Італійська культура нерідко ставала джерелом натхнення для майстрів у багатьох куточках світу, проте з виступів національної збірної цієї країни у двох останніх кваліфікаційних раундах чемпіонатів світу навряд чи хто захоче брати приклад. Фантастичним чином минулорічні тріумфатори чемпіонату Європи-2020 не зуміли зрештою подолати черговий бар’єр до міжнародної першості, а зупинила їх за два кроки до цього дуже добре знайома українським уболівальникам Північна Македонія.

У свою чергу, національна команда Португалії здолала Туреччину у дуже напруженому стилі, через що утворилася пара для звітного протистояння на Драгау. Можливо, "європейські селесао" й бажали б позмагатися проти Італії в форматі битви останніх переможців Євро, проте, коли ідеться про настільки важливі кроки в чотирирічному циклі, то вже якось і не дуже виникає бажання ризикувати в матчах проти статусних опонентів. Команда Фернанду Сантуша розуміла це як ніхто інший, а хлопцям Благої Мілевські залишалося лише готуватися до чергової можливої величної звитяги.

Нажаль, у першому таймі гості поступилися суперникам майже за всіма статтями. Португальці досить легко захопили ініціативу із самого початку зустрічі, після чого почали потроху намацувати слабкі зони в чужій обороні. "Червоні леви" з боями віддавали простріл біля власного штрафного, однак найбільше загрозу для них становили довгі передачі в зони за спини лінії захисту, куди неодмінно намагався увірватися Кріштіану Роналду. Ось тільки найкращий гравець Манчестер Юнайтед минулого місяця майже лишень зрідка правильно чіплявся за передачі партнерів.

Звісно, що перевага команди Сантуша в підсумку призвела до закономірного взяття воріт, проте й у томі епізоді скоріш мала місце банальна вдача португальців на маленькому відтинку газону перед чужим штрафним. Бруну перехопив невдалу передачу суперників, відіграв на хід Роналду на лівий фланг штрафного, проте тому було значно простіше відіграти на партнера назад поміж ніг суперникові, аніж самому намагатися прискоритися до чужих володінь.

Епізод стався аж на 32-й хвилині, хоча підстави для взяття воріт у Португалії виникали ще раніше. Після цього епізоду тиск господарів аж ніяк не спадав, але їх суперникам удалося бодай до перерви більше не пропустити. Команду Мілевські банально перебігали в просторі на футбольному полі, а особливо в атаці, де Північна Македонія хоча б раз могла намагатися спробувати загострити власну гру, проте цього також не зуміла зробити.

Сподівання на вдалу заміну в атаці після перерви у гостей також не зіграло вагому роль. Мілевські намагався поступово підштовхувати підопічних до атаки на чужі ворота, проте, якщо не йде з самого початку, то вже не піде аж до фінального свистка. "Червоні леви" не впоралися в підсумку зі створенням тиску на чужі ворота, а після того ще й пропустили другий м’яч.

Чогось вони вирішили, шо можуть посеред тайму великою кількістю гравців вискочити у швидку атаку на чужі ворота, за що й були покарані суперниками. Жота на завершення блискавичної атаки вирізав передачу з лівого флангу, а в центрі штрафного на завершення виступив Бруну. Після цього залишалося відкритим лише одне питання — чи заб’є Кріштіану цього вечора. Як ми потім дізналися, не заб’є, бо так і не дасть ладу м’ячам, які у його бік намагалися завантажувати партнери.

Таким чином, на першому в історії зимовому чемпіонаті світу, який відбудеться в Катарі наприкінці цього року, зіграє саме збірна Португалії. Для Північної Македонії кваліфікаційний шлях обірвався за крок до омріяної мети.

Португалія — Північна Македонія 2:0
Голи: Фернандеш, 32, 65

Португалія: Кошта — Канселу, Данілу, Пепе, Мендеш — Фернандеш (Нунєш, 88), Моутіньо (Вітінья, 90+1), Отавіо (Карвальо, 76) — Б. Сілва (Феліш, 87), Жота (Леау, 77), Роналду.

Північна Македонія: Дімітрієвські — С. Рістовські, Мусліу, Велковські, Аліоскі — Ельмас (Ніколов, 87), Барді, А. Адемі, Трайковські (Чурлінов, 59) — М. Рістовські (Міовські, 46), Костадінов (Ашковський, 76).

Попередження: Канселу — Мусліу, Аліоскі.