Посеред зими цього року на африканському континенті розпочався дуже великий турнір під назвою Кубок африканських націй, який має велике значення для місцевих, але який водночас дуже не люблять тренери європейських клубів. Бо банально залишаються без подекуди ключових гравців власних команд.

Тим паче, коли йдеться про представників африканських грандів, які нерідко дістаються пізніх етапів змагань, тож грають фактично весь запланований місяць. Збірна Нігерії належить саме до переліку цих провідних національних команд, а ось побачити на півфінальному етапі представників Південноафриканської Республіки було відвертою несподіванкою та, можливо, головною сенсацією турніру на сам кінець.

Але, оскільки більшість уболівальників долучилась до перегляду турніру лише не заключній стадії, то для них, безперечно, сенсаційною була поведінка ПАР саме в цій грі. "Супероли" — фаворити? А хто це так сміливо дозволив собі висловитись? "Південці" спокійно забрали собі м’яч від початку гри, тоді як прямолінійний футбол від "зелено-білих" не вартував зусиль, які на нього витрачались.

І так тривало доволі довго, майже весь основний час поєдинку, бо інакших варіантів для розвитку подій команди собі просто не залишали. Не вдавалось Нігерії подолати захист суперників і за рахунок очевидної переваги в класі. Але тут уже можна казати про безпосередню втому основних гравців, тоді як про можливість ротації тренерський штаб "суперорлів" наче й ніколи не чув.

Ось і виходило так, що фаворит мав лише бліду подобу себе найкращих часів, тоді як суперникам можна було навіть дозволити собі втікати до контратак на плечах блискавичного Тау, однак на завершення ми знову говорили про брак майстерності, тож навіть дуже солідні моменти залишались без фінальної крапки.

Але посеред другого тайму цю вдавану гармонію порушив фол Мвала на лівому фланзі власного штрафного проти Осімгена. Віктору просто набридло спостерігати за тим, як партнери тільки верхи можуть спрямувати на нього м’яч. Тож він вирішив зробити все сам. Хіба що пробивав із позначки не він, а капітан Трост-Еконг, але й це було очевидним рішенням.

А ось далі вже було цікаво. Оскільки сил у номінальних господарів наче взагалі не було в запасі, тоді як що залишалось робити суперникам, окрім як просто йти вперед у пошуках щастя? І вони його знайшли! При чому за таким сценарієм, що Голівуд відпочиває. На 85 хвилині Осімген поховав шанси ПАР на перемогу ударом у порожні ворота з прострілу Чуквезе з правого флангу штрафного під час контратаки.

І всі тоді вже встигли зафіксувати подумки перемогу Нігерії, проте у VAR була інша думка з приводу. Під час перегляду зародку атаки "зелено-білих" арбітри побачили, що Юсуф збив Тау чітко на межі власного штрафного під час передачі з лівого флангу, тож це не просто скасування гола нападника Наполі, а й призначення пенальті у ворота його збірної. Шок! Але не для Мокоени — той спокійно забив.

А потім був компенсований час, після якого, напевно, нервових клітин у фанатів Нігерії просто не залишилось. Їхню збірну зім’яли та ледь не занесли у ворота з м’ячем, проте хиби Макогопо та Мокоени у вирішальні моменти й були саме тими доказами великих проблем у реалізації ПАР.

"Бафана-бафана" після цього не особливо прагнули зупинятись, проте в овертаймах основні моменти належали все ж таки саме їхнім суперникам. Лукман та Осімген, а потім ще й Моффі, користувались простором під час контратак. І зрештою вони набігали на вилучення для захисника Кекана, який на 115 хвилині відвертим підкатом перед власним штрафним повалив нападника Ніцци.

Червона картка, але вдалось уникнути пенальті, щодо якого теж були підозри. Іхеаначо стандарт підсумку виконав невдало, тому гра перейшла до серії пенальті. І там теж були фірмові "африканські приколи" накшталт вимкнення трансляції поміж другим та третім ударом у лотереї. Таким чином ми не побачили, як схибив Мокоена. Однак потім Айна відповів тим самим, тож було цікаво.

Аж допоки на наступному пострілі Магкопи не врятував ворота Нвабалі, після чого команди просто дограли серію до граничної кількості ударів за умов, що склались. Таким чином Нігерія пробилась до фіналу, а для ЮАР феєричний виступ на турнірі добіг до завершення.

Нігерія — ПАР 1:1 (4:2 – пен.)
Голи: Трост-Еконг, 66 (пен.) — Мокоена, 90 (пен.)

Нігерія: Нвабалі — Аджаї, Еконг, Бессі — Осаї-Самуель, Оньєка (Арібо, 102), Івобі (Юсуф, 63), Айна — Сімон (Чуквезе, 62), Осімген (Моффі, 110), Лукман (Іхеаначо, 102).

ПАР: Вілльямс — Мудау, Кекана, Кулу (Маямбела, 76), Мвала, Модіба — Зване (Лепаса, 76, Сібісі, 117), Мокоена, Сітоле, Тау — Макгопа.

Попередження: Оньєка.

На 115-й хвилині був вилучений Ґомолемо Ґрант Кекана (ПАР) (грубе порушення).