У четвер, 8 лютого, у французькому Парижі відбулося жеребкування четвертого в історії сезону Ліги націй УЄФА. Своїх суперників дізналася й збірна України, яка за підсумками сезону-2022/23 залишилася у дивізіоні В.

Збірна України у попередньому розіграші турніру посіла друге місце у групі В1, де також виступали Шотландія, Ірландія та Вірменія.

Колектив Сергія Реброва опинився у другій корзині, тож він точно не опиниться в одній групі з Фінляндією, Ісландією або Норвегією.

Всього у турнірі братимуть участь збірні 54 футбольних асоціацій Європи. Команди традиційно будуть розподілені на чотири ліги. У кожній з перших трьох ліг (А, В і С) буде по 16 збірних, які розіб'ють на чотири групи по 4 команди. Шість інших збірних сформують дві групи ліги D.

Груповий етап турніру проходитиме у вересні-листопаді 2024 року, тоді як новий раунд плей-оф відбудеться у березні 2025 року. Переможці та другі команди чотирьох груп ліги А візьмуть участь у двоматчевих чвертьфінальних протистояннях. Переможці цих дуелей вийдуть до фінального турніру, що відбудеться у червні 2025 року.

На найгірші команди квартетів у лігах А і В чекатиме автоматичне пониження до ліг В і С відповідно. Те саме чекає і на дві найгірші команди з 4-х місць ліги С — вони перейдуть до ліги D. Чотири переможці груп у лігах В і С, а також двоє переможців груп у лізі D, автоматично підвищуються до ліг А, В і С відповідно. Команди, які посядуть треті місця у лізі А, а також команди, які посіли другі місця у лізі В, зіграють два матчі за підвищення/пониження. Те саме стосується і третіх місць у групах ліги В і других місць ліги С.

Протистояння за підвищення/пониження чекають і на найкращі дві команди з 4-х місць груп у лізі С з двома командами, які посіли другі місця у групах ліги D.


До вашої уваги склад учасників жеребкування:

Ліга А

Корзина 1: Іспанія, Хорватія, Італія, Нідерланди
Корзина 2: Данія, Португалія, Бельгія, Угорщина
Корзина 3: Швейцарія, Німеччина, Польща, Франція
Корзина 4: Ізраїль, Боснія і Герцеговина, Сербія, Шотландія

Ліга В

Корзина 1: Австрія, Чехія, Англія, Уельс
Корзина 2: Фінляндія, Україна, Ісландія, Норвегія
Корзина 3: Словенія, Ірландія, Албанія, Чорногорія
Корзина 4: Грузія, Греція, Туреччина, Казахстан

Ліга С

Корзина 1: Румунія, Швеція, Вірменія, Люксембург
Корзина 2: Азербайджан, Косово, Болгарія, Фарерські острови
Корзина 3: Північна Македонія, Словаччина, Північна Ірландія, Кіпр
Корзина 4: Білорусь, Литва/Гібралтар*, Естонія, Латвія

Ліга D

Корзина 1: Литва/Гібралтар*, Молдова
Корзина 2: Мальта, Андорра, Сан-Марино, Ліхтенштейн

*визначиться у ході березневих матчів

На Football.ua у цій новині буде доступна текстова онлайн-трансляція жеребкування, яка розпочнеться о 19:00 за київським часом.