Ця історія здається казкою – ще кілька місяців тому вони збирали підписи на відновлення футбольного клубу, який хотіли облаштувати за прикладом Барселони з об’єднанням вболівальників та на принципах спільнокошту, ще вчора ми повідомляли інсайдерську інформацію, що Верес може заявитися на другу лігу вже влітку, а вже сьогодні – вони кажуть, що повертають ФК Верес на футбольну карту України. 

У розмові з головою Рівненської обласної федерації футболу Олексієм Хахльовим, ініціатором та натхненником відродження Вереса, ми поговорили про Лужного й Кварцяного, "рівненську Барселону" та чотири роки забуття, а також про неймовірне завдання – за кілька тижнів зібрати боєздатний колектив, який зміг би гідно представити область та клубний бренд на друголіговому рівні. 

На реконструкцію рівненського стадіону мають виділити 30 млн. грн.

– Пане Олексію, ми говоримо з вами відразу після засідання виконкому ФФУ. Наскільки знаю, вас можна вітати?

– Саме так! Сьогодні було прийнято таке колективне, колегіальне рішення – одноголосно членами виконавчого комітету було вирішено дати Вересу можливість повернутися на футбольну карту України. До цього ми попередньо спілкувалися вчора на Раді регіонів за участі керівництва Федерації футболу України та представників місцевих обласних федерацій. Ми презентували проект "Наша мрія – відродження футбольного клубу Верес", який побудований на концепції народної команди за прикладом Барселони. Вчора ми отримали підтримку від обласних федерацій, а сьогодні нас одноголосно підтримали члени виконкому ФФУ. 

Я особливо вдячний президенту ФФУ Андрієві Павелку та виконавчому директору Володимиру Генінсону. У нас були непрості декілька днів обговорень, але сьогодні ми повні оптимізму. Повірте, цього рішення очікувала вся Рівненщина, тож зараз ми всі з подвійною енергією приступаємо до підготовки команди до сезону. Зважаючи на те, що ця команда – народна, це дає нам чимало підстав для оптимізму. Вся Рівненщина готова включитися в цей процес. Цей день – історичний, адже професійний футбол повертається у наш край! 

– ФК Верес не проходив з усіма атестацію…

– Ми обговорювали це питання. Єдине – у нас не було спортивного принципу, адже за регламентом обов’язковою умовою є стаж виступів в аматорському чемпіонаті й, відповідно, рекомендація ААФУ для участі в професіональному футболі. Але, зважаючи на унікальність проекту, його соціальну важливість для Рівненщини, а також той факт, що прийшла команда нових людей в обласну федерацію, які готові не просто слухати, а чути, й не на словах, а на ділі здійснювати підтримку футболу, мені дуже приємно, що наші аргументи почули в Федерації футболу України, й це колегіальне рішення дозволило в тих умовах, які склалися в нашій країні, нашій області відродити свій професіональний футбол. Це – приклад не лише для Рівненщини, а й для усієї України, як у наш складний час робити кроки назустріч футболу. 

– За наявною інформацією, Верес під керівництвом місцевого тренера Миколи Філіна вже розпочав перегляд потенційних новачків. Уже є якась конкретика за підсумками цього селекційного збору – можете назвати перших новачків? 

– Ми, безумовно, рухалися в форматі підготовки не тільки комунікації з громадою Рівненщини, чи підготовки інфраструктури, але й почали роботу на футбольному ринку. Є багато пропозицій – у нас, на жаль до цього часу не було можливості укладати контракти, адже не було ліцензії професіонального клубу, однак певні напрацювання є. Разом із Миколою Філіним ми проробили різні варіанти щодо посилення, укладено список із 25 потенційних новачків. А після сьогоднішнього рішення, яке підтверджує наше право вести трансферну роботу, ми можемо виходити на пряму комунікацію з гравцями, тренерами й працювати безпосередньо над формуванням складу. 

– Відродження Вереса підтримало чимало відомих людей – так, цитували слова Олега Романовича Лужного, який нібито сказав, що якщо буде 20 тисяч членів клубу, то він дасть згоду очолити команду у якості головного тренера. Але ж наразі, якщо судити за офіційними даними, у клубу тільки 1113 членів… 

– Зараз не час рахувати. Українці – розумні люди, вони з консерватизмом і обережністю сприймають нову інформацію, що свідчить, звичайно, про їхню розважливість. Як розумні люди, рівненці спостерігали за нашими першими кроками. Наша громада – це один мільйон і 164 тисячі людей, які живуть на Рівненщині. Вони вже багато разів були обмануті й політиками, і банками, й політичними партіями. Тому нема нічого дивного, що попервах до нового проекту ставилися з недовірою – мовляв, може, це політичний проект, може, якась футбольна піраміда… 

Але зараз, коли відносно відродження Вереса уже є конкретні кроки, з кожним днем членів ставатиме все більше. У щирому, відвертому діалозі з громадою ми переконали їх, і після сьогоднішнього рішення виконкому вже з упевненістю будемо говорити з людьми. Й цифра у 20 тисяч – не за горами. Повірте, дуже важко об’єднувати людей "за щось". На майдані, революції гідності люди об’єдналися "проти чогось". Тепер же у справі відродження Вереса ми об’єднуємо людей "заради чогось". 

