Еден Азар проривається через лівий фланг, різко зміщується в центр і нав’язує боротьбу одразу трьом футболістам суперника. Це вже зараз, після трьох сезонів бельгійця на Стамфорд Бридж, вболівальники Челсі сприймають подібні трюки як належне, але в тій ситуації вони не могли не затамувати подих. Річ у тім, що це був перший офіційний матч Азара в синій футболці і один із його перших дотиків до м’яча у грі. Еден розуміє, наскільки важливо справити враження на публіку якомога раніше, і наважується на непристойно зухвалий крок – віддає собі за спину пас п’ятою. Та ось одна його нога чіпляється за іншу, Азар завалюється на газон, а візаві, якого він за мить до того залишив поза грою одним рухом, вибиває м’яч.

"Ризик, – як визнавав свого часу великий Кройф, – полягає лише в тому, що у випадку невдачі ти будеш виглядати по-дурному".

Та він був того вартий. Азар переїжджав до Лондона за солідну суму відступних і в статусі найкращого гравця чемпіонату Франції, а вперше про свій вибір нового клубу він заявив нескромним твітом: "Я підписую контракт з переможцем Ліги чемпіонів".

Зрозуміло, що подібні обставини вимагали від нього забезпечення миттєвого ефекту. Проте критично важливо брати до уваги і загальні умови. Мюнхенський фінал Ліги чемпіонів багато в чому став вододільним для Челсі: легендарний Дідьє Дроґба останнім ударом у синій футболці подарував команді омріяний трофей і окреслив таким чином зміну епохи. Хлопці Роберто Ді Маттео втілили в життя головну мрію Романа Абрамовіча, але зробили це за своїми правилами – на характері, другим номером і на зло всім. Одіозний власник від спільності з цим тріумфом не відмовився, але своїх пріоритетів не змінив, вкотре натякнувши на те, що хотів би побачити від своєї команди більш яскравої гри. Наважитись на розлучення з Ді Маттео, який привів клуб до історичного досягнення, але не виявляв наміру змінюватися, керівництво клубу не могло, тому вплив на Роббі здійснювався на дещо іншому рівні.

Влітку 2012-го склад Челсі, в якому вже були Даніел Старрідж і Хуан Мата, поповнили Віктор Мозес, Марко Марін, Кевін де Брюйне, Оскар і Еден Азар. Свою роль у підписанні всіх цих футболістів атакувального плану Ді Маттео описував максимально просто: "Керівництво клубу зі мною радилось". Сигнал був очевидним: ми хочемо побачити новий Челсі, який буде грати в футбол, а не припарковувати автобус біля своїх воріт. Придбання ж Азара можна було вважати кульмінацією нової трансферної політики лондонського клубу – зараз він виявляється головним спогадом про команду, яка могла з’явитися на Стамфорд Бридж три роки тому.

Власне, команду, про яку суперники Челсі люблять фантазувати після матчів, подібних до недільного протистояння з Манчестер Юнайтед.

Історія Азара є насамперед історією вдалої адаптації. Після того, як Ді Маттео поплатився роботою за виліт з Ліги чемпіонів, а одного футбольного прагматика Рафаеля Бенітеса замінив ще більший, Жозе Моурінью, ні про яку "яскраву гру" мови бути вже не могло. В плани Особливого увійшли лише ті, хто продемонстрував бажання адаптуватися до нових вимог. І саме це бажання зараз дає змогу Азару насолоджуватися найкращим сезоном у своїй кар’єрі.

"Якщо люди в цій країні люблять футбол, вони мусять любити Едена Азара", – впевнений Моурінью. Менеджер Челсі заявляє про те, що дискусія на тему визначення найкращого футболіста цього сезону є зайвою. Бельгієць повторив свій минулорічний показник у 21 пункт за системою гол+пас ще до кінця квітня, відзначився надзвичайно важливими голами у ворота Арсенала, Тоттенгема, Ліверпуля та Манчестер Юнайтед і вважається лідером за кількістю зароблених фолів не лише в Прем’єр-лізі, а й у Лізі чемпіонів. Останній показник узагалі є вельми показовим: в чемпіонаті Англії проти Азара порушують правила з регулярністю до 30 хвилин, а в Європі – кожні 19. Для порівняння: проти Кріштіану Роналду в Ла Лізі фолять в середньому кожні 55 хвилин, а Ліонель Мессі заробляє не більше одного штрафного за матч.

"Цілком можливо, одного дня ми втратимо [Азара]. Від матчу до матчу суперники його карають, а арбітри не роблять нічого для того, щоб його захистити", – скаржився Жозе Моурінью після матчу проти Тоттнема. Сам Еден, утім, сприймає це простіше, віджартовуючись, що заняття дзюдо в дитинстві навчили його правильно падати. "Я вважаю, що якщо проти мене часто порушують правила, то це свідчить про те, що я допомагаю команді, – розповідає десятий номер. – Я завжди був низьким, а захисники, відповідно, вищими і сильнішими за мене. Інколи вони порушують правила, але ж для цього, власне, правила і створені". В інтерв’ю виданню Independent бельгієць пригадує, як у Ліллі, його минулій команді, тренер Руді Ґарсія постійно вказував пальцем на арбітрів з натяком на те, що вони повинні захищати настільки технічного гравця. У Франції про Азара не забули: у паризькому матчі проти ПСЖ підопічні Лорана Блана встановили новий рекорд Ліги чемпіонів – 9 фолів на одному супернику за матч.

