього. І допоки "Фурія роха" та "Наті" визначали сильнішого поміж собою, у Празі, на полі Еден Арени, Чехія приймала Португалію в останній спробі наздогнати "європейських селесао" перед протистояннями останнього туру.

Відкриті можливості підштовхували обидві команди до здобуття результату, тож не дивно, що вони намагались лише поступово знаходити слабкі місця в обороні один одного від самого початку матчу. Португальці потрохи захоплювали все більше простору на чужій половині поля, і поступово біля воріт Вацліка почали з’являтись перші гольові моменти. Однак постріли гостей проходили повз ціль, тоді як у зіткненні з Роналду під час однієї з подач голкіпер господарів ненавмисно, проте дуже прицільно влучив у обличчя Кріштіану Роналду, забезпечивши зірці розбитий ніс на розсічення.

Лідер атак Португалії продовжив гру, незважаючи на отриману травму, тоді як аналогічним чином відзначитись не зміг захисник чехів Якуб Брабец, якого довелось міняти посеред першого тайму. Футболісти Сантуша не стали на цьому тлі довго вагатись із забитим м’ячем, і вже на 33 хвилині нарешті завершили серію передач із флангів гольовим пасом Леау на Далота, який у цьому матчі відігравав де завгодно в атаці, але не на власній базовій позиції правого захисника.

Утім, так португальцю дозволяли робити суперники, бо суттєвого навантаження захист гостей так і не отримав. Другий м’яч "європейські селесао" провели під завісу першого тайму, коли Бруну завершив простріл Руї з лівого флангу до воротарського, перебуваючи при цьому на абсолютній самоті. У цей момент Чехія мала шанс повернутись до гри, бо в наступній атаці Роналду незграбно підставив руку під зрізку головою від Бруну подачі кутового з правого флангу від суперників на ближню стійку, але Шик із пенальті зацідив м’яч над воротами.

Цей прикрий епізод лише позначив для нас той факт, що на боротьбу в другому таймі вже можна не чекати. А тут ще й Португалія забила втретє, коли все той самий Далот опинився на ударній позиції перед чужим штрафним, і з передачі Бруну закрутив м’яч лівою ногою під ліву стійку. Уже на завершення гри голом зі скидання подачі кутового з правого флангу від Роналду скористався Жота, завдяки чому португальці оформили розгром у матчі, у якому суперники навіть не намагались навантажити Руї Сілву роботою.

У заключному турі Ліги націй УЄФА Чехія проведе гостьовий матч проти Швейцарії, а Португалія на власному полі прийматиме Іспанію.

Чехія — Португалія 0:4
Голи: Далот, 33, 52, Фернандеш, 45+2, Жота, 82

На 45+6-й хвилині Патрік Шик (Чехія) не забив пенальті (промах).

Чехія: Вацлік — Зіма, Брабец (Кудела, 22), Емелка — Цоуфал, Соучек (Кухта, 77), Крал, Зєлєни (Влканова, 64) — Барак (Шевчик, 63), Шик, Гложек (Черни, 64).

Португалія: Кошта — Далот, Діаш, Данілу (Маріу, 84), Руї — Карвалью (Пальїнья, 77), Фернандеш (Нунеш, 77), Невеш — Б. Сілва (Орта, 67), Роналду, Леау (Жота, 67).