Як і весь молодіжний чемпіонат Європи-2023 серед юнаків віком до 23 років, чвертьфінальна стадія турніру в Грузії та Румунії проходить у максимально стислі терміни. Усього два дня було виокремлено на цей етап змагань, і за підсумком першого з них Іспанія та Ізраїль зуміли вибороти для себе місце в півфіналі.

Наступними до бою брались два беззаперечні флагмани молодіжного футболу сучасності — Англія та Португалія, тоді як перша повністю виправдала під час групового етапу свій статус фаворита, а ось "європейським селесао" було непереливки в квартеті з феноменальною Грузією. Лі Карслі не вигадував ровера в цьому протистоянні та просто виставив найсильнішу з можливих добірок своїх футболістів, чим відзначились і суперники, тож боротьба мала бути затятою.

На відміну від німців, португальці не мали проблем із рівноцінними противагами атакувальній групі суперників на власних флангах, тож особливо розгулятись "три леви" простору не мали. Ми стали свідками вельми цікавого протистояння поміж Нуну Таваершем із Марселя та Ноні Мадуеке з Челсі, у якому гравцю англійського клуба довелось просити партнерів перевантажувати власний край, аби хоч якось обходити візаві.

Англія таким чином побудувала кілька випробувальних наступів, а вже на 34 хвилині забила за схожого сценарію. Тоді Гіббс-Вайту довірили зробити завершальний результативний простріл на Гордона, якого залишили цілком самотнього в центрі штрафного. Цікаво, що незадовго до цього моменту португальці відзначились власним нереалізованим, коли Нету не пробив воротаря на завершення подачі Данташа з правого флангу на дальню стійку.

Команда Руй Жорже таким чином давала знати, що вона готова боротись до останнього в цій грі, тож у першому таймі англійцям майже не давали вільно дихати, а подекуди "хрестоносці" дійсно впритул підходили до забитого м’яча. У другому таймі Лі Карслі обрав варіант відсуджуватись у захисті та чекати, допоки суперники самостійно виснажаться й добити їх потім за нагоди. Із останнім справи в англійців якось не задались належним чином, тоді як біля їхніх воріт подекуди було доволі спекотно. Португалія пробувала різноманітні підходи до подолання чужого захисту, але найкраще в неї виходило просто вантажити м’яч до чужих володінь у сподіванні на власних форвардів.

Саме таким чином і виник найкращий момент гостей у цій грі — удар головою від Араужу в поперечину на завершення подачі з лівого флангу, що мав місце на 73 хвилині протистояння. Англійці тоді помітно занервували, адже перший пропущений м’яч на турнірі був десь не за рогом. Щоправда, розвинути цей проміжний успіх португальці виявились неспроможними навіть у масованому штурмі наприкінці гри.

Фінальний свисток словенського арбітра Раде Обреновича відправив до півфіналу молодіжного чемпіонату Європи-2023 серед юнаків віком до 21 року збірну Англії, тоді як для Португалії шлях на турнірі достроково обірвався. Цей результат допоміг також і збірній України, яка може розраховувати на матч проти Грузії за вихід на Олімпійські ігри.



Англія U-21 — Португалія U-21 1:0
Гол: Гордон, 34

Англія U-21: Траффорд — Ааронс (Джонсон, 74), Гарнер, Гарвуд-Белліс, Колвілл — Джонсон, Ремзі (Сміт-Роу, 67), Гомес (Скіпп, 80), Гіббс-Вайт — Гордон, Мадуеке (Палмер, 74).

Португалія U-21: Біай — Зе Карлуш, Пенетра, Амару, Тавареш — Невеш, Данташ, Кошта (Бернарду, 46) — Консейсау (Морейру, 86), Сілва (Араужу, 65), Нету (Вітінья, 90).

Попередження: Ааронс, Траффорд — Зе Карлуш