Чемпіонські перегони в англійській Прем’єр-лізі кожного року відбуваються за окремим цікавим сценарієм, і в поточній кампанії ми знову говоримо про участь у них Манчестер Сіті. Але цього разу команда Хосепа Гвардіоли в своїх прагненнях захистити корону має все ж таки не настільки гарні позиції та перспективи, бо Ліверпуль та лондонський Арсенал постійно намагаються видертись на вершину.

І ось, у двадцять третьому турі дві "червоні" команди зустрічались поміж собою на Емірейтс. І це була не просто якась там центральна гра окремого футбольного вікенду в Європі, а чи не найбільш важлива зустріч саме поміж учасниками битви за першість на теренах Англії. Сіті за подіями на футбольному полі та, зокрема, грою свого колишнього футболіста, українця Олександра Зінченка, спостерігав із неприхованою зацікавленістю.

А тим часом Арсенал розпочав матч із настільки потужного пресингу, що Ліверпулю просто нікуди було подітись, окрім як грати з величезним ступенем ризику перед власними володіннями. Зрозуміло, що від такої напруги й помилки не змушували на себе довго очікувати, тож фанати "червоних" неабияк хвилювались, чи не почне тріщати їхня команда по швах.

А воно все до того й ішло, і в підсумку на 14 хвилині Зінченко передачею з лівого флангу ще в центрі поля на Едегора взяв участь у гольові атаці господарів. Капітан "канонірів" тоді одразу розігнав Гаверца за спинами захисників, але переграти один-в-один Аліссона вже в межах штрафного так і не вийшло. Добре, що позаду був Сака й доїв цю таки гольову атаку команди Мікеля Артети.

Цей м’яч виглядав настільки ж логічно, наскільки й було подальше повільне просування до атаки від "червоних". А тут ще й суперники почали неприховано затягувати ігровий час ще на настільки ранній стадії протистояння, що подекуди дратувало навіть місцевих фанатів. Але, окрім нервів, Арсенал нічого не давав створювати суперникам, тож у такій конкурентній боротьбі будь-які методи можна було вважати доцільними.

Проте ж не помилятись у захисті вже в компенсований час перед перервою! "Каноніри" проводили дуже непоганий перший тайм, але за мить до свистка на перерву банально не дограли епізод із дальньою передачею на Луїса Діаса, який розвернувся на правому фланзі штрафного, після чого на шляху його прострілу втрутився в епізод Габріел і незграбним рухом рукою перевів м’яч у сітку власних воріт. Пенальті хотіли б отримати фанати Арсенала, краще за гол, але хто б його ще призначив.

На другий тайм ми повертались трохи в стані шоку. Як це, немає Зінченка на полі? А чого? На останнє питання відповіді одразу ми не дізнались, та й не квапився б її надати Артета бо був трохи заклопотаний іншими справами. Команди одразу почали грати у відкритий футбол, і Ліверпуль навіть двічі встиг непогано прикластись по воротах зусиллями Мак Аллістера та Джонса.

Арсенал важкувато оговтувався від разючості атаки суперників, проте все ж таки зумів заспокоїти гру й перевести м’яч поближче до центральної лінії. Там би він і тримався й надалі, якби на 67 хвилині Аліссон не припустився своєї найголовнішої помилки в цій грі. Пішов перехоплювати закидання на Мартінеллі разом із ван Дейком, і на зустрічних напрямках руху з партнером залишився поза епізодом, тоді як перед нападником господарів опинились порожні ворота. Ну, гріх таким не скористатись.

А далі була якась суцільна гаряча від команди Клоппа, яка дуже хотіла відігратись, проте тренер уже вистрілив потрійною заміною й дивувати йому було нічим. Довелось просто навалюватись на чужий штрафний, але захист "канонірів" ще довго не піддавався. І не піддався в принципі, бо на 88 хвилині Конате отримав другу жовту за фол проти Гаверца й був вилучений із поля.

А далі пішли якісь незрозумілі рішення від арбітра Тейлора, який за такий само фол чомусь не відправив Габріела за схожим маршрутом. І, звичайно, вишенька на торі у вигляді сольного ривку Троссара лівим флангом на другій компенсованій хвилині із завершальним ударом поміж ніг Аліссону з гострого кута. Кажуть, його там десь визнали найкращим воротарем 2023 року. Ну-ну.

У наступному турі лондонський Арсенал проведе гостьове дербі проти Вест Гема, а Ліверпуль удома прийматиме Бернлі.

Арсенал — Ліверпуль 3:1
Голи: Сака, 14, Мартінеллі, 67, Троссар, 90+2 — Габріел, 45+4 (авт.)

Арсенал: Рая — Вайт, Саліба, Габріель, Зінченко (Ківьор, 46) — Едегор, Жоржиньо, Райс — Сака (Нельсон, 79), Гаверц, Мартінеллі (Троссар, 74).

Ліверпуль: Аліссон — Александер-Арнольд (Робертсон, 58), Конате, ван Дейк, Гомес (Тьяго, 85) — Гравенберх (Елліотт, 58), Мак Аллістер, Джонс — Жота, Гакпо (Нуньєс, 58), Луїс Діас.

Попередження: Вайт, Ківьор, Саліба, Гаверц — Гомес, Конате

На 88-й хвилині був вилучений Ібраїма Конате (Ліверпуль) (друге попередження).