Ми вже отримали підтримку у письмовому вигляді майже від усіх районних адміністрацій, від мера Рівного, від обласних ради та адміністрації. Футбол у нашому краї люблять, поважають, і громада об’єднується навколо нашого проекту, який має не тільки футбольну, а й соціальну важливість. Українці доводять, що здатні об’єднуватися заради спільної мети. 

– Запитання господарського характеру – щоби брати участь у другій лізі, вам потрібно мати свій стадіон, а також резервну арену. Після кількох років забуття Рівне зберегло такі футбольні об’єкти? 

– Стадіон Авангард у місті Рівному належав Рівненській міській раді та обласній адміністрації. Коли взимку мене обрали головою обласної федерації футболу, ми розпочали ревізію нашої інфраструктури, й вимушені сказати, що Рівненщина не має чим похвалитися особливо в цьому плані. Але сьогодні футбол – на топових позиціях на Рівненщині, тож ми провели діалог з міською владою й отримали підтвердження, що в наступному році на реконструкцію стадіону буде виділено порядку 30 мільйонів гривень. Сьогодні той стан, у якому знаходиться стадіон Авангард, мені здається, дозволяє сподіватися, що при косметичному ремонті він буде допущений до другої ліги. Це буде наша основна арена, і я вважаю, що вона буде готова прийняти в себе професіональні змагання. 

Щодо резервної арени, маємо дві пропозиції – або Березне, або Млинів. Початкове поле, яке ми почали з чистого листа – green field, як-то кажуть, уже набуває потрібних обрисів. Головне – що є порозуміння з усіма конструктивними силами області щодо того, щоб відродити професіональний футбол в нашому краї. 

За п’ять років Верес має потрапити до Прем’єр-ліги

– Читання декларації ФК Верес – дуже цікава справа. У вас багато позицій збігається із засадничими принципами таких клубів, як Атлетик (Більбао) та Барселона. Надихалися іспанськими прикладами при формуванні проекту новітнього рівненського клубу?

– Так, справді, ми взяли за приклад формат Барселони, де є майже 180 тисяч членів клубу. Там існує демократія, і це клуб, який не можна купити – бо він належить кожному із тих "сосіос", які є його членами. Так само ФК Верес – він належить ні голові обласної федерації Хахльову, ні меру, ні якомусь олігарху. Це – народна команда, яка не має ціни. Мотивом було довести, що ми здатні за рахунок самоорганізації, свідомості вболівальників відродити клуб, який багато років приносив радість рівненцям. 

Відразу хотів би відмітити, що у ФК Верес є стратегія. Є речі, які не буде робити ФК Верес – він не буде займатися політикою, це не політичний проект (він не буде задіяний ні на місцевих виборах, ні на якихось інших). ФК Верес не буде ходити з протягнутою рукою – ми говоримо, що ми – унікальний проект, який буде фінансуватися за рахунок самих членів, а також соціально відповідального бізнесу, який інвестує в проекти завтрашнього дня. 

– І є вже бажаючі стати спонсорами? 

– Авжеж. Сьогодні нам протягує руку наш піонер – фірма Joma, яка єдиному клубу в Україні, назва якого – Верес (Рівне), надає безкоштовно 35 сумок футболіста з повним екіпіруванням на сезон. Наголошую, на безкоштовних умовах! Це важливі індикатори для нас, завдяки яким ми камінь за каменем будуємо фортецю, яка стане новим словом у вітчизняному спортивному менеджменті. Це приклад для всіх інших громад. Ми показуємо, що це все можна робити, просто треба рухатися вперед, не бачачи перешкод. 

– Навіть у роки занепаду свого професіонального футболу Рівненщина дала багато гравців у різні ліги – це і Гоменюк (Металіст), і Голодюк з Сергійчуком і Кльоцом (Карпати), і Богданов (ФК Тернопіль), і Дацюк (Сталь Дз). Чи немає в планах повернення їх на батьківщину, адже кожен із них міг би стати лідером відродженого Вереса…

– Ми, безумовно, тримаємо контакт з нашими земляками, і роль патріотизму також дуже велика. Хоча й було багато скептиків відносно нового формату побудови клубу, де нема хазяїна, ми будемо переконувати всіх у перспективності цього шляху. Як відомо, членом ФК Верес може стати тільки житель нашої області, здавши 100 грн й отримавши право голосу в житті клубу. 

Звісно, на сьогодні ми ще не можемо пропонувати великих заробітних плат. Але, може, я скажу непопулярну річ, але криза – наш шанс, який ми зобов’язані використати, щоб навіть при невеликих коштах стартувати у форматі другої ліги й поставити собі амбітне завдання. 

– І яке ж?..

