Стосовно кожної української команди цього року доведеться використати фразу "Вона не грала в офіційних поєдинках N-місяців", де замість змінної доведеться підставити будь-яку кількість часу, кому як пощастить, який футболістам того чи іншого клубу довелось залишатись поза грою через початок чергового витка агресії проти України. Для луганської Зорі цей показник сягав майже дев’ять місяців, які минули з пам’ятного матчу ще під керівництвом Віктора Скрипника на НСК Олімпійський проти київського Динамо (1:1).

За час цієї вимушеної павзи для "чорно-білих" багато що змінилось. Вони пережили черговий період фінансових труднощів, утратили багатьох виконавців, а також отримали нового керманича. Патрік ван Леувен — нідерландський фахівець, який упродовж багатьох років був одночасно і поруч із українськими вболівальниками, і знаходився глибоко в затінках побудови комплексу підготовки юних футбольних кадрів донецького Шахтаря. Проте вже зараз для нього було кинуто дуже серйозний виклик.

Зорі довелось розпочинати офіційні виступи в 2022 році з дуже відповідального матчу кваліфікації Ліги конференцій УЄФА, де луганчани в рамках третього раунду змагались проти румунської Університаті з міста Крайова, яка останнім часом дуже активно наповнювала європейський трансферний ринок гравцями з власного складу. Утім, і про придбання колектив Ласло Балінта не забував, тож суперник у Зорі був доволі багатообіцяючим.

На тлі відсутності в українського клубу належного ігрового тонусу можна було очікувати, що суперники намагатимуться скористатись цим фактором уже від самого початку гри. Проте Зоря не тільки змогла витримати початковий тиск на власній половині поля, а й відповіла якісним широким пресингом уже незабаром. Доволі динамічна гра лишень зрідка відзначалась загостренням біля обох воріт, бо команди намагались ризикувати якомога рідше.

Представники України в цьому плані також були дуже помітними, а особливо можна було відзначити спроби дальніх пострілів від Єгора Назарини чи Владислава Кабаєва, які дуже хотіли поцілити в лівий кут чужих воріт, проте повсякчас влучали лише в сітку із зовнішнього боку. Голів у першому таймі ми так і не побачили, проте луганчанам при цьому вдалось створити непогані передумови для розгортання подій у майбутньому.

Після перерви тренер суперників спробував підсилити власний напад виходом на поле Штефана Баярама, якого можна було взагалі очікувати в стартовому складі, однак Університатя так і не встигла побудувати змістовних атак до того, як першим голом у офіційному поєдинку в 2022 році відзначилась Зоря. Кутовий із правого флангу від Чурка супроводжувався вдалою подачею до зони перед воротарським, яка була завершена пострілом головою від Дениса Нагнойного, із рикошетом від газону.

Варто відзначити, що незадовго до результативного пострілу нападника господарям вдалось двічі змусити голкіпера стрибати під поперечину за пострілами Кабаєва та того-таки Нагнойного з обох боків штрафного майданчика. Суперників пропущений м’яч натомість геть згнітив, тому вони майже не виходили на чужу половину поля в позиційних атаках.

Університатя довго не змушувала Мацапуру вступати до гри в другій половині матчу, проте зрештою один постріл із лівого флангу штрафного під ближню стійку від Івана він усе ж таки потягнув. На цьому тлі відсутність істотного бажання в українського колективу форсувати події на полі була зрозумілою — опоненти відклали вирішення всіх нагальних питань на більш пізній термін.

Матч-відповідь між румунською Університатею та луганською Зорею відбудеться вже за тиждень, 11 серпня.

Зоря — Університатя Крайова 1:0
Гол: Нагнойний, 56

Зоря: Мацапура — Данченко, Батагов, Імереков, Вантух — Чурко (Мишньов, 78), Назарина, Булеца — Крістіан, Нагнойний (Безбородько, 81), Кабаєв (Луньов, 72).

Університатя Крайова: Лазар — Кепецине, Папп, Сілва, Банку — Крецу (Скречу, 64), Матей — Ханка (Рівалдіньйо, 79), Рагулич (Баярам, 46), Іван — Колич (Маркович, 78).

Попередження: Нагнойний, Назарина — Банку, Кепецине