Улітку 2012-го долю чемпіонського титулу Прем’єр-ліги вирішив один дзвінок. Сер Алекс Ферґюсон провів телефонну розмову з Робіном ван Персі і переконав нападника Арсенала в тому, що Манчестер Юнайтед надасть йому кращу можливість поборотися за трофеї, ніж Манчестер Сіті. Своєю чергою, асистент Ферґюсона Рене Мюленстін порадив Робіну обрати в новій команді символічний двадцятий номер. Ювілейний двадцятий титул чемпіонату Англії МЮ оформив ще в квітні — і 30 голів ван Персі серйозно цьому посприяли.

Ця історія вкотре підтверджує значення якісної трансферної політики в умовах сучасного футболу. Кадри вирішують все навіть у командних видах спорту, адже один футболіст (а отже, одна зустріч, один раунд перемовин чи навіть один дзвінок), як свідчить безліч прикладів, може стати різницею між успішним і невдалим сезоном колективу. Тому і цього літа команди, які декларують намір поборотися за чемпіонство, вкрай відповідально підходять до комплектації своїх складів. Понад те, вони знають, що наступні кілька днів трансферного вікна можуть стати критично важливими для їхніх планів на сезон.

Річ у тім, що з понеділка більшість команд Прем’єр-ліги розпочне активну стадію передсезонної підготовки. Вже на цьому тижні команди почали збиратися на тренувальних базах, наступний же тиждень готує для них старт традиційних передсезонних турне. Ліверпуль, до прикладу, вирушає у подорож до Таїланду, Малайзії та Австралії, Арсенал візьме участь у традиційному азійському турнірі Прем’єр-ліги, а Манчестер Юнайтед готується повторити свій минулорічний тур до Сполучених Штатів. Зрозуміло, що ідеальним варіантом для кожної з цих команд було б залучення нових футболістів до складу перед початком передсезонної підготовки. Отож, підписанням Радамеля Фалькао Челсі закриває єдину “дірку” в складі, Арсенал декларує свої наміри запрошенням Петра Чеха, а Ліверпуль продовжує дивувати своєю продуктивністю. Особливим випадком у цьому контексті є ситуація навколо Рахіма Стерлінга — нова хвиля суперечок нападника з керівництвом Ліверпуля пов’язана якраз із тим, що Рахім не бажає летіти в азійське турне разом зі своїм клубом. Манчестер Сіті ж, з яким Стерлінга пов’язують найчастіше, схоже, бачить у ньому футболіста, що здатен зробити різницю у боротьбі за чемпіонський титул.

Наполягає на важливості передсезонної підготовки і менеджер Манчестер Юнайтед Луї ван Гаал. Голландський спеціаліст продовжує підкреслювати, що останнє слово у трансферній політиці Юнайтед залишається за ним, свідчить про його вплив на комплектацію команди і перше літнє підписання Червоних дияволів, вінґер збірної Нідерландів Мемфіс Депай. Про переїзд колишнього гравця ПСВ до Манчестера стало відомо ще до закінчення регулярного сезону, тому цей трансфер завчасно почали називати свідченням того, що менеджмент МЮ зробив правильні висновки зі своїх помилок. На відміну від літнього трансферного вікна 2013 року, манкуніанці продемонстрували в своїх діях рішучість. На відміну ж від минулого літа, представники Юнайтед домовилися з першим новачком завчасно. Однак за місяць після офіційного підтвердження підписання контракту з Депаєм Дияволи не отримали нових підстав для оптимізму — і це не може не хвилювати ван Гаала, який розраховував на вирішення кадрових питань до початку “передсезонки”.

Невдоволення голландського перфекціоніста, втім, не є для керівництва МЮ чимось новим — зрештою, в Манчестері ван Гаал має навіть рідкісний привілей у вигляді скарг на місцеву погоду. Минулого року, до прикладу, Луї залишився незадоволеним плануванням передсезонної підготовки Юнайтед, тому цього разу він наполіг на тому, щоб під час подорожі Сполученими Штатами його команда менше часу проводила в дорозі. Менеджер розпорядився скоротити дистанції між містами, які прийматимуть тур Червоних дияволів, а отже цього року замість переїздів між Детройтом, Маямі і Лос-Анджелесом футболісти Юнайтед будуть проводити товариські матчі переважно на західному узбережжі США. Відповідного рівня підготовки до турне ван Гаал очікує і від Еда Вудварда, виконавчого віце-президента МЮ, який безпосередньо відповідає за трансферну політику клубу. 

