Підготовка до чемпіонату Європи-2024 розпочалась для кожної з команд-учасниць турніру вже давно, проте до товариських матчів вони почали переходити лише ось-ось. Провідним європейським країнам у цьому плані було важко зібрати до купи своїх виконавців, дехто з яких узагалі тільки-но приєднався до тренувальних таборів.

Але що таке кадрові питання для тієї ж Португалії, яка цілком може дозволити собі зіграти й без головної зірки — нападника аравійського Ан-Насра Кріштіану Роналду. Тим паче, що на батьківщині "європейських селесао" навіть не намагалась робити вигляд, що вони щось там ретельно вивчають із приводу суперника за першим контрольним поєдинком — національної команди Фінляндії.

"Пугачі" й самі могли опинитись у фінальній частині Євро-2024 в Німеччині, проте в плей-оф поступились Уельсу ще під час півфінальних змагань, тож найближчий місяць футбол дивитимуться виключно по телевізору. Португальці тим часом у звітному протистоянні робили все від себе залежне, аби й до цієї гри гості мали лише протокольне відношення.

Повністю переграла команда Роберто Мартінеса своїх опонентів, що було зрозуміло ще за ходом першого тайму. І хоча спочатку в Португалії мало що виходило попереду, однак із плином часу тиск із її боку виключно посилювався й суперникам ставало відверто непереливки поблизу власних воріт. Єдине, що варто було зауважити, це те, що в господарів не було явного лідера на полі до перерви.

Атакували всі разом, а захищатись — то для цього треба було, щоб фіни прагнули атакувати, але гра була спрямована виключно в одні ворота. Перший гол посеред тайму при цьому португальці забили з тривіальної подачі кутового з лівого флангу від Вітіньї на дальню стійку, де головою зіграв у падінні Діаш. А вже під саму перерву Консейсан заробив на собі пенальті за фол Сугонена, який потім реалізував ударом у лівий кут Жота.

Цікаво, що син колишнього головного тренера Порту провів доволі ніяковий перший тайм, але поперерві розкрився так, що ледь не самотужки возив захист суперників. Там ще й Бруну Фернандеша до гри підкинув Мартінес, тож Франсішку було, на кого робити дві свої гольові передачі з правого флангу штрафного.

Що ж до Фінляндії, то в неї нічого не було в атаці аж до того моменту, коли на полі з’явився Теему Пуккі й на досвіді розібрав чужих захист у двох епізодах. Лоду та Пелтолі залишалось просто якісно спрямувати м’яч на хід партнеру з глибини атаки. Це сталось поміж двома голами Бруну й на результат особливо не вплинуло, але хоч розгрому команда Маркку Канерви уникнула.

Португалія наступний матч проведе вдома проти Хорватії, тоді як Фінляндія зіграє в гостях у Шотландії.

Португалія — Фінляндія 4:2
Голи: Діаш, 17, Жота, 45+4 (пен.), Фернандеш, 56, 84 — Пуккі, 72, 77

Португалія: Са — Канселу, Діаш (Інасіу, 46), А. Сілва (Данілу, 73), Мендеш (Далот, 46) — Невеш, Пальїнья (Фернандеш, 46), Вітінья Феррейра — Консейсан, Жота (Рамуш, 46), Леау (Нету, 46).

Фінляндія: Градецькі — Алхо (Сойрі, 46), Іванов, Єнсен, Нісканен — Ніссіля (Лод, 65), Пелтола, Сугонен (Валта, 81) — Талвітіє, Кельман (Пуккі, 66), Антман (Терхо, 65).