– За п’ять років потрапити до Прем’єр-ліги. 

– Звичайно, коли з’являється такий новий проект, буде багато скепсису. Виникає запитання: а чи на сьогодні у вас є впевненість в тому, що клуб зможе хоча б закінчити дебютний сезон і пройти той великий шлях, який ви задекларували як план на найближчі роки?

– Ви знаєте, коли я представляв наш проект, я його тільки озвучував. Насправді моїми вустами говорила громада Рівненщини – більше мільйона людей, які люблять футбол. Ви запитували, що додає мені оптимізму. Відповідаю. Ми замовили спеціальне соціологічне досвідчення, яке показало, що 70% жителів нашої області цікавляться в тій чи іншій мірі футболом. З них 53%, здається, чули місяць тому про відродження Вереса. І 23% сказали, що готові зробити свій посильний внесок (100 грн. вважаю посильним внеском), щоб футбол на Рівненщині був. Цей внесок буде щорічним, його розмір буде встановлюватися на загальних зборах клубу за зразком Барселони (1000 – "старійшини", ще 5000 делегатів визначатимуться шляхом жеребкування). Тому перспективи є, і самі люди мають відчути, що вони можуть творити історію клубу. 

Нам, знаєте, нав’язали якийсь тягар меншовартості, але я вірю, що ми можемо об’єднатися й робити спільну справу. Об’єднуватися не лише для того, щоб батька бити, а й для того, щоб разом творити майбутнє. Я дуже хочу, щоб Верес жив не тільки упродовж фізичного життя Хахльова, а й існувати сотні років. 

Кварцяний казав, що у нас "пустеля Гобі"? Тепер у нас – оаза!

– Якщо клуб справді планує стартувати вже цього літа, часу лишається зовсім мало…

– Так. Але хотів би ще раз відмітити, що ми чітко все це розуміємо – можливо, ще не зовсім професійно, але з великим ентузіазмом. Коли скептики говорять – "Хлопці, ви щось неправильно робите", я їм відповідаю – "Це тому, що ми робимо це вперше". Немає якогось там оптимального, протореного шляху, який гарантує неодмінний результат. Ми, як піонери, першопрохідці, йдемо й здобуваємо свій досвід самі. Сьогодні, отримавши це історичне рішення, ми отримуємо в руки інструменти – право вести переговори, підписувати професіональні контракти, вести власний навчально-тренувальний процес. Цей проект уже не має зворотнього шляху – всі формальності пройдено, і я думаю, що вже цього року ми будемо боєздатним колективом, який братиме участь у змаганнях другої ліги. 

– Важливий падишах, але важливі й його візирі. Хто ваші найближчі радники з футбольних питань?

– Виконавчим директором ФК Верес є Євген Донцов – людина, яка навчалася в Великобританії футбольному менеджменту, стажувалася в Південній Африці. Ми разом із ним розробляли цей проект. Активно працює сьогодні наша обласна федерація – це і мій перший заступник Володимир Поліщук, і виконавчий директор Олег Кучер, який у минулому був професіональним футболістом із значною кар’єрою (грав навіть у Металісті). Є ініціативна група, яка активно працює, і ми, я вважаю, досить ефективно працювали й прийшли до першого досягнення. Разом із тим, я чудово розумію, що це лише початок, це певна точка відліку, і ми тільки відродилися на футбольній мапі України й будемо перебувати під набагато більшим контролем, увагою, а, можливо, й критикою всієї футбольної держави. Але, зважаючи на підтримку нашої громади, ми готові рухатися вперед. 

– Я пам’ятаю Верес різним. З дитинства – амбітною вищоліговою командою, яка вибивала Динамо з Кубка України. Уже з недавнього минулого – найслабкішою, на жаль, командою другої ліги. А який Верес лишається у вашій пам’яті? Завдяки яким матчам ви відчули себе його вболівальником?

– Я думаю, що в серці й пам’яті кожного рівненського вболівальника – матчі-дербі з Волинню. Це було величезне видовище, рівень емоцій зашкалював, і гравців не треба було додатково мотивувати й пояснювати їм, що це за матч. Ностальгія за цими прекрасними моментами й досі жива. Найголовніше – повернути вболівальників на стадіон. Якщо на прем’єр-лігові матчі збирається по 200-300 глядачів, то це, на жаль, не те видовище, яким можна гордитися. У нас стадіон вміщує 4300 чоловік, і я сподіваюся, що найбільшою проблемою буде знайти вільне місце на прем’єрний матч відродженого Вереса у другій лізі. 

– До слова, Кварцяний у своїй книзі також згадував рівненсько-луцькі протистояння…

– …А я б йому ще зацитував його фразу, що наша область – пустеля Гобі стосовно футбольного господарства. Ми відповімо йому ділом, і я сподіваюся на підтримку цього шанованого фахівця у нашій справі. Можу йому сказати, що ми вже – не пустеля. Ми створили оазу, і я сподіваюся, що вже скоро тут будуть цвісти сади. 

Артур Валерко, Football.ua