Виснажливими чи ні були протистояння проти донецького Шахтаря та португальської Браги в рамках Ліги чемпіонів УЄФА посеред тижня для каталонської Барселони та мадридського Реала відповідно, але обидва іспанських гранди все одно мали надвечір суботи виходити на поле Олімпійського стадіону Барселони заради чергового епізоду легендарного El Clasico.

Лідерами чемпіонських перегонів на той момент ці дві команди вже не були, бо Жирона свій матч одинадцятого туру проти Сельти напередодні виграла у Віго (1:0), тож для того, аби повернутись на першу сходинку, "бланкос" потрібно було виключно перемагати, тоді як для "блаугранас" подібний результат означав би виключно зменшення дистанції від сусідів за регіоном. Але кому цікава та турнірна таблиця на початку сезону, якщо дві величні команди просто прагнули знову з’ясувати поміж собою стосунки?

І дуель у підсумку дійсно вдалась, хоча й розпочиналась доволі буденно — Хаві виставив проти Вінісіуса Араухо на фланг і той надійно контролював швидкісні просування опонента. Разом із тим, Барса залучила до правого флангу нападу Канселу, що відверто здивувало, але Жоау там почував себе настільки органічно, що й питань ніяких не виникало. А ще господарі забили вже на сьомій хвилині, тому події почали закручуватись навіть швидше, аніж ми могли на це розраховувати.

Тоді Феррану допоміг рикошет від суперника під час спроби зіграти в стінку з Гюндоганом перед чужими володіннями, після чого німець увірвався на побачення за тер Штегеном та спокійно того переграв. Надалі команда Хаві намагалась зв’язувати гру гостей ще дужче й певний час ми взагалі не бачили Реал в атаці, тоді як біля воріт Кепи дедалі ставало дедалі більше тривожних вогників.

Найбільш яскравий із них — влучання в стійку від Фірміна за підсумком відбирання м’яча в Гроса від Гаві на вході до лівого флангу чужого штрафного. А що було в Реала натомість? Дальній постріл Рюдігера, який пролетів повз ліву дев’ятку та удар Карвахаля з дуже гострого кута в сітку із зовнішнього боку в межах штрафного. І все? Нікуди не годиться! Але в Анчелотті ще була купа часу, аби щось змінити.

І ось, другу половину матчу відкривав момент Родріго, який із правого флангу штрафного запустив м’яч повз ворота, на що Барса відповіла черговим влучанням у каркас. Це Мартінес головою завершив подачу Фірміна з лівого флангу, влучивши в ближню стійку, після чого Араухо з гострого кута добив точно в Кепу. Пожежа, на яку Анчелотті одразу відреагував заміною з появою на полі Камавінги.

І тільки після чого в Реала хоч щось почало виходити перед чужими володіннями. "Бланкос" важко заходили всередину штрафного, тому гатили за першої ж нагоди з далекої відстані. У цьому плані ми відзначали постріли Чуамені та Крооса, тоді як господарі відповідали виключно індивідуальними діями Канселу, але влучність того також не виправдовувала сподівань уболівальників.

Зрештою, Реал таки влучив у ціль, але вже за допомоги гармати Джуда Беллінгема, який на 68 хвилині пострілом у правий кут зрівняв рахунок. У ситуації, коли Барса втратила наступальні оберти та фактично з нуля була змушена вигадувати щось біля чужих воріт. Поява Левандовські та Рафіньї в цьому контексті загострила загальну ситуацію, але на результативність команди Хаві не впливала.

А ось Джуд впливав. На другій компенсованій хвилині Карвахаль із правого флангу зробив передачу, яка б до англійця ніколи не дісталась, якби не втручання Модрича, який забезпечив гольовий пас невпевненим доторком до м’яча, який потім перелетів через голову Іньїго точно на ногу партнеру по команді. Дубль. Просто фантастика.

У наступному турі каталонська Барселона гостюватиме в Реала Сосьєдад, а на мадридський Реал очікуватиме домашнє дербі проти Райо Вальєкано.

Барселона — Реал 1:2
Голи: Гюндоган, 7 — Беллінгем, 68, 90+2

Барселона: тер Штеген — Араухо, Крістенсен, Мартінес, Бальде — Фермін (Ромеу, 71), Гаві, Гюндоган — Канселу (Ямал, 76), Торрес (Левандовські, 61), Феліш (Рафінья, 76).

Реал: Аррісабалага — Карвахаль, Рюдігер, Алаба, Менді (Камавінга, 52) — Чуамені — Вальверде, Кроос (Модрич, 63) — Беллінгем — Родріго (Хоселу, 63), Вінісіус (Васкес, 90+5).

Попередження: Фермін — Карвахаль