Стрімко наближається завершення 2023 року, і геть не кожна ліга готова відволікати своїх уболівальників від святкового настрою за прикладом англійської Прем’єр-ліги. У Іспанії, наприклад, і цього разу вирішили віддати данину пошани традиціям, тому вісімнадцятий тур місцевої Ла Ліги став відповідно останнім перед невеличкою перервою. Каталонська Барселона проводила його за домашнім матчем проти останньої команди "елітної" першості, Альмерії.

Гості Олімпійського стадіону Барселони ще жодного разу в поточному розіграші не перемагали, тож приїхали до потужного опонента грати від глибокого захисту. При цьому Альмерія не гребувала багато фолити, що доволі швидко набридло головному арбітру Гільєрмо Куадрі Фернандесу, і він почав роздавати попередження. Цікаво, що Барса при цьому навіть назбирала більше карток на старті, оскільки геть не гребувала відповідати опонентам.

Але щодо гостроти, то тут уже ситуація була не такою однозначною для команди Хаві, як щодо її одноосібної переваги на м’ячі. Доводилось багато боротись на вузькому просторі, а цього Барселона робити взагалі-то не полюбляє, тож доволі тривалий час від неї не надходила загроза чужим воротам. Альмерія при цьому навіть простір для контратак мала, тож в один момент навіть здалось, що гра почала бути відкритою.

Перший момент господарі залишили за собою, але Машиміану не дав себе переграти Роберто ударом головою, коли суперника кинули напризволяще перед воротарським під час подачі кутового з лівого флангу ще на восьмій хвилині. Другої такої нагоди "блаугранас" довелось чекати аж до заключної частини першого тайму, і черговий стандарт, але з протилежного боку поля, дав результат команді Хаві — удар Араухо Машиміану знову парирував, а ось добиванню від Рафіньї зарадити вже не зміг.

Спроба Барселони миттєво розвинути успіх завдяки моменту Левандовські зазнала чергової невдачі через просто феноменального воротаря суперників, після чого стало взагалі цікаво. На 40 хвилині захисники господарів отримали передачу за спини від Аррібаса на Баптістао, а той потім уже в межах штрафного перекинув м’яч над тер Штегеном. Арбітри доволі довго вивчали епізод на предмет офсайду, проте гол у Альмерії в підсумку так ніхто  не забрав.

Отже, на перерву доволі складного матчу команда Хаві пішла за нічийного рахунку, який не обіцяв їй нічого іншого, окрім як продовження боротьби й надалі. Керманич господарів зреагував двома замінами в розрахунку на швидкий гол після перерви, і ця ставка зрештою зіграла. Після моментів від Феррана та Левандовські, які були цілком убивчі, Барса знову виконала подачу з кутового, і цього разу удару Роберто з ближнього кута воротарського головою ніхто завадити вже не міг.

Але й цього разу святкування господарів було нетривалим, оскільки на 71 хвилині Араухо та Пенья в центрі власного штрафного не поділили поміж собою подачу суперників з правого флангу та забезпечили відскок на порожні ворота для Едгару. "Дешевий" гол, який у підсумку коштував Барсі чимало змарнованих нервових клітин.

Лише на 83 хвилині гарне порозуміння поміж Левандовські та Роберто, які обмінялись позиціями під час позиційної атаки, дозволило поляку розкрити чужий захист закиданням із глибини до центру штрафного, після чого іспанський півзахисник оформив дубль ударом під воротарем. І якби Альмерія тоді ще й третій гол забила зусиллями Баба та його удару головою, той узагалі б трапилась цікава історія. Однак ні, до такої різдвяної казки не дійшло.

У наступному турі каталонська Барселона гостюватиме в Лас-Пальмаса, а Альмерія поїде до памплонської Осасуни.

Барселона — Альмерія 3:2
Голи: Рафінья, 34, Роберто, 60, 83 — Баптістао, 40, Едгар, 71

Барселона: Пенья — Канселу, Араухо, Крістенсен (Кунде, 46), Бальде — Гюндоган, Роберто, Фермін (Ромеу, 67) — Рафінья (Ямал, 76), Левандовські, Феліш (Ферран, 46).

Альмерія: Машиміану — Посо (Мендес, 64), Чумі, Едгар, Монтес, Акьєме — Аррібас, Лопі, Баба, Рамазані (Ембарба, 77) — Баптістао (Лазаро, 77).

Попередження: Рафінья, Крістенсен, Араухо — Посо, Лопі, Баба