Проте похвалитися серйозними здобутками наступник Девіда Ґілла поки не може. Вудвард переконався в тому, наскільки серйозним викликом є робота на трансферному ринку, під час першого (і єдиного) літнього трансферного вікна Девіда Мойєса, необхідність же витрачати 150 млн фунтів минулого літа повинна була розбити його останні ілюзії з цього приводу. Не грають на руку Вудварду і повідомлення про те, що від переходу Мемфіса Депая до ПСЖ Юнайтед врятувало тільки втручання ван Гаала і його особисті стосунки зі співвітчизником. Ще більшим каменем у город віце-президента є той факт, що підсилення складу, яке від нього вимагає ван Гаал, насправді, повинно було бути забезпечене ще два роки тому.

Йдеться про те, що позиції центрального півзахисника, центрального захисника і правого захисника Манчестер Юнайтед варто було закрити набагато раніше. Зрозуміло, що проблеми Дияволів із динамічними центрхавами є відлунням ери сера Алекса. Настільки ж очевидно і те, що за бажання ван Гаал міг би довіритись в ролі правого оборонця Рафаелю — не дарма ж, врешті, його награвав Ферґюсон. Та навряд чи можна посперечатися з твердженням про те, що клуб калібру Юнайтед не повинен був доводити ситуацію до таких крайнощів. Чи стануть умовні Морґан Шнейдерлін, Серхіо Рамос і Маттео Дарміан у цій ситуації панацеєю? Цілком можливо. Та очевидно, що з кожною годиною відкладення їхніх трансферів вони віддаляються від передсезонного турне, на який настільки серйозний акцент робить ван Гаал.

Трансфер півзахисника збірної Франції Шнейдерліна у цьому випадку є вельми показовим. За повідомленнями в британській пресі, Саутгемптон відхилив пропозицію МЮ у розмірі 20 млн фунтів, хоча представники Юнайтед були більш ніж впевненими у своєму успіху. Покращену пропозицію Сотон досі не отримав, але, враховуючи той факт, що у Театрі Мрій дуже розраховують на француза, його трансфер повинен бути оформлений найближчим часом. Необхідність якнайшвидшого підтвердження цього придбання диктується насамперед тим, що в персоні Шнейдерліна ван Гаал бачить фундаментального виконавця — динамічного півзахисника, який діятиме між двома штрафними майданчиками. Відтак і награвати його менеджер хотів би почати якомога раніше. В ідеалі — на початку передсезонної підготовки.

Ще більш складною є історія з іншим трансферним вектором Манчестер Юнайтед, намаганням зберегти своїх футболістів. Сага з поверненням Давіда де Хеа до Мадрида, у якій віднедавна роль першого плану почав грати не сам Давід, а Серхіо Рамос, давно вже стала надбанням широкого загалу (та й із нею вже встиг розібратися колега Громіков), але в контексті цього матеріалу здається зайвою — затягнутися вона ризикує до вересневого дедлайну. А от можливий обмін із Баварією здатен вплинути на трансферну кампанію Юнайтед уже зараз: Мюнхен намацує ґрунт з приводу статусу Анхеля Ді Марії, МЮ ж відповідає інтересом до Томаса Мюллера. Втім, набагато більше шансів переїхати до Англії у партнера Мюллера Бастіана Швайнштайґера. Контракт півзахисника збірної Німеччини з мюнхенською командою закінчується наступного літа, і тільки від рішення Швайні, за словами клубного керівництва, буде залежати їхня майбутня співпраця. Зустріч Швайнштайґера з представниками Баварії призначена на суботу, а її підсумок здається для англійської преси передбачуваним: журналісти вже згадують про те, що свого часу саме Луї ван Гаал перевів Басті на позицію в центрі поля.

Вирішення хронічних проблем із правим флангом захисту і опорною зоною (а за умови прощання з ван Персі — і з дефіцитом у лінії нападу) є надзвичайно важливим для Манчестер Юнайтед як для команди, яка восени повинна повернутися до Ліги чемпіонів. Підписання ж виконавців штибу Рамоса і Швайнштайґера має навіть більш амбітну мету — висловлення претензій на чемпіонський титул. І якщо до кінця тижня Юнайтед вдасться оформити трансфери Дарміана та Шнейдерліна, отримавши при цьому ще й позитивний результат від Швайнштайґера, то повернення Дияволів у чемпіонську гонку вже у цьому сезоні стане цілком можливим. Понад те, ми будемо мати чітке розуміння того, коли саме МЮ повернувся у велику гру. 

Ярослав Друзюк, Football.ua