- Динамо подало апеляцію на рішення арбітра Швецова. Які аргументи на свою користь приводить клуб у зверненні до Контрольно-дисциплінарного комітету?

- Ігровий епізод був оцінений неправильно. Ярмоленко атакував і навіть теоретично не міг уникнути фізичного контакту з воротарем, тому що голкіпер суперника біг прямо на нього. Ми не будемо говорити про те, у м’яч спочатку зіграв голкіпер чи у футболіста, пенальті там чи не було порушення правил узагалі. Є інший факт – Ярмоленко не міг уникнути зіткнення. Як наслідок, Андрій упав, а в арбітра рука вже була в кишені. Таке враження, що він чекав цього моменту. У рапорті рефері картка Андрію трактується, як недисциплінована поведінка, тобто Швецов розцінив епізод конкретно, як симуляцію. Ми ж вважаємо, що з боку Ярмоленка симуляції не було. Інакше виходить, що нападникам тепер узагалі не можна падати в штрафному майданчику суперника.

- Ви пояснили бачення ігрового моменту. Проте регламент не дозволяє відмінювати картки, якщо арбітр бачив епізод і мав можливість оцінити його. Правильно?

- Так, ви правильно розумієте. Але ми знаємо, як наші арбітри трактують ці моменти. Чому тоді арбітр не дав жовту картку Шарпару в аналогічному епізоді в цьому ж матчі? Якщо ти – арбітр послідовний, то показуй жовтку картку за симуляцію і в цьому моменті, буде тоді справедливо.

- На думку керівництва Динамо, тобто сторони, яка подає апеляцію, чим випадок із Ярмоленком має бути особливим при розгляді цієї справи, зважаючи на те, що практично в кожному матчі чемпіонату є помилкові рішення арбітрів, в тому числі – щодо жовтих та червоних карток?

- Ви маєте розуміти, що два матчі між Динамо та Шахтарем – це центральні поєдинки всього чемпіонату. Це два матчі, в яких визначається чемпіон країни. І напередодні саме одного з цих матчів, так, знаєте, "випадково" жовті картки отримують саме Данило Сілва і Ярмоленко – футболісти, котрі ризикували пропустити матч із Шахтарем. Просто Швецов… Нехай Коліна подивиться в очі всій футбольній громадськості, якщо він після Севастополя повертає до суддівства таких діячів.

- Як ви оціните шанси на успішний для Динамо вирок по апеляції?

- Ви знаєте, зараз багато розмов на тему "ФФУ може, ФФУ не може…". Але у нас є дуже показовий приклад. Не так давно ми подавали аналогічну апеляцію щодо дискваліфікації того ж Ярмоленка, отриману ним за епізод у матчі проти Генгама. Нам теж говорили, що нічого не вийде. Але точно так само, як і нині у випадку з КДК ФФУ, ми тоді додали до письмової апеляції відео і пояснення, і нас в УЄФА почули, зменшивши дискваліфікацію. Рано чи пізно почути нас має і українська Федерація. Досить уже смішити всю країну. Ми ж не ідіоти. Ми теж все розуміємо.

- Раніше вже були прецеденти, коли КДК відмінював картки, що призводили до дискваліфікації гравців…

- … Були! Випадок із Сергієм Кравченком. Тоді я особисто від імені клубу Динамо напередодні матчі проти Дніпра клопотав про те, аби Сергієві відмінили помилкову картку і він зміг зіграти проти нашої команди, щоб усе було по-чесному. І нас тоді почули.

Примітка Football.ua. Йдеться про березень 2012 року, тоді Сергій отримав жовту картку в матчі проти Ворскли і мав пропускати поєдинок проти Динамо, але КДК ФФУ відмінив цю картку. Також 2008-го була відмінена червона картка Володимира Польового, отримана ним… Ваксом в матчі проти… Динамо. А наприкінці травня 2002-го було й таке: Генадій Зубов, півзахисник Шахтаря, отримав червону картку в фінальному матчі Кубка України проти Динамо і отримав відсторонення на кілька матчів. Перший, проти Поліграфтехніки, Зубов пропустив, як мав пропускати і матч проти Динамо 3 червня, котрий вирішував долю чемпіонату. Проте тоді президенти клубів Вищої ліги провели практично екстрене засідання, за підсумком якого Координаційна рада вирішила відмінити червону картку Зубова і рішення Бюро ПФЛ про відсторонення футболіста. Генадій зіграв у підсумку проти Динамо, Шахтар виграв 2:0 і здобув своє перше чемпіонство.

- Був ще випадок, коли жовту картку відмінювали Денисові Гармашу в сумнозвісному матчі проти Шахтаря, на якому працював Юрій Вакс.

- Я дуже добре пам’ятаю цей епізод. Не хочу когось звинувачувати чи виправдовувати в суддівській бригаді. Але мені сам Вакс сказав тоді, що його в оману ввів асистент арбітра, котрий сказав головному судді, що Гармаш вийшов на поле нібито не в тому місці, хоча ситуація розвивалася абсолютно не так.

- Якби на місці Ярмоленка був зараз умовний Срна, а Шахтар – на місці Динамо з аналогічною апеляцією, як би ви реагували?

- Та ми чесно граємо у футбол! Якщо рішення не упереджене, а справедливе, то ми завжди саме за справедливість – будь то Срна із Шахтаря, Селезньов із Дніпра чи будь-який інший футболіст.

- Мабуть, ви читали, що думає про динамівську апеляцію Сергій Палкін. Генеральний директор Шахтаря говорив про "скриню Пандори", яку ризикує відкрити ФФУ у випадкову, якщо задовільнить апеляцію Динамо, тому інші клуби теж візьмуть тоді приклад із Динамо.

- Дай Боже здоров’я Палкіну, але в нього щоразу є якісь скриньки Пандори, коли це стосується будь-кого іншого, але не самого Шахтаря. Коли тільки йдеться про Шахтар – у них завжди все нормально, коли іншого клубу – завжди в них виходить все не так. Не хочеться змішувати інші питання, з якими можна зараз вступити в перепалку. Але ось він згадує матчі Говерла – Динамо, порівнюючи його з матчем Шахтаря проти Зорі, говорить про те, чесно ми граємо чи ні. Так ось, Шахтар так чесно грає у футбол, що годі й говорити! Їхній мішечок із грошима вже заблудився, подорожуючи по Україні. Якщо Палкін вважає нормальним таке стимулювання команд, які грають проти конкурентів, то хотілося б у нього запитати, за якою статтею витрат проходять ці гроші в клубі Шахтар та клубах, які ці гроші отримують.

Він у своєму попередньому інтерв’ю порівнює ситуації щодо орендованих футболістів, говорить про те, чи можуть грати футболісти Говерли, орендовані в Динамо, проти нас, і чи можуть грати орендовані Зорею футболісти проти Шахтаря. Так не треба забувати, що відданим в оренду футболістам Говерли ми платимо зарплату, а орендованим футболістам Зорею – Зоря. Це так, не всякий випадок. Хоча клуби самі можуть регулювати відносини між собою в цьому питанні.

Анатолій Волков, Football.ua