Як би футбольна громадськість в останні роки не ставилася до індивідуальної нагороди від France Football під назвою Золотий м'яч, вона продовжує залишатися найпрестижнішою і найбажанішою для кожного футболіста.

Нагадаємо, редакція Football.ua запустила цикл матеріалів, які будуть публікуватися щомісяця протягом року, з рейтингом найкращих гравців у європейському футболі в режимі лайв на той чи інший період часу.

Протягом року цей рейтинг може кардинально змінюватися, що дозволить вам відстежити, як і коли позиції футболістів та шанси на отримання нагороди зазнавали змін. Наприклад, в один період гравець може очолювати такий рейтинг у боротьбі за Золотий м'яч, а вже через умовні пів року — і зовсім випасти з десятки найкращих із різних причин.

Ми виділили десятку найкращих за підсумками серпня, вересня, жовтня, листопада та грудня 2023 року та січня 2024 року. 


10. Сон Хин Мін

Позиція: вінгер
Клуб: Тоттенгем
Країна: Південна Корея
Матчі: 21
Голи: 12
Асисти: 5

Минулого місяця Сон Хин Мін випав з нашого рейтингу, а тепер повернувся і вибив (можливо, тимчасово) з гонки Серу Гірассі зі Штутгарта.

На даному етапі кореєць не грає за Тоттенгем, а виступає за збірну Південної Кореї на Кубку Азії-2023. 31-річний футболіст встиг уже відіграти 4 матчі, в яких забив два голи. Крім того, капітан допоміг своїй команді вийти до чвертьфіналу турніру.

І очевидно, що в Тоттенгемі чекають на повернення Сона якомога швидше, адже це лідер "шпор".


9. Мохамед Салах

Позиція: вінгер
Клуб: Ліверпуль
Країна: Єгипет
Матчі: 27
Голи: 18
Асисти: 9

31-річний футболіст у січні провів лише один поєдинок за Ліверпуль, але цьому є пояснення: Салах вирушив у розташування збірної Єгипту на Кубок Африки.

Мохамед добре стартував на турнірі, забивши гол і зробивши результативну передачу в першій грі, проте вже третьому поєдинку він зазнав травми, унаслідок чого достроково завершив виступи в Кубку Африки.

Сподіваємося, що єгиптянин повернеться якомога швидше, а поки він задовольняється дев'ятим місцем у нашому рейтингу.


8. Вінісіус Жуніор

Позиція: вінгер
Клуб: Реал
Країна: Бразилія
Матчі: 19
Голи: 11
Асисти: 4

Наші вітання бразильцеві, який увірвався в перегони за Золотий м'яч-2024. І яким чином Вінісіус Жуніор це зробив. Чого вартий тільки хет-трик у ворота Барселони у фіналі Суперкубка Іспанії!

У чемпіонаті бразилець встиг провести три гри, в яких забив два голи. Загалом Вінісіус забив п'ять голів у січні, що досить солідний показник. 

Нагадаємо, згідно нашого рейтингу, у січні з перегонів вибув Віктор Боніфас, а його місце зайняв саме бразилець. 


7. Артем Довбик

Позиція: нападник
Клуб: Жирона
Країна: Україна
Матчі: 24
Голи: 14
Асисти: 8

Казка Жирони триває, і багато в чому це заслуга Артема Довбика. Український бомбардир показує феноменальні результати і ділить перше місце в гонці бомбардирів нарівні з Джудом Беллінгемом і Борхою Майоралем.

У січні українець провів 4 матчі в Ла Лізі: на його рахунку асист у грі проти Атлетіко, а також хет-трик проти Севільї.

Також українець провів поєдинок проти Мальорки в Кубку Іспанії і відзначився асистом.


6. Ерлінг Голанд

Позиція: нападник
Клуб: Манчестер Сіті
Країна: Норвегія
Матчі: 23
Голи: 19
Асисти: 5

Голанд отримав пониження на три позиції в нашому рейтингу, і цьому є очевидне пояснення. Річ у тім, що норвежець провів лише один поєдинок у січні, та й то вийшов на поле на 19 хвилин. І сталося це в заключний день місяця грі проти Бернлі (3:1).

