Пізньої осені Ігор Яворський розказав мені про канадський клуб, очолюваний українцями. Нині вітчизняний фахівець, відомий по роботі з тернопільською Нивою, івано-франківським Прикарпаттям та ФК Львів, приступає до роботи з цією командою, а серед його підопічних буде чимало наших земляків. Так що ж це за "оаза" українського футболу в Торонто?

З проханням розповісти про амбітний футбольний проект ми звернулися до президента ФК Атомік Селектс Торонто Ігоря Прокіпчука. 

– Пане Ігорю, передовсім, розкажіть кілька слів про себе – звідки ви родом, як захопилися футболом, як опинилися в Канаді? Коли розпочали розвивати канадський футбол?

– Родом я із Заліщиків Тернопільської області, з семи років з мамою переїхав у Львів. Моя футбольна кар’єра почалася в Карпатах в 1970 році. Моїми тренерами там були Борис Гончаров та Володимир Валіонта. Потім були спортінтернат та Сокіл (Львів), де я займався у тренера Володимира Столбіна. 1977 року я одружився на канадці українського походження, і з того часу ми живемо в Торонто, де й розпочалася моя друга футбольна кар’єра. 

– У Торонто чимала українська діаспора. Кого із тутешніх футбольних діячів знаєте?

– Після ІІ світової війни в Канаду приїхало досить багато хороших футболістів – Остап Стецьків, Володимир Закалюжний, Стах Габа, брати Шапки та інші. Мав честь усіх їх знати, хоч вікова категорія у нас і була різною…
З самого початку я помітив тут досить здібних футболістів різних статей та вікових категорій, але ніколи не задумувався, чому ніхто з них не йде в великий футбол. Пізніше стало зрозумілим: бо не було в Канаді професійної ліги, й непрофесіоналізм довів до того, що діти масово втрачали надію.

– Коли з'явився сам клуб Атомік Селектс? У якій лізі він виступає? Яка його ідеологія?

– Атомік Селектс – продовження довголітніх напрацювань. Ідея мати модель професійного клубу завжди була зі мною, але через різні причини відтягувалася. Два роки тому ми відкрили академію, і наші команди вже побували і в Україні, і в Чехії, де виступили, на здивування усіх експертів, досить успішно, гідно виглядаючи у матчах проти гравців місцевих академій того самого віку. Настало питання: а що далі? От я і вирішив піти в професійний футбол. Як казав мій покійний товариш Андрій Баль, – "Хто не ризикує – той "шампаня" не п’є!"
Ідеологія нашого клубу – усі мають  отримати свій шанс в житті чогось добитися, і наше завдання – допомагати, а не "закопувати".
Наші команди виступають в турнірах різних вікових категорій. Наприклад, в CAF Soccer-U23 (команда Атомік Селектс лідирує в цьому турнірі, випереджаючи найближчих переслідувачів – Торонто Кроатія – на 6 очок). 

– Як справи із клубною інфраструктурою? Ви винаймаєте стадіон, базу чи маєте власні?

– Усі об’єкти – стадіон, спортзал, басейн – мі винаймаємо. Так тут практикується. Для ваших канадських читачів можемо назвати точні назви – LCI Sports Centre та Lamport Stadium. Нашу команду можна побачити там. 

– Зі спонсорами немає проблем? Взагалі, в Канаді охоче підтримують європейський футбол?

– Спонсорів поки що немає, бо ми – молодий клуб, і якось не пасує збирати гроші, тому надіємося на свої сили і вболівальників.

– Знаю, що з Ігорем Яворським ви вели переговори ще восени, і зараз на сайті клубу вказано, що він буде "гостьовим тренером". Які будуть обов'язки Ігоря Петровича? Коли він приступає до роботи?

– З 1 лютого він – наш головний тренер. З Ігорем Яворським підписаний контракт на один сезон. Він відповідає за результат, а я – за $.

– Чув, що відразу декілька гравців із України в полі зору вашого клубу. Хто саме?

Згідно з правилами Канадської ліги соккеру (CSL), маємо право мати в складі до 15 професійних гравців, і 12 з них будуть у нас з України. Імена їхні, думаю, має оприлюднити головний тренер, а не я.

– Які завдання стоять перед вашим клубом?

– План нашого клубу – перше місце в чемпіонаті. Будемо пропонувати своїх гравців в MLS та престижні університети (в Північній Америці дуже розвинений студентський футбол, прим.), а також завжди гордо пропагувати українство у світі через спорт, особливо в наш сьогоднішній час.

– Чи маєте контакт з ФК Торонто – клубом MLS?

– Так, плануємо мати спаринги з Торонто ФК, Монреаль Імпактс та іншими. 

– Бачу, що в штаті вашого клубу є й інші українці. Хто саме і на яких постах?

– Анатолій Цубрій – менеджер, Володимир Варламов – масажист, Стас Гончарук – тренер Академії. 

– Раз з'явився такий "український" клуб у Канаді, то, може, з часом будете розвивати контакти із батьківщиною? Скажімо, турне Україною проведете, або якісь наші клуби до вас приїдуть?

– Безперечно. Ми постійно зв’язані з Україною. До слова, наш молодий гравець зараз їде грати в Україну. Також хочемо запросити у нашу команду молодого футболіста з України – такого, який був би патріотом свого краю і міг гарно розповісти діаспорі про батьківщину. Особисто я впевнений в успіху Атомік Селектс, хоча нам не буде легко. Слава Україні!

Артур Валерко, Football.ua