Про події кваліфікаційного раунду чемпіонату Європи-2024 ми згадуємо виключно під час міжнародних павз, бо так уже повелось у світовому футболі. Але за календарем уже середина жовтня, тож настав час підбивати певні підсумки пройденого шляху для кожної з команд і геть не для всіх ситуація у відбіркових групах залишається очевидною. Як, наприклад, для збірної Франції, яка в квінтеті B упевнено йшла з бездоганними показниками.

Ніхто з суперників: Нідерландів, Греції, Ірландії та Гібралтару, не вражав ворота команди Дідьє Дешама в стартових п’яти турах, тоді як "Les Bleus" виключно перемагали, тож їм залишалось зробити лише один крок до заповітної перепустки на міжнародний форум. Проте події шостого туру для французів відбувались на Йоганн Кройфф Арені, де Нідерланди прагнули взяти реванш за розгром у Парижі (0:4).

Футболісти Рональда Кумана наче мали якийсь план на звітне протистояння, бо починали вони з доволі впевнених спроб пресингу на чужій половині. Але вже на сьомій хвилині швидкий розіграш м’яча від французів біля володінь Вербрюггена завершився подачею Клосса з правого флангу точно на ногу Мбаппе перед воротарським, після чого все це марево можливого успіху Нідерландів розвіялось само по собі.

І так, господарі не складали зброї та щось намагались демонструвати в атаці й навіть створювали реально непогані моменти накшталт ударів Веермана та Сімонса з меж штрафного, але то м’яч полетить суттєво вище воріт, то до рук Меньяна — будь-куди, але не в сітку. Та й інтенсивність, якщо відверто, у цих атаках була доволі неоднозначна, тож подолати захист Франції вдавалось дуже рідко.

А тут ще й травми на рівному місці зазнав Веггорст, і хоча й протримався на полі до 38 хвилини, але навряд чи це допомагало його команді. Футболісти Дешама все одно тримали гру під власним контролем, і хоча з їхнього боку не було помітно разючого бажання йти добивати суперників, однак із перевагою було важко посперечатись. Зрештою, другий тайм, на який Куман вийшов зі ще однією заміною — Віффер продовжив гру заміть де Рона.

Однак знову тайм розпочинався з голу гостей. Ніколи не повірите, але знову забив Мбаппе. Проте цього разу дуже симпатичним дальнім пострілом із лівого флангу в протилежний верхній кут чужих воріт. І от якби Нідерланди тоді в наступній атаці уникнули б офсайду в Аке на лівому фланзі штрафного, після чого той покотив під порожні для Малена, то могло б бути дійсно цікаво. А так — черговий утрачений час для господарів поля.

До завершення матчу Франція продовжувала грати в прагматичному стилі й могла як вигадати собі проблеми на рівному місці, коли пропустила стінку поміж Гартманом та Бергвейном на правому фланзі оборони, так і добити суперників черговим ударом Мбаппе, але той зі входу до правого краю чужих володінь поцілив у поперечину. У підсумку, французи таки пропустили в цьому відбірковому циклі, але виконали своє стратегічне завдання, тоді як футболісти Кумана вже треті.

У наступному турі збірна Нідерландів гостюватиме в Греції, а Франція прийматиме Гібралтар.

Нідерланди — Франція 1:2
Голи: Гартман, 83 — Мбаппе, 7, 53

Нідерланди: Вербрюгген — Гертрейда, ван Дейк, Аке — Думфріс (Фрімпонг, 61), де Рон (Віффер, 46), Веерман, Гартман (ван де Вен, 79) — Рейндерс, Веггорст (Мален, 38), Сімонс (Бергвейн, 80).

Франція: Меньян — Клосс (Гюсто, 80), Конате, Л. Ернандес, Т. Ернандес — Чуамені, Грізманн, Рабьо — Коман (Жиру, 70), Коло Муані (Тюрам, 80), Мбаппе.

Попередження: Веерман, Думфріс — Чуамені.