З іменем Олександра Івановича пов’язані перші післявоєнні успіхи київського футболу. Протягом кількох років Щанов був незмінним капітаном дублюючого складу Динамо, з яким у сезоні-1949 виборов дебютне союзне "золото". Причетний цей футболіст і до історичного сходження основної динамівської команди на срібну вершину чемпіонату СРСР у 1952 році.

По закінченні кар’єри гравця Олександр Іванович обіймав посаду начальника київського Динамо, тренував столичні ФШМ, Арсенал, Темп, чернігівську Десну, харківський Авангард, івано-франківський Спартак, з яким у 1955-му виграв чемпіонат УРСР серед колективів фізкультури і здобув путівку до класу "Б". До виходу на пенсію працював у Федерації футболу України.

Майже все своє життя Олександр Щанов присвятив улюбленій справі. За вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію вітчизняного футболу його було відзначено державною нагородою − орденом "За заслуги" III ступеню. Шанувальники гри навіки збережуть у душі образ цієї мудрої, приязної та справедливої Людини.

Федерація футболу України та спортивна громадськість країни щиро співчувають рідним та близьким Олександра Івановича у зв’язку з непоправною втратою.