Матч за участі збірної Бельгії в кваліфікаційному раунді чемпіонату Європи-2024, Брюссель, стадіон Короля Бодуена. Коли останній раз за такого антуражу ми звертали увагу на гру "Червоних дияволів", стався страшний теракт неподалік арени й гру проти Швеції в підсумку так і зупинили на рахунку 1:1 після першого тайму.

Із тих пір минуло вже чимало часу, безпекове становище в регіоні трохи покращилось, і наступним гостем цієї арени став Азербайджан. Незважаючи на доволі скромні результати в поточній кампанії, команда Джанні Де Б’язі все одно зберігала шанси на потрапляння до плей-оф раунду, але ця подія мала відбуватись за цілого збігу обставин та взагалі не залежала від результату звітної гри чи бажання колективу із Середньої Азії.

Але Словенія та Казахстан свою гру проведуть тільки завтра, тож до цього часу ми мали спостерігати за тим, як Бельгія дуже хоче виграти групу й отримати місце в першому кошику під час жеребкування основної сітки змагань, а Австрія за цим спостерігає та покладає сподівання, що хоч щось цю команду Доменіко Тедеско таки зможе зупинити.

Щось колись, можливо, і зупинить, але точно не Азербайджан цього дня. Команда Б’язі лише декілька хвилин на початку протистояння провела більш-менш надійно в захисті, після чого просто почала розвалюватись. А якщо бути більш точним, то це активність Жеремі Доку абсолютно на всіх ділянках поля поблизу штрафного таки приспала пильність захисту гостей.

На тлі цього не на жарт активізувався Ромелу Лукаку й почав просто знищувати чужу оборону шар за шаром. Партнерам залишалось просто спрямовувати на нього м’ячі всередині штрафного, після чого майже завжди відбувався результативний удар. Чотири рази така комбінація зіграла ще до перерви, тож про яку інтригу ми з вами зібрались говорити?

Азербайджан і самостійно добряче підставився під удар суперників. На 24 хвилині півзахисник Едді вже отримував другу для себе жовту картку в цій грі через банальний брак навичок гри в захисті. Зрозуміло, що в ситуації, коли аутсайдер залишився в меншості, то йому доводиться покладатись лише на невдалий день у фаворита. Але тут Лукаку, як ми вже й казали, оформив покер у першому таймі, тож усе було зрозуміло завчасно.

І от не дав Тедеско забити Ромелу ще, що стало найбільшим нашим розчаруванням цього вечору! Замінив на другу половину гри, у якій, якщо бути вже відвертими, Бельгія займалась бозна-чим у плані атаки. Один лишень Доку, немов заведений, носився поблизу чужого штрафного безупину, але м’яч від його ніг у ворота вперто не хотів іти, а партнери підтримали лише раз, коли під завісу гри Троссар оформив розгром. Отже, суперники в бельгійців плануються більш слабкі, аніж могли б бути за гіршого сценарію.

Збірна Бельгії фінішувала першою з 20 очками в активі та випередила Австрію на один пункт, тоді як Азербайджан завершив відбірковий цикл четвертим і зараз буде готуватись до перегляду гри Словенія — Казахстан у пошуках гарних новин для себе.

ГРУПА F
1 Бельгія 8 6 2 0 22 4 18 20
2 Австрія 8 6 1 1 17 7 10 19
3 Швеція 8 3 1 4 14 12 2 10
4 Азербайджан 8 2 1 5 7 17 -10 7
5 Естонія 8 0 1 7 2 22 -20


Бельгія — Азербайджан 5:0
Голи: Лукаку, 17, 26, 29, 37, Троссар, 90

Бельгія: Кастельс — Кастань, Фас, Вертонген (Аль-Дахіль, 84), Теат (Салемакерс, 59) — Вранкс (Тілеманс, 46), Мангаля — Бакайоко (Карраско, 59), Троссар, Доку — Лукаку (Опенда, 46).

Азербайджан: Магомедалієв — Хагверді, Мамедов, Кривоцюк, Джафаркулієв (Алієв, 46) — Байрамов, Махмудов (Джамалов, 76), Едді, Ісаєв (Дінієв, 46) — Емрелі (Ахундзаде, 46), Дадашов (Ахмедзаде, 65).

Попередження: Теат, Вранкс — Едді, Магомедалієв

На 24-й хвилині був вилучений Едді (Азербайджан) (друге попередження).