Літній сезон у розпалі, хоч через погодні умови в деяких регіонах України цього майже не відчувається. А разом із тим поступово добігає до свого піку рівень увагу, яку футбольні вболівальники приділяють подіям на молодіжному чемпіонаті Європи-2023 серед юнаків віком до 21 року станом на момент початку кваліфікації. Якщо хтось до цього трохи проґавив попередні протистояння, то саме час було поринати до контексту — позаяк, на календарі останній тур групового етапу.

Розпочинало цей футбольний вечір із протистоянь у квартеті A, де перед заключним туром можна було спостерігати за доволі неочікуваним розташуванням команд. Групу очолювали молодь Грузії, тоді як такі провідні європейські команди, як Португалія, Нідерланди та Бельгія взагалі не вражали здобутими результатами. У той самий час команді Рамаза Сванадзе доводилось перед рідною публікою боротись саме проти "ораньє", які натомість залежали не тільки від власних виступів, а й від результату паралельного матчу.

Узагалі-то, обом команда не до вподоби був лише успіх Бельгії, тоді як нічия проти Португалії від "Червоних дияволів" влаштовувала хоча б грузинів. Вони ж, у свою чергу, вирішили грати від результату, і тому звично закрились у багатошаровому захисті перед власними воротами, які суперники на перших хвилинах чогось узагалі не помічали. І як тільки не забили Нідерланди з двома влучаннями від Тейлора в ліву стійку під час схожих послідовних подач із правого флангу?

Проблема була в тому, що "хрестоносці" просто не могли підняти голови, аби забезпечити собі вихід до контратаки, бо в напрямку їхніх воріт потім одразу летів м’яч від суперників. Безмежну кількість разів команду доводилось рятувати тому-таки Мамардашвілі, тоді як збавити напругу взагалі не виходило. Аж раптом, кінець тайму, гол від Грузії, неначе удар у голову від міцного червоного вина, на який узагалі ніхто не очікував.

Це Давіташвілі на 42 хвилині отримав м’яч на правому фланзі атаки, після чого захисники взагалі відмовились супроводжувати його діагональний ривок до штрафного й завершальний постріл у дальній кут. Нідерланди були шоковані, проте не настільки, що відмовитись від атак до настання перерви. Власне, це й допомогло "ораньє" не збавити обертів навіть поза межами базового компенсованого часу в п’ять хвилин, і Тейлор з надцятої спроби таки спрямував м’яч до чужих воріт.

Ситуація в другій половині гри жодним чином не змінилась, бо з паралельної гри надходили новини, які приємними були тільки для грузинів. Ото й вони закрились ще дужче в захисті, тоді як майстровитим суперникам доводилось вигадувати, у який саме спосіб цей мур потрібно ламати. Ервін ван де Лой чим міг, тим і допомагав своїй команді, проводячи поступову ротацію, але інтенсивність атак номінальних господарів із кожною наступною хвилиною лише спадала. Призвело це в підсумку до глобального смутку.

Таким чином збірна Нідерландів у групі A молодіжного чемпіонату Європи-2023 серед юнаків віком до 21 року посіла підсумкову третю сходинку, тоді як Грузія фінішувала першою та зіграє в чвертьфіналі проти другої команди квартету C.

Нідерланди U-21 — Грузія U-21 1:1
Голи: Тейлор, 45+6 — Давіташвілі, 42

Нідерланди U-21: Вербрюгген — ван Евейк (Мангуф, 83), ван Геке, ван де Вен, Гартман (Маатсен, 83) — Бюргер (Даллінга, 74), Гравенберх — Еккеленкамп (Тавшан, 75), Тейлор, Саммервіль — Броббі (Зіркзе, 20).

Грузія U-21: Мамардашвілі — Гочолеішвілі, Сазонов, Гелашвілі, Каландадзе — Цитаішвілі (Хвадагіані, 58), Ломінадзе (Гагнідзе, 46), Меквабішвілі, Азарові — Гагуа (Гуліашвілі, 79), Давіташвілі (Мамагеішвілі, 90+2).

Попередження: Ломінадзе, Меквабішвілі, Давіташвілі.