Дуже інтенсивним був груповий етап молодіжного чемпіонату Європи-2023 серед юнаків віком до 21 року на момент початку кваліфікації, так що, коли на обрії з’явились матчі плей-оф із тривалим відпочинком поміж раундами, напругу було дуже важко зберігати. Тим паче українському вболівальнику, за умови, що команда Руслана Ротаня зупинила власні виступи на турнірі на етапі півфіналу.

Власне, "синьо-жовті" тоді програли Іспанії — відповідно фіналісту, якому доводилось у Батумі вирішувати подальшу долю трофею в грі проти непереможної Англії, яка на своєму шляху не просто виключно перемагала, а й в усіх п’яти попередніх матчах робила це виключно із "сухим" рахунком. Це створювало додатковий тиск на команду Санті, тоді як футболістів Лі Карслі оточили такою увагою представники ЗМІ на батьківщині, що інакше, окрім як із "золотими" медалями першості вони не могли повернутись додому.

Очікувалось, що це буде дуже напружена гра двох команд із високим рівнем виконавчої майстерності. І вже з перших хвилин можна було стверджувати, що це передчуття нас жодним чином не підвело. Іспанія опинилась під тиском, проте великими зусиллями стримувала випади опонентів аж до того моменту, як у англійців не почали виникати перші реальні нагоди забити голи. Тут ми мали привід відзначити Гордона, який із лівого флангу штрафного спочатку сам пробивав, але Тенас парирував, після чого віддавав відмінний асист на Гіббса-Вайта, але той перед порожніми воротами не встиг підставити ногу.

Тиск на "Фурії Роху" ризикував неухильно зростати й у подальшому, але команда Санті вчасно забила на сполох, тож уникла ситуації з повним домінуванням опонентів. Натомість, іспанська збірна запропонувала позиційний розіграш із вертикальним футболом на завершення, і спочатку завдяки дальньому пострілу Баени, а потім і завершенню Паредесом головою подачі кутового з лівого флангу на ближній стійці повз дальніх каркас воріт, зуміла відновити рівновагу за кількістю створених гольових моментів.

Англія почала програвати володіння м’ячем і аж до завершення тайму майже не тримала його на чужій половині. Однак на перерву ми відходили все ж таки на тлі активності Палмера, який спочатку перевірив реакцію Тейлора дальнім ударом, а потім йому дуже допоміг відзначитись голом ударом зі штрафного рикошет від спини Джонса, який пробігав поруч зі стінкою. А ще було влучання головою від Колвілла в поперечину, тож за сухою кількістю гольових нагод англійці все ж таки виграли перший тайм.

Чи ще запам’яталась Іспанія, так це великою кількістю провокацій та грубих фолів, які арбітр Еспен Ескес із Норвегії взагалі не квапився винагороджувати справедливими покараннями. Той же Баена, сумнозвісний за матчем проти України провокатор, мав відійти з гри ще задовго до власної заміни, однак рефері не квапився залишати "Фурію Роху" в меншості та відповідно вбивати інтригу остаточно.

Англійці тим часом вирішили, що вони знову можуть зіграти на зразок матчу проти Португалії, відштовхуючись від мінімальної переваги, та дуже ризикували при цьому її втратити. Моменти, як такі, посипались на ворота Траффорда вже під завісу зустрічі, коли гостей підтискала мала кількість часу, що залишався до фінального свистка, але Руїс уперте не хотів влучати по воротах на завершення своїх відмінних гольових нагод.

За штурмом від Іспанії й проходила решта основного часу протистояння, тоді як від овертаймів нас урятувала лише божевільна гра Траффорда на останніх миттєвостях матчу. На 90+5 хвилині Колвілл на ближній перехопив подачу Серхіо Гомеса з правого флангу, але при цьому вдарив по нозі того-таки Руїса. Чи був це пенальті — ніхто не міг сказати напевно з повтору виключно з одного ракурсу, але арбітри все ж таки його призначили. І тут уже настав час рятувати власні ворота від удару капітана суперників у лівий кут для Траффорда, який потім ще й добивання від Ороса відбив ногами, тоді як Камельйо пробив третім темпом узагалі на трибуни. Команди вибухнули емоціями, і в підсумку по вилученню відправилось на кожну з лав для запасних.

Фінальний свисток норвезького арбітра Еспена Ескеса зафіксував перемогу молодіжної збірної Англії серед юнаків віком до 21 року на чемпіонаті Європи-2023, тоді як Іспанія зупинилась за крок від омріяного трофею.

Англія U-21 — Іспанія U-21 1:0
Гол: Джонс, 45+4.

На 90+9-й хвилині Абель Руїс (Іспанія U-21) не забив пенальті (воротар).

Англія U-21: Траффорд — Гарнер (Дойл, 83), Гарвуд-Белліс, Колвілл, Ааронс — Палмер (елліотт, 82), Е. Гомес (Скіпп, 73), Джонс, Сміт-Роу (Мадуеке, 66) — Гіббс-Вайт (Арчер, 73), Гордон (Дойл, 83).

Іспанія U-21: Арнау Тенас — В. Гомес (Барренечеа, 74), Паредес, Пачеко, Міранда — Бланко (Камельйо, 83), Баена (Орос, 59) — Родрі (Рікельме, 59), Сансет (Вейга, 59), С. Гомес — Руїс.

Попередження: Гіббс-Вайт, Траффорд — Баена, Бланко, Орос, Рікельме

На 90+10-й хвилині був вилучений Антоніо Бланко (Іспанія U-21) (друге попередження, не на полі).

На 90+10-й хвилині був вилучений Морган Гіббс-Вайт (Англія U-21) (друге попередження, не на полі).