Із доволі швидкоплинним груповим етапом чемпіонату світу-2022 в Катарі ми потрохи визначаємо учасників майбутніх баталій першого раунду плей-оф цього турніру. Однак загалом невисокий рівень результативності цьогорічного міжнародного форуму, а також значна кількість нічийних результатів не дають нам можливості завчасно дізнатись більшість майбутніх збірних у 1/8 фіналу. Разом із тим, усе ж таки можна було віднайти квартети, де було помітно явного фаворита в перегонах та решту конкурсантів.

Саме такий високий статус у рамках групи G мала збірна Бразилії, а тому від її участі в матчі другого туру проти національної команди Швейцарії всі очікували аж ніяк не меншого за підсумок зустрічі проти Сербії кількома днями раніше (2:0) результату. Щоправда, тоді в Тіте в стартовому складі був наявний Неймар, але "білі орли" зробили все від себе залежне для того, аби плеймейкер не зміг більше допомогти команді до завершення групового етапу.

Це трохи спрощувало завдання для підопічних Мурата Якіна, адже тренерський штаб п’ятиразових володарів Кубку світу мав проводити ротацію з відчутними наслідками. А тут ще й усім відомий швейцарський блок у захисті своєчасно виставила європейська збірна, який був аж ніяк не менш надійний за фірмові годинники чи ножі, які виробляють у цій невеличкій за розмірами європейський країни.

Саме тому перша половина гри у виконанні "Наті" була часом, коли команда Якіна поступово окреслювала межі власного потенціалу в лінії нападу. Бразильцям при цьому не залишалось нічого іншого, окрім як робити ставку на флангові передачі та здатність Рішарлісона за них чіплятись усередині штрафного. Кілька разів м’яч непогано спрямовувався в напрямку форварда, але йому постійно чогось не вистачало.

Єдиний гольовий момент до перерви опинився на рахунку Вінісіуса, який одного разу завершив подачу від Рафіньї ударом у падінні на дальній стійці, але пробити голкіпера з близької відстані не зумів. Третій важкий тайм зіграла команда Тіте за лічені дні, і час після перерви не обіцяв стати для неї більш легким.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Швейцарія після поновлення гри взагалі не вилазила з власної половини, тоді як суперники намагались демонструвати неоднорідний темп, аби хоч якось розгойдувати чужий захист. І зрештою "селесао" домоглись свого, коли в боротьбі перед чужим штрафним на 64 хвилині Каземіро зачепився за м’яч, який потім спрямував до лівого флангу штрафного на Вінісіуса, а той пострілом у дальній кут переграв Зоммера.

Усе б нічого в цьому епізоді, але VAR побачив офсайд у Рішарлисона ще тоді, коли м’яч ледве перетнув центральну лінію в цій швидкій атаці. Проте шлях до воріт європейського колективу було знайдено, тож зрештою Бразилія вже під завісу гри знову атакувала той самий бік чужих володінь, і цього разу комбінація з трьома передачами на лівому фланзі поміж Вінісіусом, Родріго та Каземіро завершилась приголомшливим пострілом у дальній кут зовнішньою стороною стопи від опорного півзахисника.

Ось так бразильці й виграли не тільки цей окремий матч, а й здобули для себе перепустку до плей-оф за тур до кінця групового етапу. Їхній матч проти Камеруну таким чином буде мати вже меншу вагу, тоді як Швейцарія паралельно буде битись проти Сербії. 

Бразилія — Швейцарія 1:0
Гол: Каземіро, 83

Бразилія: Аліссон — Мілітао, Маркіньйос, Тьяго Сілва, Сандро (Теллес, 86) — Рафінья (Антоні, 74), Фред, Каземіро, Вінісіус — Рішарлісон (Жезус, 73), Пакета (Родріго, 46).

Швейцарія: Зоммер — Відмер (Фрай, 86), Аканджі, Елведі, Родрігес — Фройлер — Рідер (Штеффер, 58), Джака — Соу (Ебішер, 75) — Емболо (Сеферович, 75), Варгас (Фернандес, 58).

Попередження: Фред — Рідер