Сенсації не сталося. Не дивлячись на стратегічно важливі для РБ 1:1 у першій зустрічі команда Матіаса Яйссле була нещадно бита Баварією на Альянц Арені. Проте ці свіженькі 7:1 – далеко не єдина велика перемога у історії плей-оф головного єврокубка. Давайте згадаємо й попередні. Спойлер: у цьому списку буде дуже багато команди з Мюнхена.


Баварія – Спортінг (Лісабон) – 7:1, матч-відповідь 1/8 фіналу сезону-2008/09


Голи: Подольскі (7, 34), Полга (39, аг), Швайнштайгер (43), ван Боммель (74), Клозе (82), Мюллер (90) – Моутінью (42)

Баварія: Бутт, Лам, Лусіо (Брено, 46), ван Бюйтен, Лелль, Оттль, Швайнштайгер (Мюллер, 72), Зе Роберто (Хосе Соса, 46), ван Боммель, Клозе, Подольскі

Спортінг: Патрісіу, Педру Сілва, Тонел, Полга, Вукчевіч, Мігель Велозу (Абел Феррейра, 46), Моутінью, Бруну Перейрінья (Марат Ізмайлов, 46), Адрієн Сілва (Марку Канейра, 74), Дерлей, Джало

Відкриває цей розділ саме Баварія, котра просто познущалася над Спортінгом у сезоні-2008/09. Під керівництвом Юргена Клінсманна "роттен" не демонстрували захопливу гру та неймовірні результати, а його каденцію вболівальники команди згадують радше з негативної стороні, проте сумарні 12:1 із португальцями дещо вибиваються з загального реєстру.

Баварці вирішили усі справи ще у першому матчі, розбивши "левів" із рахунком 5:1, а на Альянц Арені довершили почате, розписавшись у воротах бідного Руя Патрісіу ще сім раз. Забивали усі та на любий смак – від атакувальних гравців до "опорника" Марка ван Боммеля.


Баварія – Базель – 7:0, матч-відповідь 1/8 фіналу сезону-2011/12


Голи: Роббен (11, 81), Мюллер (42), Маріо Гомес (45, 50, 61, 67)

Баварія: Нойєр – Лам, Боатенг, Бадштубер, Алаба – Роббен (Тимощук, 82), Густаво, Кроос, Рібері (Праньїч, 79) – Маріо Гомес, Мюллер (Швайнштайгер, 70)

Базель: Зоммер – Штайнхофер (Деген, 70), Абрахам, Драговіч, Пак Чу-Хо – Шакірі (Жак Зуа, 80), Кабрал, Граніт Джака, Ф. Фрай (Штокер, 62) – А. Фрай, Штреллер

Три роки потому Баварія розпочала шлях до домашнього фіналу з проходження швейцарського бар'єру.

Симпатичний Базель у тому розіграші зумів дещо сенсаційно вийти з доволі непростого квартету. Скромний румунській Оцелул був поставником залікових пунктів, а ось за дві путівки у плей-оф боролися Бенфіка, сам Базель та Манчестер Юнайтед сера Алекса Фергюсона. Саме тоді колектив з країни сиру, годинників та шоколаду розпочав традицію ставити підніжки англійським клубам у єврокубках, поконавши "червоних дияволів" у останньому турі та відправившись до 1/8 фіналу.

На горизонті замайоріла чергова сенсація, коли команда Хайко Фогеля мінімально перемогла німецького монстра у першому матчі завдяки голу Валентина Штокера на 86 хвилині, проте ми ж знаємо, як баварці вміють грати у рідних стінах. Вже у першому таймі господарі тричі розписалися у воротах Яна Зоммера (так-так, того самого!), а після перерви продовжили свою чорну справу. Головним діючим обличчям того вечора став нападник Маріо Гомес, оформивший "каре", та ще й плей-оф Ліги чемпіонів!


Барселона – Баєр – 7:1, матч-відповідь 1/8 фіналу сезону-2011/12


Голи: Мессі (26, 43, 50, 59, 85), Тельйо (56, 62) – Белларабі (90)

Барселона: Вальдес – Дані Алвес, Піке, Маскерано, Адріано (Марк Муньєса, 64) – Хаві (Сейду Кейта, 54), Бускетс, Іньєста (Тельйо, 53) – Педро, Мессі, Фабрегас

Баєр: Лено – Гонсало Кастро, Швааб, Топрак, Кадлец – Райнартц, Ларс Бендер (Шюррле, 55), Сімон Рольфес, Ренато Аугусто (Очіпка, 67) – Кіслінг, Дердійок (Белларабі, 55)

Куди ж у цьому списку без великої Барселони Пепа Гвардіоли!

Баєр у кампанії-2011/12 полишив у групі дуже міцну Валенсію Унаї Емері із Жорді Альбою, Евером Банегою, Жонасом, Роберто Сольдадо, Жеремі Матьє та іншими у складі, пропустивши уперед лише Челсі, котрий потім забере собі "вухастий" трофей. Якби не деяка розслабленість у останньому турі із Генком (1:1), то "фармацевти" виграли б свій квартет, проте нічия із бельгійцями коштувала їм потрапляння на каталонського гіганта.