Однак тепер норвезький бомбардир залікував своє ушкодження і, якщо не отримає нове, то майже напевно поверне колишні позиції вже в лютому. Будемо чекати і спостерігати!


5. Лаутаро Мартінес

Позиція: нападник
Клуб: Інтер
Країна: Аргентина
Матчі: 28
Голи: 22
Асисти: 5

26-річний форвард проводить чудовий сезон, а січень не став винятком із цієї тенденції. Капітан Інтера відзначився результативними діями в кожному поєдинку, в якому брав участь.

У Суперкубку Італії Мартінес відзначився асистом проти Лаціо, а потім забив переможний гол Наполі, що дозволило команді завоювати трофей. У Серії А Лаутаро провів три гри і забив чотири голи.

Думаємо, ніхто не буде сперечатися з тим, що він піднявся на кілька позицій у нашому рейтингу.


4. Кіліан Мбаппе

Позиція: нападник
Клуб: ПСЖ
Країна: Франція
Матчі: 27
Голи: 28
Асисти: 6

Кіліан давно переріс рівень Ліги 1, але французу все не вистачає духу, щоб покинути нинішню команду і перейти, наприклад, в Реал. Або будь-яку іншу команду з сильнішого чемпіонату.

Його цифри феноменальні. Наприклад, у січні Кіліан здійснив 10 гольових дій за системою "гол+пас". Для цього йому вистачило п'ять ігор.

У чергове трансферне вікно ширяться чутки про майбутнє Мбаппе, однак, схоже, дива не станеться навіть 1 лютого, коли закриється зимове трансферне вікно у провідних лігах.


3. Антуан Грізманн

Позиція: нападник
Клуб: Атлетіко
Країна: Франція
Матчі: 32
Голи: 18
Асисти: 7

Чудовий місяць у виконанні Грізманна, якщо судити за вкладом у гру і його результативними діями. У чемпіонаті француз провів 4 гри й відзначився 4 результативними передачами.

У Кубку Іспанії він провів три зустрічі, і забив важливий гол Реалу, в результаті чого "матрацники" вибили "галактікос" з турніру в овертаймах.

Грізманн також забив гол і відзначився асистом проти Реала в півфіналі Суперкубка, проте Атлетіко в підсумку програв і вибув з турніру.


2. Джуд Беллінгем

Позиція: півзахисник
Клуб: Реал
Країна: Англія
Матчі: 26
Голи: 18
Асисти: 8

Після вражаючого старту в Реалі січень для Джуда Беллінгема видався не найкращим. Проте, як раніше зазначав Анчелотті, справа Беллінгема — не забивати голи, хоч з цим у нього все в порядку.

За останній місяць він провів 5 ігор, забив один гол та віддав три результативні передачі, зокрема, і у фіналі Суперкубка Іспанії, коли Мадрид розбив Барсу з рахунком 4:1.

І що найголовніше — Суперкубок Іспанії став для англійського півзахисника першим трофеєм в мадридському клубі. Схоже, що в кінці поточної кампанії музей Реала поповниться трофеями завдяки Беллінгему.


1. Гаррі Кейн

Позиція: нападник
Клуб: Баварія
Країна: Англія
Матчі: 26
Голи: 27
Асисти: 8

До гри і результатів Баварії можуть бути певні питання, але їх точно не може бути до Кейна. Англієць проводить чудовий сезон і одразу став лідером мюнхенського клубу, а дехто й зовсім каже, що він кращий за клубну легенду Роберта Левандовські.

При цьому, Кейн настільки привчив до результативності, що так голи в чотирьох іграх здаються легким "спадом". Хоча це зовсім не так. Аж надто відмінно грає англієць і запити до нього відповідні.

Також слід зазначити, що Баварія дедалі ближче до того, щоб наздогнати лідера сезону — Баєр, а дистанції між ними лише у два очки.