Жовтнева міжнародна павза відбувається під акомпанемент не тільки протистоянь поміж збірними на "дорослому" рівні. Юнаки в категорії U-21 також визначають сильніших у своїх підгрупах кваліфікації до чемпіонату Європи-2025, що має відбутись у Словаччині вже менше, аніж за два роки. А оскільки від попереднього подібного форуму не минуло третини року, то команди ще просто не встигли набрати необхідних обертів.

Збірна України також представлена у відбірковому циклі, опинившись у секстеті під літерою F, де явним фаворитом станом на момент завершення жеребкування бачилась Англія, тоді як такі команди, як Північна Ірландія, Сербія, Люксембург та Азербайджан мали б заважати футболістам Унаї Мельгоси здобувати дорогоцінні залікові бали.

Із перших двох спроб у "острів’ян" та "герцогів" так нічого й не вийшло — "синьо-жовті" їх обігравали з рахунками 1:0 та 3:0 відповідно, а ось третім нашим суперником уже були чинні чемпіони Європи й це було дійсно серйозним викликом. Лі Карслі привів просто феноменальну команду до першого в його особистій тренерській кар’єрі великого трофею минулим літом, але, як і в нашому випадку, чимала кількість виконавців зробила крок за межі вікової категорії, тож тепер ще треба було призвичаїтись до нової генерації.

Але "три леви" стартували з ще більш упевнених перемог, аніж ми, здолавши Люксембург із таким самим рахунком та вщент розбивши Сербію (9:1). Саме тому наш тренерський штаб ухвалив доволі прагматичне рішення про ненав’язливу гру в обороні — нехай суперники самі шукають, як обійти рухливий блок, що зосередився на підступах до володінь Нещерета. Але при цьому Україна не зарилась із головою до захисту та цілком пристойно відповідала власними випадами.

А ще в нашому стартовому складі знайшовся ентузіаст у особі Олега Очеретька, який першою спробою подачі кутового з правого флангу ледь не закрутив прямісінько у ворота, але Траффорд тоді зреагував. На відміну від ситуації під завісу напруженого першого тайму, коли той-таки Очеретько взявся виконувати штрафний на тому самому боці поля, знову закрутив, але спрямував удар прямісінько в дальню дев’ятку. Шокує? Тоді ми ще й додамо той факт, що таким чином Олег зробив рахунок 2:0 на нашу користь.

Так, ми спочатку нічого не дали створити суперникам, а потім відкрили рахунок на 31 хвилині, коли Волошин на дальній стійці відгукнувся на подачу Брагару з правого флангу, яку до цього невдалим ударом через себе спробував завершити В’юнник. Ось і вийшло так, що станом на початок другого тайму за командою Мельгоси була просто сенсаційна перевага не тільки за рахунком, а й подекуди за грою.

У другому таймі ми продовжували демонструвати такий самий футбол і тривалий час Англія не могла просто знайти собі місця на полі, не те, щоб намагатись атакувати володіння Нещерета. Але вже в завершальні пів години ігрового часу ця модель почала подавати тривожні сигнали. Англійці скористались постійним тиском на наш штрафний майданчик, і на 67 хвилині Делап зіграв до правого флангу на Мадуеке, після чого той пробив із рикошетом від дальньої стійки.

Мельгоса почав пробувати стабілізувати гру за допомоги замін, але зіграли вони геть не одразу. Спочатку ми пропустили вдруге. На 89 хвилині проста подача Елліотта з глибини правого флангу опинилась на голові Крессвелла, від чого стало виключно гірко. Але за кілька миттєвостей, уже в компенсований час, Рубчинський у центрі поля виборов м’яч, після чого розвернув атаку ліворуч на Квасницю, а той поклав прицільний фірмовий постріл під дальню стійку. Аби відігратись, суперники не мали достатньої кількості часу.

У наступному турі молодіжна збірна України серед юнаків віком до 21 року зіграє проти Люксембургу в номінально домашній грі, тоді як Англія гостюватиме в Сербії.

Україна U-21 — Англія U-21 3:2
Голи: Волошин, 31, Очеретько, 43, Квасниця, 90+4 — Мадуеке, 67, Крессвелл, 89

Україна U-21: Нещерет — Роман, Салюк, Батагов, Вівчаренко — Ярмолюк, Бражко, Очеретько (Рубчинський, 74) — Брагару, В’юнник (Краснопір, 59), Волошин (Квасниця, 74).

Англія U-21: Траффорд — Лівраменто (Нортон-Каффі, 73), Крессвелл, Брантвейт, Гамфріс (Ілінг, 57) — Елліотт, Льюїс, Гакні (Делап, 58) — Мадуеке, Макаті (Роу, 73), Байно-Гіттенс (Філоджин, 58).

Попередження: Рубчинський, Роман — Льюїс, Крессвелл