Березнева міжнародна павза є доволі швидкоплинною за своєю тривалістю, тож нам навіть не вдається належним чином осягнути всі тонкощі у взаємовідносинах команд, що беруть участь у кваліфікації до чемпіонату Європи-2024, що влітку наступного року відбудеться в Німеччині. А там дійсно є на що подивитись! Зокрема, квінтет під літерою A приваблює до себе увагу тим, що команди в ньому належать до категорії доволі цупких, тож і боротьба за очки з їхнього боку обіцяє стати вельми цікавою.

А тут ще й Норвегія завітала в гості до Іспанії в південне місто Малага без свого головного нападника Ерлінга Голанда, якого вже на перших днях міжнародних зборів підкосила травма. Через це "свердлам" довелось протистояти іменитому супротивнику, у якого, до речі, після невдалого виступу на чемпіонаті світу-2022 в Катарі з’явився новий головний тренер в особі Луїса де ла Фуенте, із Александером Серлотом із Реала Сосьєдад на вістрі атаки. Цікавих опцій в нападі в гостей від цього точно не побільшало.

А ось "Фурія Роха" з’явилась перед нами такою, якою й можна було прогнозувати — де ла Фуенте ще з часів роботи з юнацькими та молодіжними збірними своєї країни вдало застосовує суто "іспанські" футбольні методичні посібники, тож гра "дорослої" збірної прогнозовано виявилась доволі прісною. Емоційній місцевій публіці навряд чи було до вподоби спостерігати за тим, як їхня збірна возить суперників передачами поміж флангами в глибині, а потім якось вайлувато просувається до чужих воріт.

На диво, але така тактика виявилась підходящою для того, аби вже на 13 хвилині приспати пильність захисту Норвегії під час прострілу Бальде з лівого флангу до межі воротарського на Ольмо, а той уже вдало підставив ногу під м’яч. Після забитого господарями голу жодних змін у грі не спостерігалось, хоча гості поступово почали робити боязкі спроби вийти з атаками до чужої половини поля.

Посеред першого тайму Норвегія мала непоганий момент для власного голу, але його зіпсував Еурснес, пробивши в Кепу під час спроби завершити подачу з правого флангу штрафного від Серлота. Належної відповіді на це від колективу де ла Фуенте не відбулось, проте й гострої потреби в цьому не було, адже перевага й без того була за господарями поля.

Після перерви Іспанія грала в такий самий прісний футбол, тож Столе Стольбаккену врешті-решт урвався терпець переглядати повільний футбол у виконанні обох команд. Він зробив одразу чотири заміни під завісу зустрічі, проте найліпший момент для голу після того все одно отримав Серлот, але запустив м’яч повз ворота з межі воротарського на завершення передачі від Р’єрсона з правого флангу.

І одразу після цього де ла Фуенте зробив подвійний постріл у вигляді появи на полі Хоселу та Руїса, і вже за першої спроби півзахисника знайти форварда, який дебютував у віці 32 років на рівні національної збірної, подачею з лівого флангу перед воротами завершилась точним ударом головою. А вже за кілька миттєвостей Хоселу оформив блискавичний дубль, коли удар Оярсабаля з лівого флангу штрафного голкіпер невдало перевів на вільну дальню стійку.

У наступному турі Іспанія зіграє в гостях у Шотландії, а Норвегія поїде до Грузії.

Іспанія — Норвегія 3:0
Голи: Ольмо, 13, Хоселу, 84, 85

Іспанія: Аррісабалага — Карвахаль, Начо, Лапорт, Бальде — Родрі, Меріно (Руїс, 81) — Ольмо (Піно, 67), Аспас (Оярсабаль, 58), Гаві (Себальйос, 57) — Мората (Хоселу, 81).

Норвегія: Ньюланд — Педерсен (Р’єрсон, 73), Страннберг, Естігор, Мелінг (Бйоркан, 75) — Едегор, Берг, Еурснес — Берге (Сольбаккен, 74), Серлот (Брюнгільдсен, 87), Ельюнуссі (Ларсен, 74).

Попередження: Меріно — Едегор, Серлот