Однак найбільш показовий у цьому контексті епізод відбувся в грудневому матчі проти Сток Сіті. У першому таймі захисник Гончарів Філ Бардслі, який грав проти Азара персонально, мав усі шанси отримати вилучення за грубий фол на бельгійцеві. Тримати зла на суперника Еден, утім, не збирався – по перерві Бардслі отримав пошкодження, і Азар, володіючи м’ячем, вибив його в аут і зіграв за правилами чесної гри. "Я б ніколи не зробив такого для гравця, який мене вдарив", – прокоментував після матчу цей момент Жозе Моурінью.

Зрозуміло, що відповідь португальця була жартівливою. Однак багато в чому вона ілюструє розбіжності у поглядах Моурінью і Азара. Ще рік тому, після програного півфіналу Ліги чемпіонів, Особливий робив свого підопічного головним винуватцем поразки, звинувачуючи Едена в відсутності ігрової дисципліни. Вінґер Челсі не відпрацював на фланзі і пропустив вперед правого захисника Атлетико Хуанфрана, а його прохід призвів до гола, що вирішив долю протистояння. "Ми виходили на поле не грати в футбол, а контратакувати", – випалив Азар після матчу.

Песимістично налаштовані вболівальники Челсі вже встигли попрощатися зі своїм улюбленцем, але повторення ситуації з Де Брюйне і Матою на Стамфорд Бридж не вийшло. Азар і Моурінью знайшли спільну мову: у цьому сезоні десятий номер суттєво додав з точки зору працьовитості (зараз бельгієць є одним із лідерів Челсі за покритою дистанцією), а Жозе, своєю чергою, не припиняє сипати компліментами на адресу підопічного. "Його прогрес відчутний. За минулий рік він дізнався багато нового з точки зору тактики і психології, тому зараз ми бачимо, наскільки фантастичним гравцем він є насправді. Наступний крок полягає у тому, що він повинен стати одним із найкращих футболістів свого покоління", – переконаний Жозе. Азару залишається тільки висловлювати вдячність своєму наставнику: "Це правда, що у нас особливі стосунки. Мені подобається в Моурінью те, що він дає нам можливість грати в свою гру. Він дає свободу і особисто мені. […] Жозе завжди вчив мене використовувати потенціал на повну".

Як наслідок: у лютому Азар підписав новий довгостроковий контракт із Челсі. Мадридський Реал в особі Зінедіна Зідана подібні деталі, звісно, не хвилюють, але все ж досить складно уявити сценарій, за якого лондонці попрощаються зі своєю головною зіркою. У своїй заяві про те, що королівський клуб стежить за Азаром, резонну річ Зідан все ж зазначив: Челсі справді повинен завдячувати своїм шансам на чемпіонський титул Едену. Підписання Сеска Фабрегаса та Дієго Кости суттєво розвантажило обов’язки 24-річного гравця і, здавалося, позбавило Синіх залежності від Азара, але після спаду у формі Сеска і ланцюга травм Кости в другій половині сезону все повернулося на свої місця. Надзвичайно важливі м’ячі десятого номера Астон Віллі, Стоку і Манчестер Юнайтед, не кажучи вже про нетиповий гол головою Вест Гему, мають всі шанси стати чемпіонськими. "Він робить різницю, – вважає партнер бельгійця Браніслав Іванович. – Він просто літає. Віддай йому м’яч, і він зробить все сам. Його б’ють по ногах, але він ніколи не скаржиться. Еден завжди працює в поті чола і серйозно прогресує".

Настільки показовим феномен Азара робить саме його здатність прогресувати. У свої 24 вінґер залишається достатньо юним виконавцем: до прикладу, він і цього року був номінований Професійною асоціацією футболістів на звання найкращого молодого гравця сезону. Однак найбільше на його користь говорить те, що з кожним новим сезоном в Англії він показує все більш впевнену гру – невдалі трюки Азара в першому матчі за Челсі не порівняти зі зразком холоднокровності в цьому сезоні. Певна річ, темпи професійного зростання Еден міг би і підвищити, але критикувати його за те, що він не нав’язує конкуренцію Роналду і Мессі вже зараз, не зовсім коректно. Своєї мотивації незабаром потіснити представників іспанської першості з п’єдесталу, втім, футболіст Челсі не приховує.

"Жоден бельгієць у Лондоні від часів Еркюля Пуаро не пропонував стільки варіантів рішень з такою спокійністю, як це робить Азар. […] Якби у м’яча був голос, він благав би про коронацію Азара, тому що настільки елегантно його до воріт ще не доставляли. Якби право голосу мали його щитки, вони вказали б на синці, які гомілкам Едена завдали суперники. Якби ж додаткові пункти призначались за знущання над опонентами, після того, що він зробив із Морганом Шнайдерленом і Душаном Тадичем, Азар був би поза конкуренцією", – пише провідний британський футбольний журналіст Генрі Вінтер. І справді, про які дискусії взагалі може йти мова?

Ярослав Друзюк, Football.ua