Божевільний місяць футболу під егідою чемпіонату світу-2022 поступово наближається до свого логічного завершення, і вже зовсім скоро ми дізнаємось ім’я нової, а може й тієї ж самої, найсильнішої збірної планети станом на зараз. Проте до цього часу в розкладі глобальних змагань ще був запланований не менш цікавий матч за третє місце на турнірі, який хтось, із огляду на поразки його команд-учасниць у півфіналах, зустріччю невдах.

Проте національні команди Хорватії та Марокко точно не хотіли вважати себе такими. Колектив Златко Далича вдалось зупинити лише Аргентині (0:3), хоча й цей турнір на той момент чинні володарі "срібних" нагород проводили лише з однією перемогою в основний час — над Канадою ще на груповому етапі (4:1). Проте точно не вболівальникам хорватської збірної потрібно було жалітись із цього приводу, бо вибиття Бельгії, Японії та Бразилії того точно було варте.

Що ж до збірної Марокко, то іншого слова, окрім як "сенсація", для характеристики команди Валіда Реграгі неможливо було добрати. "Атлаські леви" стартували на турнірі з нульової нічиєї саме проти Хорватії, що було дуже символічно в контексті звітної гри, після чого залишили поза бортом змагань ту саму Бельгію, а також Іспанію та Португалію, і при цьому перші голи у власні ворота безпосередньо від гравців суперників пропустили лише в невдалому півфінальному матчі проти Франції (0:2).

Усі очікували доволі нудного та прагматичного футболу з обох боків, проте на самому початку гри команди й близько не наблизились до такого стану. Хорвати розпочали з потужного пресингу на чужій половині, і доволі швидко за помилками від Буну та його партнерів по захисту стало зрозуміло, що Марокко не дуже й то готове протистояти такому агресивному стилі. А тут ще й команда Далича розвернула домашнє заготування під час виконання стандартного положення біля чужих володінь, і закидання зі штрафного від Маєра завершилось переведенням Перішича на Гвардіола, який у падінні головою розстріляв чужі ворота.

Футболісти Реграгі своєчасно схопились за голову після цього моменту, і, напевно, тільки швидка відповідь уже під час наступної атаки врятувала їх від більших проблем на початку гри. Зієш зі штрафного з правого флангу виконав подачу, яку той самий Маєр примудрився невдало скинути собі за спину в район дальньої стійки на захисника Дарі. Лівакович, як і Буну до цього, були лише глядачами в гольових епізодах.

Лише після цього результативного вибуху команди повернулись до реалізації власних планів спокійно проводити більшу частину ігрового часу. Далеко не кожна спроба завантажити м’ячі до обох штрафних майданчиків завершувалась загостренням що в першому таймі, що після перерви. Однак рівень напруги в протистоянні невпинно зростав, що вже під завісу гри відіграло певну роль у подіях на футбольному полі.

Проте до того нам ще було потрібно пройти повз гол хорватів під завісу першої половини, який дивовижною підкруткою від лівого кута штрафного поклав у дальній кут Міслав Оршич. Завдяки цьому епізоду команда Далича не тільки змогла довести справу до логічного завершення до перерви, а й утримала контроль над ситуацією в другому таймі, коли суперники поступово почали піднімати оберти.

Проте заміни від Реграгі не давали жодного позитивного ефекту в плані атаки, тоді як гравці на полі почергово почали вилітати від м’язових пошкоджень через банальну втому. І якби не емоційних вибух на початку заключної чверті ігрової години, який було зумовлено спірними рішеннями арбітра та бригади VAR щодо призначення пенальті на Гвардіолі та Хакімі в двох послідовних, епізодах, то ця гра могла б отримати й характеристики нудної під завершення.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

А вийшло в підсумку так, що катарський рефері добряче напомилявся, марокканці від того добряче перенервували, згаяли дві класні нагоди зусиллями Ен-Несірі, і зрештою поступились заповітними нагородами. Утім, хорвати також мали можливість добити їх зусиллями Ковчачича, але інтрига трималась до останнього.

Фінальний свисток катарського арбітра Абдулрахман Аль-Джасим подарував "бронзовий" комплект нагород чемпіонату світу-2022 в Катарі збірній Хорватії. Для Марокко турнір завершився лише відзнакою за участь у високих стадіях.

Хорватія — Марокко 2:1
Голи: Гвардіол, 7, Оршич, 42 — Дарі, 9

Хорватія: Лівакович — Станишич, Гвардіол, Шутало — Оршич, Маєр (Пашалич, 66), Ковачич, Модрич, Перішич — Крамарич (Влашич, 61), Лівая (Петкович, 66).

Марокко: Буну — Хакімі, Дарі (Банун, 64), Ель Ямік (Амалла, 67), Аттіят-Аллах — Сабірі (Чейр, 46), Ель-Ханнус (Унахі, 55), Амрабат — Зієш, Ен-Несірі, Буфаль (Зарурі, 64).

Попередження: Унахі, Амалла.