Звістка про відставку Олександра Хацкевича стала манною небесною для багатьох фанатів киян. Після неї багатьом хотілося б наступною новиною прочитати "Официально: Юрий Вернидуб возглавил Динамо", і це дійсно був би чудовий варіант. Давайте розглянемо детальніше, чому саме.

Це один з найуспішніших українських тренерів за останні роки

Вернидуб чудово проявив себе в Зорі. При ньому луганська команда перетворилася з борця за виживання на стабільного учасника єврокубків. Так, третього місця було б значно важче досягти, якби були "ті самі" Дніпро та Металіст, але ж і на Зорю вплинула війна, чи не так?

Говорячи про найкращих українських тренерів, на думку спадають Роман Григорчук, Мирон Маркевич, Юрій Вернидуб (який отримав відповідну нагороду в 2018 році) та авансом – Дмитро Михайленко. Але у Маркевича непрості стосунки з Ігорем Суркісом, тож уявити його в Динамо легше, ніж тільки Мірчу Луческу. Ще двоє з цього списку наразі мають контракти з іншими клубами.

Одна мова з більшістю гравців команди

Порівняно з іноземним (дійсно іноземним!) спеціалістом, хоча про таке особливо мріяти й не доводиться, у Вернидуба є суттєва перевага — одна мова спілкування з українськими гравцями Динамо. У такому разі можна не переживати, що хтось з гравців банально не зрозуміє, чого прагне тренер посеред матчу. Звісно, є ще і легіонери, але знаючи Юрія Миколайовича, віриться, що його спілкування з ними буде більш високого рівня, аніж "камон, плей, ну шо такоє".

Здатність побудувати команду з характером

Так, Динамо – не гранд футболу. Так, в 9 випадках з 10 кияни поступляться Челсі з будь-яким тренером. Та не страшно програвати Челсі – страшно програвати Челсі з рахунком 0:8. Так, та сама Зоря Юрія Вернидуба посіла четверте місце у групі з Манчестер Юнайтед, Фейєноордом та Фенербахче, але ж за неї не було соромно. Або згадайте, принаймні, битву з Лейпцігом.

Скажете, що просто Челсі минулого сезону був занадто потужним? Можливо, але ж Славія (яку Динамо вибило у кваліфікації ЛЧ) поступилася більш, ніж гідно – 0:1, 3:4. То може, справа таки у характері?

Прогрес молоді

Власне, з цим пунктом чудово складалося у Олександра Хацкевича, за що йому варто подякувати. Та і Юрій Вернидуб – майстер працювати з молоддю. Найяскравіші приклади — Руслан Маліновський, Олександр Караваєв, Іван Петряк, той же Денніс Бонавентуре – всі вони змусили вперше голосно говорити про себе під керівництвом Вернидуба. Можна ще згадати Олександра Андрієвського, який приходив до Зорі добротним гравцем з Чорноморця, а в ній доріс до збірної України та заслужив повернення до Динамо, а Андрій Лунін взагалі пішов до Реалу.

Можливість працювати в умовах продажу гравців

Варто прийняти реальність: часи, коли в чемпіонат України могли приїжджати лідери нідерландських грандів (Джеремейн Ленс), зірки Бундесліги (Раффаель) чи бомбардири з чемпіонату Іспанії (Марко Рубен) залишилися у минулому. Тепер треба шукати перлини в менш розкручених чемпіонатах (як-от Беньямін Вербіч) та – що важливо – вчасно їх продавати. Чи зможе додати Циганков, граючи в УПЛ? Чи додасть Цитаїшвілі, сидячи на лавці запасних?

Юрію Миколайовичу не звикати працювати в клубі, який розстається зі своїми лідерами. Так, часом втрати ставали занадто болісними і призводили до фінішу нижче "законного" третього місця, але ж в Динамо і більше можливостей для заміни, чи не так?

Принциповість протистоянь з Шахтарем

Кого не треба налаштовувати на боротьбу з "гірниками", так це Юрія Вернидуба. Всі ці історії з "Геббельс ТБ", сутички з Паулу Фонсекою. Можна не сумніватися, що це лише б додало мотивації і тренеру, і гравцям Динамо.

Популярність рішення серед фанатів

Юрій Вернидуб – найпопулярніша фігура серед вболівальників, коли мова йде про нового тренера Динамо. Це лише слова, треба факти? Будь ласка, опитування перше – у нього 35,3% голосів (майже 6 тисяч), опитування друге – 44% (близько 2 тисяч), опитування третє — 52% (12,5 тисяч голосів). Це було б рішення, яке б надихнуло вболівальників оптимізмом та, можливо, привело на трибуни більше людей. Цілком можливо, що Вернидуб (як і будь-який інший тренер) провалився б в Динамо – та чи стали б критикувати Ігоря Суркіса за таку сміливу спробу?

P.S. Згідно з джерелами Football.ua, новим тренером Динамо стане спортивний директор клубу Олексій Михайличенко, тож на призначення Вернидуба можна лише сподіватися. Хоч і без надії, та все одно сподіватися.