Європейський футбол завжди намагається захопити якомога більше нашої уваги й на інші турніри подекуди просто не вистачає часу, аби кинути оком. Однак навіть за таких умов просто неможливо оминути увагою такий турнір, як Кубок африканських націй, через який провідні гравці низки клубів можуть раптово "зникнути" й бути впродовж цілого місяця заклопотаними своїми справами на міжнародній арені.

Проте найбільш витривалими командами на цьому турнірі все одно залишається пара фіналістів. У контексті змагання, що формально належало до переліку подій ще 2023 року та відбувалось у Кот-д’Івуарі, до вирішальної гри дістались збірна-господарка та Нігерія. Для обох команд шлях до фіналу в Абіджані був подекуди дуже складним, а в контексті "слонів" ми взагалі могли говорити виключно про диво, бо так, як вони вилізли з групи, ще треба спробувати відтворити.

Проте "трикольорові" все одно зберігали передчуття великого успіху при собі, навіть беручи до уваги той факт, що навпроти був дуже потужний суперник із не менш цікавим складом, аніж у них самих. І Нігерія при цьому знову зіграла в футбол, який часто відносять до категорії чемпіонського — виключно результат ставав у головну позицію, тоді як сам стиль виконання залишався десь на другорядних ролях.

Ось і вийшло так, що перед нами на футбольному полі найбільшої арени західноафриканської країни гра відбувалась упродовж першого тайму майже в одні ворота. Кот-д’Івуар при цьому примудрявся втрачати такі моменти, які для фінальної гри були просто незбагненні за природою свого виникнення, від чого дуже нервував легендарний нападник Дідьє Дрогба на трибунах.

І в підсумку господарі турніру таки догрались. Не забивали Алле, Градель, Фофана та Адінгра, а ось капітану Нігерії Трост-Еконгу натомість вистачило однієї вдалої подачі від кута поля на лівому фланзі з рикошетом на дальню стійку, після чого рахунок було відкрито рівно під завісу першого тайму. І як після такого відіграватись, коли суперники спеціалізуються саме на мінімальних перемогах — питання з відкритою відповіддю.

Але футболістам Емерса Фае не було особливого сенсу щось змінювати у власній грі. Хіба що — почати реалізовувати моменти, які обов’язково б виникали за ходом другого тайму, бо "суперорли" виключно захищались і при цьому робили це з дуже посередньою відповідальністю. Це зрештою завершилось пропущеним голом із кутового, коли Кессьє кинули на дальній стійці абсолютно самого й він завершив простріл Адінгра.

Цей юнак, до речі, непогано потріпав на фланзі більш досвідченого Айну, якого вважали ледь не найкращим захисником усього турніру на своїй позиції. І, як не дивно, вирішальний м’яч незабаром івуарійці заб’ють саме з подачі Адінгра на ближню стійку, де Алле просто неймовірним чином стопою переведе м’яч у дальній кут воріт. І оскільки Нігерія планувала весь час оборонятись, то сподівань на її порятунок уже не було.

Нігерія — Кот-д'Івуар 1:2
Голи: Трост-Еконг, 38 — Кессьє, 62, Алле, 81

Нігерія: Нвабалі — Еконг, Аджаї, Бессі — Айна, Оньєка (Моффі, 86), Івобі (Юсуф, 79), Зайду (Арібо, 86) — Чуквезе (Сімон, 56), Осімген, Лукман (Іхеаначо, 79).

Кот-д'Івуар: Я. Фофана — Ор’є (Діакіте, 70), Коссуну, Ндіка, Конан — Сері (Амані, 90+2), Кессьє — Адінгра, С. Фофана (І. Сангаре, 88), Градель (Сінго, 70) — Алле (Крассо, 88).

Попередження: Нвабалі, Айна — Ор’є, С. Фофана, Я. Фофана