Доволі інтенсивний розклад цьогорічної кампанії взагалі не залишає футболістам часу на відпочинок. Тільки-но гравці на клубному рівні призвичаїлись до гри на внутрішніх аренах та в єврокубках, як їм доводиться повертатись до подій масштабу національних збірних. Кваліфікація до чемпіонату Європи-2024, що наступного року відбуватиметься в Німеччині, на часі, тож представникам країн-членів УЄФА доводиться збиратись разом із товаришами задля подолання чергових перепон.

Для збірної України в цьому контексті також знайдеться чимало роботи, проте матч першого туру групи C вона пропускала через те, що належить до квінтету в складі Італії, Англії, Північної Македонії та Мальти. Власне, допоки два потенційні аутсайдери грали поміж собою, два явні фаворити зустрічались у Неаполі на полі місцевого стадіону Дієго Армандо Марадонна. І це було дійсно найбільшою подією футбольного вечора, оскільки всі добре пам’ятали, поміж якими країнами розігрувався трофей Анрі Делоне минулого разу.

Небагато замін, у порівнянні з тією грою на Вемблі, зробив Гарет Саутгейт, тоді як Роберто Манчічі, вочевидь, потрібно було відновлювати репутацію команди перед рідними вболівальниками на тлі сенсаційної другої поспіль відсутності Італії на чемпіонаті світу. Робити це "Скуадра Адзурра" вирішила з абсолютним новачком у власному складі, нападником Матео Ретегі, який донедавна вважав себе аргентинцем, але потім погодився долучитись до іншої національної збірної.

Господарі поля доволі непогано розпочинали гру з пресингу у власному виконанні, проте доволі швидко стало зрозуміло, що Англія зможе долати цей тиск швидкими передачами. Гості дійсно витратили небагато часу на вихід до чужої половини поля, і вже за пару вдалих атак зуміли забезпечити собі забитий м’яч. І якщо з пострілом Беллінгема під поперечину зі входу до правого флангу штрафного Доннарумма якось упорався, то з добиванням у виконанні Райса заблокованого удару Кейна з дальньої стійки під час подачі кутового — ні.

Повернутись одразу до власних атак у італійців не вийшло, та й "три леви" тоді вже встигли набрати непоганих обертів, тож просто переважали суперників за багатьма компонентами. Команда Саутгейта не створювала аж надто багато загрози чужим воротам, але все одно навіть самого факту її перебування поблизу володінь Доннарумми вистачало для того, аби говорити про свого роду домінування на суперниками. А тут ще й на 40 хвилині сталось прикре влучання м’яча в руку Ді Лоренцо під час аналогічного розіграшу стандарту в напрямку Кейна, який арбітри за чотири хвилини перегляду VAR перетворили на пенальті.

Із позначки Кейн поцілив у правий кут, став найкращим бомбардиром своєї збірної всіх часів, а його команда здобула таку перевагу, що в суперників і натяків на порятунок не залишалось. А якби ще й Гріліш реалізував свій момент під завісу першого тайму, то ми б узагалі могли не говорити про другий тайм. Проте Джек майже перед порожніми воротами відмовився якісно завершувати простріл від Кейна з правого флангу, а після перерви гості почали демонструвати якийсь незрозумілий футбол.

Задум Саутгейта важко було осягнути, бо його команда віддала м’яч на поталу суперникам, а сама натомість власні епізоди контролю завершувала затягуванням ігрового часу. Навіть після того, як Італія забила у відповідь зусиллями того ж таки дебютанта Ретегі, дії англійців не змінились. Картки для трьох із чотирьох захисників також виявились недостатнім аргументом для зміни поведінки "трьох левів". А суперники тим часом продовжували набирати оберти.

Англія в підсумку догралась до вилучення Шоу за фол на тому-таки Ретегі перед власним штрафним, через що залишилась без одного з флангових захисників. До того ж, шульги, на проблеми з резервом яких неодноразово натякав Саутгейт останнім часом. Але сталось це лише на 80 хвилині, тож гості могли собі дозволити просто наситити лінію захисту, відмовитись навіть від натяків на власні атаки, і зрештою втримати перемогу.

У наступному турі збірна Англії гратиме проти України на Вемблі, а Італія зустрінеться з Мальтою.

Італія — Англія 1:2
Голи: Ретегі, 56 — Райс, 13, Кейн, 44 (пен.)

Італія: Доннарумма — Ді Лоренцо, Толой, Ачербі, Спінаццола — Барелла (Крістанте, 62), Жоржиньо (Тоналі, 68), Верратті (Скамакка, 88) — Берарді, Ретегі, Пеллегріні (Ньонто, 69).

Англія: Пікфорд — Вокер, Стоунз, Магвайр, Шоу — Філліпс, Райс, Беллінгем (Галлагер, 85) — Сака (Джеймс, 84), Кейн, Гріліш (Фоден, 69, Тріпп’єр, 81).

Попередження: Ді Лоренцо, Ачербі — Райс, Вокер, Магвайр, Шоу.

На 80-й хвилині був вилучений Люк Шоу (Англія) (друге попередження).