Чемпіонат Європи-2024 ще навіть не встиг розпочатись, а вже складається таке враження, що ми те й робимо, живемо майбутнім турніром. Та й самі учасники майбутніх змагань, як здається на перший погляд, усі ці товариські матчі в контексті підготовки розглядали лише в якості розминки з хоч якимось рівнем відповідальності.

Однак були й такі вперті головні тренери національних збірних, як Роберто Мартінес на чолі Португалії, якого запитали на прес-конференції перед грою проти Ірландії в місті Авейру: "Навіщо вам такі складні суперники, як Фінляндія, Хорватія та Ірландія за тиждень до початку виступів у Німеччині?". Тренер знайшов цікаву відповідь: "Для відпрацювання навичок подолання чужого захисту".

Тим і займались "європейські селесао" впродовж усього протистояння, бо заздалегідь можна було передбачити сценарій, за яким господарі поля будуть тримати м’яч у атаці, а суперники відчайдушно відбиватись. Ірландія Джона О’Ши не вигадала нічого більш цікавого.

Решту різниці поміж командами сформував клас виконавців Португалії. Спраглий до забитих м’ячів Кріштіану Роналду — то страшна сила, але спочатку зірковий форвард Ан-Насра навіть намагався спонсорувати партнерів гольовими моментами більше, аніж ти відповідали взаємністю. Однак Феліш із його пасу не відзначився через втручання Келлегера, але вже за мить, коли йому з розіграшу кутового з правого флангу асистував Бруну, таки пробив повз ірландського воротаря.

Посеред першого тайму таким чином команда Роберто Мартінеса повела за рахунком на табло, після чого встигала як створювати гольові моменти біля чужих воріт, так і влаштовувати невеличкі пожежі біля власних. Єдиним, хто не помилявся взагалі, був наддосвідчений Пепе, але тут також без сенсацій. Хоча й після перерви його на полі ми вже не побачили.

Тим часом гру, на думку португальців, уже було зроблено, бо після відпочинку вони зробили аж п’ять замін і навіть за такого розвитку подій швидко змогли подвоїти власну перевагу. Тут уже без Роналду не обійшлось. Але й асистував йому не аби-хто передачею від центрального кола до правого флангу штрафного, а Рубен Невеш, який із Аль-Хілялем позбавив КріРо чергової можливості зачепитись за трофей у Саудівській Аравії нещодавно. Але тут вийшов удар Кріштіану в дальню дев’ятку, який був просто приголомшливим.

І точно набагато більш яскравим за його другий м’яч уже за десять хвилин, коли Жота перетворив перехоплення на лівому фланзі на гольовий простріл до центру штрафного, а партнер поклав м’яч під дальню стійку. Після цього навіть у вмотивованих власними вболівальниками португальців особливо не було бажання догравати матч, який судили англійці на чолі з Крісом Каваною й навіть із VAR ухвалили кілька дуже цікавих та суперечливих рішень. Нам не звикати.

Наступний матч збірна Португалії зіграє вже на Євро-2024 проти Чехії 18 червня, тоді як Ірландія відпочиватиме до супергри проти Англії в рамках Ліги націй УЄФА аж до вересня. 

Португалія — Ірландія 3:0
Голи: Феліш, 19, Роналду, 50, 60

Португалія: Кошта — Далот (Семеду, 46), А. Сілва, Пепе (Данілу, 46), Інасіу, Канселу (Мендеш, 46) — Фернандеш, Ж. Невеш (Нунес, 77), Леау (Жота, 46) — Роналду, Феліш (Р. Невеш, 46).

Ірландія: Келлегер — О’Ши, О’Браєн, Скейлс — Коулман (Найт, 70), Смоллбоун (Сайкс, 83), Каллен, Бреді (О’Доуда, 53) — Перротт (Джонстон, 53), Айда (Кеннон, 53), Шмодікс (Доерті, 69).