Президенту Федерації футболу України
Суркісу Г.М.

Шановний Григорію Михайловичу!

Дозвольте висловити Вам свою повагу та засвідчити, що ОПФКУ Прем’єр-ліга високо цінує партнерські стосунки, що склалися між нашими організаціями, та допомогу Федерації футболу України у питаннях розбудови Прем’єр-ліги. Запевняємо, що у своїй діяльності ми керуємося винятково інтересами українського футболу, чиїми щирими вболівальниками є.

I. Ми самі занепокоєні ситуацією, що склалася із матчем 21-го туру Чемпіонату України Іллічівець − Металіст. Погоджуємося, переноси не прикрашають наш Чемпіонат. Але Дирекція ПЛ, переконаний, прийняла єдине вірне на той момент рішення.

Непередбачувані погодні умови завжди вносили свої корективи у підготовку полів для футбольних матчів. Особливо гостро ці питання постають навесні, коли поновлюється Чемпіонат. Прем’єр-ліга докладає максимальних зусиль для організації та проведення матчів Чемпіонату на найвищому рівні і високо цінує те, що Федерація футболу України надала нам відповідні повноваження.

Ми стоїмо на сторожі регламентно-правових норм і вимог ФФУ, ФІФА та УЄФА, засуджуємо порушення Регламенту змагань та контролюємо дотримання встановлених вимог усіма учасниками Прем’єр-ліги.

II. 20 березня 2009 р. у Будинку футболу відбулося засідання Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ, у роботі якого також взяли участь співробітники Прем’єр-ліги. Членами Комітету були ухвалені деякі принципові рішення, а саме:

1. Вважати неможливим проведення календарного матчу Прем’єр-ліги чемпіонату України з футболу 23 березня 2009 року на стадіоні Іллічівець м.Маріуполь між командами Іллічівець та Металіст, враховуючи той факт, що 22 березня, за добу до початку зустрічі, на цьому ж стадіоні зустрічаються збірні команди Росії та Грузії з регбі.

2. Пропонувати ФК Іллічівець провести календарний матч 21-го туру між командами Іллічівець та Металіст на одному із сертифікованих стадіонів, який включений до реєстру стадіонів ФФУ. ФК Іллічівець повідомити керівництву Прем’єр-ліги до 16:00 20 березня 2009 року про місце проведення матчу між командами Іллічівець та Металіст.

3. Відповідальність за проведення покласти на Прем’єр-лігу.

Відповідно до п. 1 Постанови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ від 20.03.2009 р. проведення зазначеного матчу 23.03.2009 р. на стадіоні Іллічівець м. Маріуполь вважається неможливим; згідно п. 2 даної Постанови ФК Іллічівець тільки пропонується провести зазначений матч на одному із сертифікованих стадіонів, який включений до Тимчасового реєстру стадіонів ФФУ.

На виконання Постанови Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ від 20.03.2009 р. Прем’єр-ліга ознайомила із даним рішенням футбольні клуби Іллічівець Маріуполь та Металіст Харків.

Водночас ФК Іллічівець з об’єктивних причин не зміг знайти інший стадіон, включений до Тимчасового Реєстру ФФУ, у зв’язку з різким погіршенням погодних умов у регіоні (в тому числі значним пониженням температури навколишнього середовища та випаданням рясних опадів), а тому виступив із ініціативою перенести даний матч на іншу дату. ФК Металіст, йдучи назустріч ФК Іллічівець, підтримав цю пропозицію та погодився на перенесення дати проведення матчу, а саме на 20.05.2009 р.

Враховуючи перш за все рішення Комітету з питань стадіонів та безпеки проведення змагань ФФУ, яким було фактично унеможливлено проведення матчу 23.03.2009 р., а також те, що вищевказані футбольні клуби погодили нову дату проведення матчу 21-го туру Чемпіонату України, Дирекція Прем’єр-ліги для збереження цілісності змагань, керуючись п. 13 ст. 12 Регламенту змагань ПЛ, перенесла зазначений матч на 20.05.2009 р. При цьому, приймаючи дане рішення, Дирекція ПЛ в жодному разі не посилалася на форс-мажор та не порушувала принципів Чесної гри.

ІІІ. У зв’язку з наведеним вище та на виконання рекомендацій ФФУ, викладених у листі №713 від 21.03.2009 р., Прем’єр-ліга звернулась до футбольних клубів Іллічівець та Металіст з інформацією щодо необхідності проведення матчу 21-го туру 23.03.2009 р.

Однак футбольні клуби Іллічівець та Металіст на підставі Постанови Дирекції ПЛ від 20.03.2009 р. надали основним та молодіжним складам команд додаткові короткострокові відпустки (зокрема, легіонери скористались можливістю поїхати до себе на батьківщину), на підтвердження чого Прем’єр-ліга отримала від ФК Металіст офіційний лист та наказ по клубу, а ФК Іллічівець в особі віце-президента Разумного П.К. під час усної бесіди у телефонному режимі повідомив ідентичну інформацію та гарантував надання відповідних документів 23.03.2009 р. Крім цього, футбольними клубами були відмінені всі заходи, пов’язані з організацією матчу. Зокрема, ФК Металіст анулював бронювання готелю та квитків для виїзду команди на матч.

Враховуючи ці обставини та на виконання рекомендацій ФФУ, викладених у листі №713 від 21.03.2009 р., а також з огляду на те, що УЄФА не рекомендує національним асоціаціям призначати матчі чемпіонатів на дату проведення фіналу розіграшу Кубка УЄФА та Ліги Чемпіонів, клубами було запропоновано провести даний матч 09.04.2009 р.

Відтак, Дирекція ПЛ постановила призначити датою проведення матчу 21-го туру Чемпіонату України Іллічівець − Металіст 09.04.2009 р. Час початку матчу буде визначено додатково. Щодо матчу 21-го туру першості молодіжних складів команд ПЛ Іллічівець − Металіст, то він буде проведений 08.04.2009 р.

Прем’єр-ліга підтверджує та гарантує повне і беззастережне дотримання і виконання встановлених регламентно-правових норм.


З повагою, Генеральний директор ПРЕМ'ЄР-ЛІГИ Максим Бондарев