Нещодавно президент народного клубу Верес Рівне Олексій Хахльов оприлюднив заяву клубу щодо дотримання принципу чесної гри та не використання засобів і фінансових можливостей для забезпечення перемоги в матчах. Цитуємо із прес-релізу Інформаційної служби НК Верес (Рівне):

– Сьогодні основним злом суспільства є корупція. Ми, як клуб-новачок, стикнулися з тим, що часто-густо спортивний результат залежить від тої чи іншої мотивації суддів. Зігравши три виїздні матчі, ми побачили певну лояльність на користь приймаючих команд. Останньої крапкою був наш матч із ФК Буковина. Проаналізувавши стан речей, ми знайшли лише загальні фрази, що регламентують принцип чесної гри в українському футболі. Саме тому, ми – як Народний Клуб – вирішили вийти з ініціативою укласти Меморандум чесної гри, взаєморозуміння та співпраці між клубами-учасниками Чемпіонату України серед команд другої ліги, Професіональною футбольною лігою та Комітетом арбітрів України, – сказав Олексій Хахльов.

Згаданий Меморандум, основним принципом якого є гасло «команди не дають хабарів, арбітри не беруть хабарів», після прес-конференції було надіслано усім 14 клубам, які беруть участь у змаганні Чемпіонату України серед команд другої ліги, а також Професіональній футбольній лізі і Комітету арбітрів України з пропозицією публічно підписати вказаний документ.

Ми адресували в ФК Верес два запитання щодо цієї ініціативи.

– Народний клуб Верес (Рівне) виступив ініціатором створення Меморандуму чесної гри, взаєморозуміння та співпраці між клубами-учасниками чемпіонату України серед команд другої ліги, Професіональною футбольною лігою та Комітетом арбітрів України. Що стало причиною його створення? На які наслідки сподіваєтеся?

– Ініціатива Народного Клубу Верес Рівне проста: клуби не дають, а арбітри не беруть. Виникла після того, як ми переконалися, що є люди, які не хочуть зрозуміти, що країна стала іншою, що різко змінилися пріоритети стосовно запитів нашого суспільства, і вони продовжують впливати, наприклад, на результати матчів. Коли ми готувалися до виступів у другій лізі, багато хто радив нам «працювати з суддями», як роблять деякі клуби задля того, щоб мати кращі спортивні результати. Але ми вважаємо, що це ганебно! Український народ уже два десятиліття вимагає подолати найбільшу хворобу нашого суспільства – корупцію, яка просочилася в усі сфери нашого життя. Навіть у спорт, і футбол зокрема. Саме проти корупції ми виходили на Майдани наших міст, саме за це віддали свої життя Герої Небесної сотні. Футбол – це не просто гра, а соціальне явище, що сприяє розв’язанню соціально-економічних проблем, об’єднує мільйони людей в Україні незалежно від їх соціального стану, національності, політичних, релігійних чи інших вподобань. Саме тому вважливо здолати корупцію у футбольній сфері. Ми віримо, що це може бути живильне джерело, з якого почнеться одужання всіх існуючих в Україні систем.

Ми сподіваємося що до нашої ініціативи, яка запускається знизу, приєднаються всі клуби другої ліги. Уже маємо підпис від ФК Скала, свою готовність підписати документ нам засвідчили представники команд Реал Фарма, Кремінь. Готовий поставити підпис і президент Професіональної футбольної ліги, очікуємо найближчим часом позитивного рішення від Лучано Луччі із Комітет арбітрів.

Тим клубам, які не підпишуть Меморандум, важко буде пояснити своїм вболівальникам чому вони відмовилися це зробити – люди будуть ставити запитання невже вони підтримують корупційні дії і готові платити суддям і домовлятися про результати?

Окрім цього, треба врахувати, що наше суспільство не стоїть на місці: після Революції Гідності є зрушення у напрямку боротьби з корупцією. Наприклад, Голова ФФУ, народний депутат України Андрій Павелко зареєстрував законопроект «Про запобігання впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень», який передбачає конкретні механізми покарань за корупційні діяння у спорті.

Наш Меморандум – це ініціатива знизу. Ми маємо викорінювати корупцію усіма доступними методами. Зокрема, у Меморандумі ми пропонуємо створити систему про організацію або спроби організації договірних матчів.

– На старті сезону ваша команда відчула на собі, скажімо так, суддівство, яке викликало запитання чи підозри?

– Ми розпочали сезон із двох матчів на виїзді і там побачили, що судді, скажемо так, надають деякі переваги господарям поля. Краплиною, яка переповнила чашу, стала гра у Чернівцях. Так, усі ми люди, усі ми можемо помилятися. Але, коли робляться речі, які суперечать усім писаним і неписаним футбольним законам, то це можна назвати тільки непрофесійністю. Усі приклади дуже добре видно на відеозаписах і трансляціях. Зауважимо, що ми не одні «познайомилися» з таким «замотивованим» суддівством – схожі питання уже виникли (і виникали раніше) й у наших колег із інших клубів, зокрема Арсенал-Київщина, Кремінь тощо.

Football.ua