Відбірковий раунд до чемпіонату Європи-2024 вже майже впритул наблизився до своєї розв’язки, а в деяких групах вже навіть були яскраво помітні фаворити на участь у основній частині змагань. Але це не стосувалось секстету під літерою J, де своєрідне троєвладдя влаштували Португалія, Словаччина та Люксембург, і саме ці три команди є найбільш імовірними кандидатами на продовження боротьби.

І так уже склалось, що в рамках п’ятого туру жодного разу до цього непереможеній команді Роберто Мартінеса довелось завітати до Братислави, де їх зустрічав колектив Франческо Кальцоні, який був одним із найменш результативних до цього, проте й так само не зазнавав поразок, як і "європейські селесао". Ця сукупність фактів гарантувала нам належний рівень інтриги, до чого також додавався й той факт, що португальці ще жодного разу не пропускали у власні ворота.

Гольової феєрії, як це було в матчі за участі Грузії та Іспанії до цього (1:7), нам очікувати не доводилось, тож варто було зосередитись на тому, як саме господарі будуть долати тиск суперників від самого початку. Однак португальці не виказували бажання проводити масовані штурми чужих воріт, тому словаки відбились легким переліком. І натомість команда Кальцоні почала провадити власні атаки, що за підтримки домашніх трибун виглядало дуже цікаво.

Та й моменти в господарів були доволі перспективні, коли справа доходила до того, що потрібно було розтягувати захист опонентів довгими переведеннями вширш лінії наступу. Португальці нерідко втрачали контроль над ситуацією біля власних володінь, чому стали свідченням гольові моменти для Полевки та Гарасліна ще на початку протистояння.

Але поступово час гри плинув, і гості почали просуватись до чужої половини з власними наступальними діями. Тут їм не знадобилось багато моментів для того, аби на 43 хвилині Бернарду Сілва на правому фланзі зіграв у коротку передачу з Бруну Фернандешем, а поки суперники чекали від гравця Манчестер Юнайтед прострілу з просування до штрафного, той спокійно вразив дальній кут поміж ніг Шкрініару.

Після такої події під саму перерву Словаччина мала вигадувати інший варіант для власної поведінки на полі після відпочинку. І майже зі старту другого тайму команда Кальцоні знайшла свій гольовий момент, коли Шранцу лише трохи не вистачило для точного удару з лівого кута воротарського на завершення передачі Дуди на хід із глибини. Гості на це відповідали швидкими виходами до атаки, які здебільшого завершувались без загострень.

Власне, у доволі неквапливому темпі та з великою ротацією з боку господарів ми підходили до заключної частини протистояння, яку відкривав момент із ударом головою від Шкрініара з лицьової межі воротарського на завершення подачі зі штрафного на правому фланзі. Але захисник Парі Сен-Жермен пробив над воротами, після чого команда Мартінеса просто довела справу до логічного завершення в черговому матчі відбору.

У наступному турі Словаччина прийматиме Ліхтенштейн, а Португалія зіграє вдома проти Люксембургу.

Словаччина — Португалія 0:1
Гол: Фернандеш, 43

Словаччина: Дубравка — Пекарік, Вавро, Шкрініар, Ганцко — Куцка (Бенеш, 75), Лоботка (Грошовські, 83), Дуда — Шранц (Боженік, 63), Полевка (Суслов, 63), Гараслін (Дюріш, 83).

Португалія: Кошта — Далот, Діаш, А. Сілва, Канселу (Семеду, 62) — Б. Сілва, Пальїнья, Фернандеш — Вітінья Феррейра (Нету, 63), Роналду, Леау (Отавіо, 63).

Попередження: Шранц, Дуда — Роналду