1:3 на Бай-Арені виглядали цілком закономірно, але хлопці трохи випадкового персонажа у Леверкузені Робіна Дутта помітно зганьбилися на Камп Ноу, дозволивши Лео Мессі та компанії стерти їх у порошок. Аргентинець саме тоді оформив свій знаменитий "пента-трик", котрий у майбутньому повторить Луїз Адріано. Щоправда, на груповій стадії та у грі з менш іменитим БАТЕ, порівнювати який із Баєром не має жодного сенсу. Це ще раз красномовно показує силу тої Барселони Гвардіоли, котра могла розтрощити на труски абсолютно любий колектив у світі.


Баварія – Шахтар (Донецьк) – 7:0, матч-відповідь 1/8 фіналу сезону-2014/15


Голи: Мюллер (4, пен, 52), Боатенг (34), Рібері (49), Бадштубер (63), Левандовські (75), Гетце (87)

Баварія: Нойєр – Рафінья, Боатенг, Бадштубер (Данте, 67), Алаба – Швайнштайгер – Роббен (Роде, 19), Мюллер, Гетце, Рібері (Бернат, 60) – Левандовські

Шахтар: П'ятов – Срна, Кучер, Ракицький, Шевчук – Степаненко, Фред – Дуглас Коста (Нем, 79), Алекс Тейшейра (Ілсінью, 70), Тайсон (Кривцов, 9) – Луїз Адріано

На 3 хвилині видалено Олександра Кучера (Шахтар, пряма червона картка)

Згадали про Шахтар, потрібно сказати кілька слів й про мюнхенський погром.

Саме у тій кампанії стався той самий "пента-трик" Адріано, а дві прикрих нічиїх із Порту та мінімальна поразка удома з Атлетіком Більбао коштували "гірникам" потрапляння на Баварію, знову ж таки, Пепа Гвардіоли. Португальцям, до слова, тоді дістався найбажаніший варіант з Базеля.

На Арені Львів обидві команди видали абсолютно прісну та нецікаву нульовку, а ось на Альянц Арені усе одразу пішло не так. Вже на третій хвилині трохи ідіотичну червону картку за фол останньої надії отримав Олександр Кучер (дивно, що цю зустріч судив не Кашшаї), Томас Мюллер впевнено реалізував пенальті і… Далі ви й самі все розумієте.


Манчестер Сіті – Шальке 04 – 7:0, матч-відповідь сезону-2018/19


Голи: Агуеро (35, пен, 39), Сане (42), Стерлінг (56), Бернарду Сілва (71), Фоден (78), Габі Жезус (84)

Манчестер Сіті: Едерсон – Даніло, Уокер, Ляпорт (Делф, 72), Зінченко – Бернарду Сілва, Гюндоган, Давід Сільва (Фоден, 64) – Стерлінг, Агуеро (Габріель Жезус, 65), Лерой Сане

Шальке 04: Ферманн – Брума, Стамбулі, Саліф Сане, Очіпка – Суат Сердар – Маккенні (Хамза Менділь, 75), Коноплянка, Бенталеб, Бургшталлер (Тойхерт, 79) – Емболо (Скшибьскі, 69)

Шальке Доменіко Тедеско провів дуже сильну кампанію у Бундеслізі сезону-2017/18, посівши другу сходинку вслід за Баварією, але вже на наступний сезон почав повільне деградування.

Як не старався Тедеско, витягнути кризову команду з крутого піке йому так і не вдалося. Проте сам факт виході з доволі рівного квартету з Порту, Галатасараєм та московським Локомотивом вже був не рядовою подією, враховуючи той факт, що востаннє до цього "кнаппен" грали у плей-оф чемпіонської ліги у 2015 році!

У рідних стінах Шальке виглядав дуже достойно, навіть якийсь час вів у рахунку завдяки дублю Набіля Бенталеба з одинадцятиметрової позначки, але Манчестер Сіті вдалося добути вольову перемогу, а на Етіхаді ще й розвинути її, видавши справжній гольовий спектакль. Тож українське протистояння Євгена Коноплянки та Олександра Зінченко завершилося жахливими для екс-гравця Дніпра та Севільї 2:10.


Баварія – РБ Зальцбург – 7:1, матч-відповідь сезону-2021/22


Голи: Левандовські, 12 (пен.), 22 (пен.), 23, Коман, 31, Мюллер, 54, 83, Сане, 85 — К’єргор, 70

Баварія: Нойєр — Павар, Зюле (Куассі, 66), Ернандес (Упамекано, 60) — Гнабрі (Сарр, 46), Кімміх, Мусіала (Рока, 66), Коман (Чупо-Мотінг, 66) — Мюллер, Сане — Левандовські

РБ Зальцбург: Кен — Крістенсен, Соле (Пентковські, 46), Вебер, Ульмер — Камара (Тіджані, 67) — Капальдо, Зайвальд (Сучич, 46) — Ааронсон — Адаму (К’єргор, 62), Адейємі (Шешко, 62)

Ну а про цю гру ви й так все знаєте, бо вона відбулася буквально на днях. Після 1:1 у Зальцбурзі Баварія рознесла симпатичних "бичків" на власному газоні. Трохи нагадує ситуацію із Базелем у сезоні-2011/12, чи не так?