Черговий великий турнір після тріумфального для себе чемпіонату світу-2014 в Бразилії збірна Німеччини ризикувала завершити ще на груповому етапі. Перед останнім туром колектив Ганса-Дітера Фліка, якого, разом із Іспанією, наперед записували до фаворитів квартету F, виявився нездатним нав’язати боротьбу Японії вже в першому турі (1:2), а потім і проти "Фурії роха" зіграв унічию, урятувавшись десь наприкінці основного часу (1:1).

Усе це робило позиції "Бундестім" перед вирішальним протистоянням проти Коста-Рики надзвичайно важливими, та й що його казати, якщо північноамериканська команда, на відміну від суперників, хоча б зуміла переграти тих самих "самураїв" (1:0), навіть не зважаючи на розгром у першому турі від Іспанії (0:7). Різниця забитих та пропущених голів була вочевидь не на користь команди Луїса Суареса, проте двома балами переваги над німцями вона все ж таки планувала скористатись.

Німеччина розпочала звітний поєдинок у надзвичайно самовпевненій манері, що змусило суперників закритись на власній половині поля в глибокому захисті на відбиватись від безлічі спроб флангових захисників Раума та Кімміха спрямувати м’яч до штрафного. Хоча ще на самому початку гри колектив Фліка обирав більш тонку тактику з технічними елементами обігравання суперників, на чолі чого стояв Джамал Мусіала.

Власне, німці першими й забили зі зрозумілих причин, і зробили це саме через флангову подачу. Раум нарешті в цьому сезоні влучив у голову партнеру по команді складним за виконанням навісом на ближній кут воротарського, а Гнабрі перевів м’яч під дальню стійку. Схожим чином, але трохи згодом, міг відзначитись із подачі Кімміха Горецка, проте з його ударом головою Навас на лінії впорався набагато краще.

Багато було нагод в атаці від Німеччини до перерви, хоча більш доречно в контексти наступних подій було б розглянути помилки команди Фліка в захисті. Зюле та Рюдігер незадовго до завершення першого тайму на обох флангах оборони не могли дати раду м’ячам, після чого Ноєр та погана вдача Кемпбелла були змушені рятувати ворота "Бундестім" від фантастичних проблем.

Гра якось перейшла на цьому тлі до другого тайму, на початку якого Флік вирішив, що настав час перебудувати його команду під схему з трьома центральними захисниками заради ще більшого контролю над м’ячем та ширини наступу. Навіть Фюллькруга долучив до гри німецький тренер, коли побачив, що новий варіант із одним нападником на вістрі працює не дуже-то й вдало. Проте незабаром сталось щось незбагненне.

На 58 хвилині Ноєр ледь урятував ворота від удару головою з близької відстані від Венегаса, який завершував подачу Саласа з правого флангу, що тому попередньо чемно залишив Раум грубою позиційною помилкою. Однак не встигли захисники підстрахувати голкіпера з відскоком, і вже Техеда з лічених сантиметрів до воріт заносив м’яч через лінію.

Німці цього моменту впали в глибокий розпач на межі істерики, і у відповідному стилі незабаром відповіли одразу трьома(!) поспіль влучаннями в каркаси воріт суперника обабіч Навасаю Просто не щастило двічі Мусіалі та Рюдігеру в цих випадках.

І тільки-но команда Фліка збиралась йти до чужої половини за новими гольовими нагодами, як до неї в штрафний прилетіла подача зі стандарту з лівого флангу, а Востон та Дуарте забезпечили появу м’яча на нозі Варгаса фактично перед носом у Ноєра. Захисник бозна-як примудрився проштовхнути його у ворота під голкіпером у падінні, після чого рішення щодо зарахування голу мала ухвалити бригада арбітрів на чолі зі Стефані Фраппар, бо міг бути офсайд у тому епізоді.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

Але жодного неправильного положення не було, тому ненадовго група за участі цих двох команд увійшла до шокового стану — Коста-Рика та Японія виходили до плей-оф, а Німеччина та Іспанія — ні. Утім, подібне тривало недовго, бо Гаверц вже через три хвилини проштовхнув м’яч повз Наваса в центрі штрафного, отримавши пас п’ятою від Фюллькруга з відскоку, після чого ми знову почали рахувати голи, що у великій кількості були потрібні німцям.

Проте забили вони лише двічі, хоча й мали чимало моментів окрім цього в час, що залишався до фінального свистка. Фюллькруг та той-таки Гаверц віднайшли в собі сили завершити передачі Сане та Гнабрі відповідно, але на більше в команди Фліка просто не вистачило сил, а у паралельній грі Японія відмовлялась пропускати.

Таким чином, збірна Німеччини за підсумками групового етапу чемпіонату світу-2022 в Катарі здобула чотири очки та відповідно посіла третю сходинку в турнірній таблиці групи E, через що не продовжуватиме участь у турнірі. Для Коста-Рики з трьома набраними балами турнірний шлях також добіг кінця.

Коста-Ріка — Німеччина 2:4
Голи: Техеда, 58, Варгас, 70 — Гнабрі, 10, Гаверц, 73, 85, Фюллькруг, 89

Коста-Ріка: Навас — Фуллер (Беннетт, 74), Дуарте, Востон, Варгас, Овьєдо (Контрерас, 90+3) — Агілера (Салас, 46), Борхес, Техеда (Вілсон, 90+3), Кемпбелл — Венегас (Маттарріта, 74).

Німеччина: Ноєр — Кімміх, Зюле (Гінтер, 90+3), Рюдігер, Раум (Гаверц, 66) — Горецка (Клостерманн, 46), Гюндоган (Фюллькруг, 55) — Гнабрі, Мусіала, Сане — Мюллер (Гьотце, 67).

Попередження: Дуарте