Молодіжний чемпіонат Європи-2023 серед юнаків віком до 21 років станом на момент початку кваліфікації стрімко наближається до свого логічного завершення. Фактично, ми перейшли до останнього тижня змагань, у рамках якого мають визначитись спочатку фіналісти, а згодом і власне переможець міжнародного турніру. Чотири команди залишалось у грі й безумовно приємно було бачити серед них збірну України на чолі з Русланом Ротанем.

Проте до початку гри за участі "синьо-жовтих" звітного дня ще потрібно було трохи почекати, адже першими до бою підходили колишні суперники за групою C — Ізраїль та Англія, місцем зустрічі яких став стадіон Батумі-Арена. Фаворита в цій парі було доволі легко визначити, бо "три леви" на чолі з Лі Карслі не тільки не програли в жодному з попередніх чотирьох матчів, зокрема й проти ізраїльтян (2:0), а ще й не пропустили у власні ворота жодного м’яча, що тільки підкреслювало винятковість цього покоління.

Власне, футболісти Гая Лузона жодним чином не претендували на унікальність та зіграли проти помітно більш сильного суперника з низьким блоком за універсальною схемою 4-4-2. Однак стримати англійців було ще тим завданням, тож ледь не зі свого першого моменту, чекати на який довелось приблизно 13 хвилин, вони зуміли претендувати на м’яч. Хоча, для цього знадобилось одразу дві невикористані спроби Сміт-Роу в центрі штрафного на додачу до фолу Джабера проти Гордона в боротьбі за відскок від стійки, який призвів до пенальті.

Але Гіббс-Вайт програв дуель поглядів голкіперу, а потім і поцілив повз праву стійку, намагаючись виправити власну помилку. Найдорожчий виконавець у складі команди Карслі прагнув після того виправитись за цю хибу, але суперники грали настільки щільно, що Англії було важко просуватись кудись далі за центр поля. Дійшло в підсумку до того, що наступного гольового моменту у виконання острів’ян довелось чекати аж до 41 хвилини.

Тоді ідеальний пас від Палмера з правого флангу до центру штрафного знайшов голову Гіббс-Вайта, який пробив над воротарем точно під поперечину, тож шансів на порятунок суперники фактично не мали. А тут і завіса першого тайму не забарилась, тож невтішні обриси перспектив для футболістів Лузона почали дедалі чіткіше вимальовуватись.

У другій половині гри Ізраїль, можливо, і претендував на щось цікаве, проте реалізувати атакувальний потенціал так і не зміг. Англійці натомість обрали тактику простого вичікування й у підсумку добили суперників голом на 63 хвилині, який спочатку дуже не хотіли зараховувати арбітри через потенційний офсайд у Сміт-Роу на правому фланзі штрафного, хоча він потім покотив на дальній бік поля під порожні ворота для Палмера. VAR не дав рефері припуститись кричущої помилки.

І вже на завершення гри свіжий Арчер використав власну нагоду у вигляді передачі Палмера з лівого флангу до центру штрафного, запустивши фірмову стрілу кудись на трибуни. Ну, м’ячем він хоча б точно влучив у правий кут, про що свідчила зміна рахунку на табло. У Ізраїля тим часом у активі майже не було спроб загострення, окрім кількох притомних подач із флангів, але цього навіть для першого пропущеного "трьома левами" м’яча було недостатньо.

Фінальний свисток датського арбітра Мортена Крога відправив до фіналу молодіжного чемпіонату Європи-2023 збірну Англії, тоді як для Ізраїлю турнір добіг до завершення за два кроки від заповітного трофею. У вирішальній грі команда Лі Карслі зіграє проти сильнішого з пари Іспанія — Україна.

Ізраїль U-21 — Англія U-21 0:3
Голи: Гіббс-Вайт, 41, Палмер, 63, Арчер, 90

На 17-й хвилині Морган Гіббс-Вайт (Англія) не забив пенальті (промах).

Ізраїль U-21: Царфаті — Джабер, Лемкін, Коен, Ревіво — Хагаг (Халаїлі, 56), Азулай (Білеві, 75), Гандельман (Фереде, 89), Лаюс (Горно, 56) — Тургеман (Абу-Рамі, 89), Глух.

Англія U-21: Траффорд — Гарнер, Гарвуд-Белліс, Колвілл, Томас — Палмер, Гомес (Скіпп, 78), Джонс (Дойл, 88), Гіббс-Вайт (Мадуеке, 78) — Сміт-Роу (Елліотт, 75), Гордон (Арчер, 74).

Попередження: Тургеман, Лемкін — Колвілл