Збірна Португалії також мала доволі складний квартет на груповому етапі чемпіонату світу-2022, проте впоралась із виходом до наступної стадії змагань усього за два тури. А після перемог над Ганою (3:2) та Уругваєм (2:0) колективу Фернанду Сантуша виявилась досяжною навіть сенсаційна поразка від Південної Кореї (1:2) для підсумкового здобуття першої сходинки в групі H. Таким чином "європейські селесао" уникнули необхідності грати проти "селесао" бразильських уже на стадії 1/8 фіналу, проте будь-який суперник із сусіднього квартету G був таким собі "прийнятним".

Суперником "хрестоносців" у підсумку стали швейцарці, що вибороли це право в заключному запальному протистоянні проти Сербії (3:2) зі значним політичним підтекстом. Команда Мурата Якіна за три матчі групового етапу продемонструвала цілком упевнений футбол у матчах проти грізних суперників накшталт Бразилії (0:1) та непоступливого Камеруну (1:0), тож дійсно заслуговував право на участь у плей-оф.

Команди розпочали гру доволі рівномірно, і при цьому доволі тривалий час жодна зі сторін не намагалась установити власну перевагу на м’ячі. Португалія осягнула необхідність цього кроку лише після першої чверті ігрової години, і фактично відразу зуміла забити. Укидання ауту з лівого флангу, яке Феліш продовжив до штрафного на Рамуша дезорієнтувало захист швейцарців, і Гонсалу потім потужним ударом пробив у ближній верхній кут чужих воріт. Так, у цьому матчі Кріштіану Роналду отримав місце не на звичному вістрі атаки, а на лаві для запасних, чим і користався собі на втіху його юний партнер.

Дуже важко було зупинити команду Сантуша після відносно швидкого здобутку, а тому ніщо не заважало їй чинити ґвалт поблизу чужого штрафного й надалі. Футболісти Мурата Якіна при цьому примудрились припуститись помилки ще й під час стандартного положення, коли кутовий із правого флангу від Бруну Фернандеша припав на голову Пепе одразу після завершення першої півгодини гри.

Жодним чином не чинили тиск у відповідь представники "Наті", що ніби підкреслювало повну перевагу їхніх суперників у першій половині гри. А вже поперерві Португалія просто розірвала своїх опонентів, яким не допомогла навіть зміна центрального захисника Фабіана Шера з жовтою карткою під час павзи. Постійні випади через фланги завершились прострілом Далота під удар Рамуша поміж ніг Зоммеру, а також потужний удар Геррейру з передачі Гонсалу до протилежного боку чужих володінь трохи пізніше.

Десь у цей момент гості встигли втулити гол зі свого боку, проте він був виключно на персональну радість Мануеля Аканджі, якому все той самий Рамуш необачно підправив на дальню стійку подачу кутового з правого флангу від Шакірі на 58 хвилині. Як бачимо, юнак із Бенфіки встигав розривати обидва штрафних майданчики своєю появою.

ВБОЛІВАЙ РАЗОМ З HELL ENERGY!

У завершальні фазі гри Португалія відзначилась знову — і цього разу не без участі Рамуша, якому Феліш перевів передачу Бернарду до правого флангу штрафного, де залишалось виключно перекинути голкіпера в ближньому бою. А коли на поле випустили Рафаеля Леау під компенсований час, то й він блискучим підкрученням від лівого кута штрафного в дальній кут відзначився зовсім скоро. У грі також на 73 хвилині з’явився й Роналду, але як би не намагались партнери спрямувати на нього м’яч, забити з гри та в межах усіх правил Кріштіану так і не зумів.

Фінальний свисток мексиканського арбітра Сезар Артуро Рамос Паласуелос  відправив до чвертьфіналу чемпіонату світу-2022 в Катарі збірну Португалії. Для Швейцарії турнір добіг кінця.

Португалія — Швейцарія 6:1
Голи: Рамуш, 17, 50, 67, Пепе, 33, Геррейру, 55, Леау, 90+2 — Аканджі, 58

Португалія: Кошта — Далот, Діаш, Пепе, Геррейру — Б. Сілва (Невеш, 81), Карвалью, Отавіо (Феліш, 74) — Фернандеш, Рамуш (Роналду, 73), Феліш (Орта, 74).

Швейцарія: Зоммер — Фернандес, Аканджі, Шер (Кемерт, 46), Родрігес — Фройлер (Сеферович, 54), Джака — Шакірі, Соу (Закарія, 54), Варгас (Окафор, 66) — Емболо (Яшарі, 89).

Попередження: Шер, Кемерт