Суперкубок Іспанії на поточному етапі сезону є провідним змаганням серед європейських чемпіонатів, бо середній статус його учасників вражає різноманітністю. Напередодні ми мали можливість спостерігати за тим, як чинний чемпіон країни, мадридський Реал, у серії пенальті долає фіналіста останнього розіграшу Кубка Іспанії, Валенсію, на шляху до недільного вирішального протистояння. А вже за добу віце-чемпіонам та поточним лідерам турнірної таблиці, футболістам каталонської Барселони, випала можливість або подарувати нам чергове El Clasico в фіналі, або за безпосередньої участі володаря національного Кубку, севільського Бетіса, влаштувати сенсацію.

На відміну від матчу добою раніше, у цьому випадку жодна зі сторін не потребувала додаткового часу для того, аби пристосуватись до суперників чи до будь-якого іншого фактору. Відкрита гра розпочалась майже з перших секунд, і своєрідним прискорювачем появи гольових моментів виступали власне помилки футболістів. Особливо загрозливим чином у цьому плані виглядала похибка Кунде перед власним штрафним під час розіграшу на 22 хвилині, яку в терміновому порядку довелось перекривати Араухо.

Цей момент добряче розбурхав команду Хаві, і в наступній атаці м’який пас Рафіньї з правого флангу перед воротарським ударом під голкіпера Браво в падінні завершив Педрі. Шкода, що в бразильського партнера незадовго до цього був офсайд, про що свідчив повтор на VAR. Проте іспанський півзахисник своїм, нехай і незарахованим голом, показав гарний приклад Роберту Левандовські, який до цього тричі зазнавав невдачі під час спроб приборкати м’яч у чужому штрафному.

Трохи пізніше, на 40 хвилині, польський нападник заб’є свій м’яч із другої спроби завершити контратаку, яку ще на власній половині розпочав той самий Педрі, а підтримував Дембеле. Цей гол був дуже своєчасним, оскільки Бетіс до цього саме розігрався та почав створювати низку гольових моментів біля воріт тер Штегена. Постріл Пессельї головою з близької відстані в цьому контексті виділявся з-поміж інших нагод, проте німецький голкіпер здійснив яскравий порятунок на лінії воріт. Не менш яскравий, аніж удались йому сейви під час ударів Родрі та Енріке під завісу першого тайму.

І начебто непогано розпочинала команда Хаві другу половину гри з перспективного моменту Левандовські – Рафіньї, які послідовно не завершили простріл Альби з лівого флангу перед чужим воротарським. Однак підтримати гострий стиль своїх наступів Барса так і не виявилась спроможною, через що суперники поступово почали відвойовувати простір на чужій половині поля. Тривалий час футболісти Мануеля Пеллегріні взагалі нічого не могли створити, проте вже на початку заключної частини протистояння раптово вистрілили.

Важкий розіграш перед штрафним майданчиком тер Штегена зрештою дійшов через ноги Енріке до Фекіра на правий фланг штрафного, і Набіль прицільно пробив у ближній кут повз тер Штегена. На обрії замайоріли обриси додаткового часу в цей момент, але розвіяти їх уже незабаром мав нагоду Левандовські, якби передачу на нього з лівого флангу штрафного Ферран віддавав не з положення "поза грою".

Зрештою, команди перейшли до овертаймів, які Барселона розпочала на чужій половині поля з результативного стандарту, а Фаті записав на свій рахунок симпатичний постріл злету з лівого флангу штрафного під дальню стійку. У Бетіса фактично не було часу на роздуми, тому номінальні господарі перейшли до масованого наступу, і зрештою Енріке прострілом із правого флангу дав можливість Морону п’ятою на ближній штанзі проштовхнути м’яч повз голкіпера.

У другій половині додаткового часу команди більше боролись одна проти одної, і зрештою цей процес призвів до того, що досвідчений Андрес Гвардадо назбирав два попередження та залишив свою команду в меншості. У контексті серії пенальті, що стрімко наближалась, цей епізод мав неабияке значення, бо в севільського колективу майстрів пробити з позначки майже не залишалось.

Це й зіграло злий жарт із командою Пеллегріні, оскільки Хуанмі та Карвалью свої спроби змарнували на третьому та четвертому ударі відповідно, тоді як "блаугранас" виконували свої постріли максимально успішно.

Фінальний свисток арбітра Карлоса Дель Серро Гранде з Мадриду відправив каталонську Барселону на фінальне протистояння за Суперкубок Іспанії проти мадридського Реала, яке відбудеться 15 січня о 21:00. Для севільського Бетіса турнірний шлях добіг кінця.

Бетіс — Барселона 2:2 (2:4 – пен.)
Голи: Фекір, 77, Морон, 101 — Левандовські, 40, Фаті, 93

Бетіс: Браво — Руїбаль (Сабалі, 79), Песселья, Луїс Феліпе, Міранда — Родрігес (Гвідо, 87), Каналес (Карвалью, 46) — Енріке, Фекір (Морон, 91), Родрі (Хуанмі, 83) — Іглесіас (Вілліан, 67).

Барселона: тер Штеген — Роберто (Крістенсен, 79), Кунде, Араухо, Альба (Алонсо, 79) — Гаві (Кесс’є, 95), де Йонг, Педрі — Рафінья (Фаті, 87), Левандовські, Дембеле.

Попередження: Фекір, Луїс Енріке, Родрігес, Міранда, Гвардадо  — Роберто, Рафінья

На 118-й хвилині був вилучений Хосе Андрес Гвардадо (Бетіс) (друге попередження).