Буковина до останнього часу вважалася найбільш проблемним клубом першої ліги. Фінансова криза змушувала клуб працювати в тяжких умовах, провідні гравці охоче полишали чернівчан, а по ходу сезону команда, яка довгий час йшла взагалі без очок, ризикувала достроково завершити участь в чемпіонаті, що означало б крах єдиного в регіоні профі-клубу. Тим не менш, героїчними зусиллями гравців та працівників Буковини вдалося навіть без грошей дотягнути до проміжного фінішу. Під кінець минулого року клуб отримав нових керівників, а разом з ними – і нову надію. У головного тренера чернівчан Юрія Гія цікавимося, як іде підготовка Буковини до весняної частини сезону, де, до слова, аутсайдеру доведеться боротися за збереження першолігової прописки.

– Юрію Володимировичу, ваша команда вийшла з відпустки 20 січня. Як ви розпланували роботу? Які будуть етапи підготовки?

– Працюємо поки тут, на місці, в Чернівцях. Тренування проходять в двохразовому режимі на базах спортуправління ФОК Олімпія та на стадіоні Буковина. Перше тренування проводимо на полі, а друге – на бігових доріжках. Таким чином будемо працювати до 18 числа, далі плануємо поїхати на турнір в Черкасах, а подальші плани залежать від фінансування. Ми або поїдемо кудись на збори, або й далі продовжимо підготовку в своєму місті (можливо, з виїздами на спаринги). Це питання ще вирішується.

– Знаю, що в вашій області в принципі, й у звичайну пору року, проблема з полями. А зараз, взимку, є змога проводити повноцінний навчально-тренувальний процес, роботу з м’ячами?

– Так, погода дозволяє. Зараз ось якраз закінчилося тренування – займалися на полі зі штучним покриттям.

– Наразі відомо про одну офіційну втрату вашої команди – напівоборонець Немтінов залишив Буковину й підписав контракт з Іллічівцем. Очікували, що він приглянеться прем’єр-ліговому клубу?

– Сказати, що ні – покривити душею. Взагалі, ось це і є одна із складових нашої мотивації – проявити себе, засвітитися на першоліговому рівні й надалі перейти у клуби, які вище рівнем і де платять гроші.

– І як оціните його подальші перспективи?

– Зараз важко говорити. Якщо Немтінов пройде збори, витримає ті навантаження, які там є – то, мабуть, буде грати в футбол. Все залежить від його здоров’я й удачі, тому що не завжди футболістам вдається перейти на більш високий рівень в силу різних причин.

– Якщо дозволите, меркантильне питання. Ясна річ, коли в клубі довго не виплачується зарплата, йому важко розраховувати на особливий прибуток на своїх футболістах (вони елементарно можуть розірвати контракт). У цьому конкретному випадку все-таки перехід Євгена в маріупольський клуб дозволив покращити фінансове положення клубу Буковина?

– У всіх наших гравців в контрактах було прописано, що після 30 листопада вони вважаються вільними агентами, й клуб не претендує на компенсацію за них. В іншому випадку з нами ніхто тоді контрактів не підписав би. Тільки за таких умов ми могли доукомплектуватися – жодних інших стимулів, щоб заманити до нас гравців, на той час у нас не було. Зараз ще кілька наших гравців перебувають на переглядах в інших клубах, і якщо вони там залишаться, Буковина не буде претендувати на отримання компенсації за їх підготовку. Повторюся, це один із стимулів для тих гравців, які переходили минулого року в нашу команду.

– І в якому напрямку відправляються ваші гравці?

– І по Україні, і по зарубіжжю.

– На сьогодні є вже визначеність щодо тих, хто вже полишив Буковину?

– Наразі можемо говорити лише про Немтінова та Степанкова. Степанков знаходиться на перегляді в Польщі і, в принципі, найближчими днями стане відомо, чи він підписуватиме контракт з новим клубом.

– На початку цьогорічних зборів у складі Буковини працювало аж 32 гравці…

– …Вони й зараз з нами працюють. На перегляді знаходяться і приїжджі, і місцеві гравці з Буковини-2 та інших команд області. Більш конкретизованим стане це питання тоді, коли буде більш чітко визначений наш бюджет і наші плани на майбутнє.

– Раніше ми з вами говорили про те, що навіть на рівні чемпіонату області є гравці, які могли б посилити Буковину, але їм нецікаво переходити у першолігову команду, де не платять. Нині щось змінилося?

– Змінилося, хоча й не настільки, щоб до нас стояла черга. Але, в принципі, гравців багато, тренуються й ті, хто не на останніх ролях в області й можуть підсилити гру нашої команди в другому колі.

– Орловський залишив вірменський Гандзасар, Керчу та Сантрапинських – білоруський Нафтан. Є ймовірність, що вони повернуться у Буковину?

– Так, Орловський і ще Палагнюк знаходяться у Чернівцях і підтримують форму в зимовій першості з футболу. І Керчу тут. Але все залежить від наших потреб – у нас є певна межа, відносно якої ми й орієнтуємося по запрошеннях. Задовольнити апетити тих гравців, хто грає у вищих лігах закордонних команд, нам важко. Тож, напевно, вони будуть розглядати свої варіанти. Але двері Буковини для них не зачинені, якщо буде така нагода, і фінансові можливості дозволять – чому ні?

– Які завдання ставите перед командою на черкаському турнірі?

– Конкретних завдань не ставимо. На цьому турнірі є можливість зіграти хороші ігри. Радує, що є можливість кудись поїхати, бо фінансова ситуація ставить свої умови. А тут приймаюча сторона надає нам проживання, прийматимуть команду за їхній кошт. Тому участь у Меморіалі Першина – важлива частина підготовки.

– Те, що алчевська Сталь, ймовірніше всього, залишить першу лігу, полегшує вам завдання?

– Питання не в тому, щоб полегшити за рахунок чиєїсь біди. Тим більше, що на рівні чуток говорять, що київський Арсенал хоче заступити алчевців у першій лізі (у вівторок на Раді ліг буде конкретне рішення з цього приводу). Але в будь-якому випадку не хотілося б, щоб команда зникала. Зменшення кількості команд веде не те, що до деградації футболу, але до зменшення робочих місць – точно.

Щодо нас, то коли ми восени грали – завдання було в принципі зберегти клуб від зникнення. Звісно, турнірна ситуація змушує нас думати, як врятуватися від вильоту в другу лігу, але робити це маємо своїми силами, а не «завдяки» зняттю інших команд.

– У листопаді Буковина отримала нове керівництво. Йому вдалося стабілізувати ситуацію в клубі? Нині можна стверджувати, що Буковину врятовано?

– Наскільки я знаю, в міський і обласний бюджети закладено певні кошти під футбольний клуб. Це дає можливість закінчити чемпіонат. Звичайно, не все залежить від цих бюджетів, але якась гарантія вже є в цьому плані.

– Тобто, далі вже можна якось працювати?

– Так. Виходячи з наших можливостей, те, що ми можемо працювати, звичайно, задовольнить не всіх гравців, у яких великі матеріальні запити, але боротися будемо.

Артур Валерко, Football.ua