Президентові УЄФА пану Мішелю Платіні

Голові ЄПФЛ серу
Дейвіду Річардсу

Вельмишановні панове!

Від імені Професіональної футбольної ліги України дозвольте висловити нашу глибоку повагу та щиру вдячність за вашу кропітку роботу на шляху розвитку та консолідації європейського футболу. Українським професіональним футбольним клубам першого та другого дивізіонів приємно усвідомлювати, що на чолі європейського футболу перебувають знані й шановані колеги, котрі ґрунтовно переймаються станом справ у континентальних професіональних лігах.

Дозвольте поінформувати вас, що 12 березня відбулася зустріч президента ПФЛ Мілетія Бальчоса з керівниками Прем’єр-ліги. Під час наради обговорювалися питання налагодження співпраці між ПФЛ та ПЛ в рамках вироблення спільних напрямків роботи щодо вдосконалення системи управління та подальшого розвитку футболу всіх дивізіонів в Україні.

Зокрема, інтерес президента ПФЛ викликав виступ президента Прем’єр-ліги Віталія Данілова на Генеральній Асамблеї Асоціації Європейських професіональних футбольних ліг, що відбулася у Ньоні 10-11 березня поточного року. Висловлені питання мають безпосереднє відношення до вирішення проблем, які наразі турбують всю футбольну спільноту, та спонукають керівників обох ліг звернутися до вищестоящих органів управління футболу за компетентною допомогою при їх вирішенні.

Ініціативи, висловлені п. Даніловим, розглянуто та всебічно підтримано вищим органом управління ПФЛ Центральною Радою.

Ситуація, що склалася в українському футболі, не тільки гальмує становлення й розвиток футболу, а й завдає значної шкоди його іміджу на міжнародній арені.

Наше спільне занепокоєння викликане постійними порушеннями принципів чесності, прозорості та рівноправності в управлінні футболом, зокрема, і це найважливіше, Федерація футболу України, будучи найвищим керівним органом управління футболу, відповідно до Закону України «Про фізичну культуру і спорт», нехтує принципами демократичного управління та законними правами професіональних футбольних клубів, які виступають під егідою як ПФЛ, так і ПЛ.

Наголошуємо, що ПФЛ жодним чином не збирається ставити під сумнів виняткову роль Федерації футболу України щодо загального контролю футбольних процесів в країні.

Проте, будь-які ініціативи суб’єктів нашого футболу, зокрема ПФЛ, спрямовані на розвиток та удосконалення спільного футбольного господарства, не лише не знаходять підтримки з боку національної федерації, а й відверто ігноруються нею чи забороняються без жодних пояснень чи належних аргументів.

Свідченням цьому є затримка у задоволенні з боку ФФУ в повністю обґрунтованих відповідними законодавчими актами України, нормами статутів ФФУ та ПФЛ клопотань клубів ПФЛ та ПЛ щодо прийняття їх колективними членами ФФУ. Таким чином, ФФУ гальмує законне прагнення футбольних клубів представляти та захищати свої інтереси в Національній Асоціації футболу України.

Це не єдина проблема, з якою зіткнулися футбольні клуби України. Наразі найвищий орган управління футболом, яким є ФФУ, демонструє роботу не на засадах паралельного співробітництва, а одностороннього порушення принципів чесної гри. Яскраво виражений конфлікт інтересів, що виник внаслідок ділових та родинних зв’язків серед керівництва національної асоціації, призвів до розвитку негативних явищ в українському футболі. Небажання ФФУ надати пояснень щодо питань, зазначених вище, нехтування правами та інтересами футбольних клубів України, порушення принципів чесної гри як у безпосередньо змаганнях, так і в управлінні, дають нам підставу звернутися до вищестоящих органів управління футболом з проханням надати власну компетентну оцінку діям керівництва національної асоціації та допомогти знайти з нею спільну мову, добитися виконання прийнятих законів та зобов’язань.

У пошуках справедливості ми змушені звернутися до керівників європейських футбольних інституцій. Ми усвідомлюємо, що ця міра – крайня, проте, в той же час розуміємо, що без втручання УЄФА та ЄПФЛ відстояти своє право на подальше удосконалення системи українського професіонального футболу ми не в змозі.

Сподіваємося на порозуміння та подальшу плідну співпрацю.

З повагою

Президент М. Бальчос