Боротьба за чемпіонський титул в англійській Прем’єр-лізі подекуди є настільки запеклою, що організатори національних змагань можуть дозволити собі кинути виклик усьому футбольному світу з відповідним зухвалим запитанням: "А нащо вам узагалі ті матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів УЄФА?". Така поведінка в контексті середи звітного тижня була цілком виправданою, оскільки якби не намагались дортмундська Боруссія, лондонський Челсі, лісабонська Бенфіка та бельгійський Брюгге розповісти про важливість своїх поєдинків, але зустріч лондонського Арсенала та Манчестер Сіті їм було неможливо перевершити.

Колись посеред жовтня минулого року один із матчів дванадцятого туру АПЛ не було зіграно вчасно, проте хто тоді міг подумати, що стрімкий старт команди Мікеля Артети в підсумку буде тривати аж до середини лютого 2023, коли "каноніри" почали хоч трохи буксувати. Але "містяни" далеко не всіма подарунками конкурентів устигали користуватись, та й самі були не проти інколи підняти настрій уболівальникам Арсенала. Таким чином звітна зустріч і набула ледь не "чемпіонського" характеру, хоча до завершення перегонів ще бозна-скільки.

Великий рівень напруги в цій грі був доволі прогнозованим, тож і очікувати на те, що команди будуть тішити нас відкритим футболом було марною справою. Арсенал розумів ризики від швидких футболістів Сіті, "містяни" розуміли ризики від флангових виконавців "канонірів", тож усі зійшлись на тому, що не потрібно квапитись із створенням вирішальної переваги на м’ячі. Знайти щось у такій грі для пересічного вболівальника було марудною справою, проте Томіясу на 24 хвилині зумів трохи розрядити атмосферу довкола матчу.

Японський фланговий захисник із правого краю віддав передачу наосліп назад на голкіпера, але не врахував, що на м’ячі може опинитись де Брюйне, який першим же дотиком перекине Рамсдейла, якому взагалі нічого не залишалось робити в цій ситуації. Цей момент змусив команду Артети почати розкриватись, проте спроб дотиснути суперників до другого пропущеного від футболістів Гвардіоли ми так і не побачили. Сіті вбачав за потрібно пересидіти біля власного штрафного певний час, але також помилився в розрахунках.

Раптовий пас до лівого флангу штрафного на 42 хвилині на Нкетію завершився фолом із боку Едерсона проти суперника, який тільки-но встиг виконати удар повз голкіпера в порожні ворота з гострого кута, який потім ледь зупинили захисники. Із виконанням пенальті в лівий нижній кут впорався Сака, якби бразильський воротар не намагався його перехитрити. Таким чином на перерву ми пішли за нічийного рахунку, але не також самого за сукупною вагою, як починали гру.

У другій половині більше тримали м’яч на початку футболісти Артети, проте це був точно не їхній день у плані захисту. Критично багато помилявся Арсенал біля власного штрафного, а гості неначе того тільки й чекали, бо їхня реалізація була вбивчою. Добре, майже вбивчою, бо Голанду таки не дозволив заробити пенальті за фол Габріеля на лівому фланзі штрафного на 57 хвилині свисток про офсайд.

Проте черговою помилкою бразильця норвежець та партнери трохи згодом усе ж таки скористались на повну, коли забезпечили простір на лівому фланзі штрафного для завершального удару Гріліша, після передачі Гюндогана. А оскільки Ерлінг так сильно допомагав своїм партнерам, то й на свій рахунок він захотів отримати забитий м’яч, із чим прострілом із правого флангу штрафного на 82 хвилині гри дуже допоміг партнеру де Брюйне. Ось так на чужих помилках і повертаюсь на вершину турнірної таблиці.

Наступний матч лондонський Арсенал зіграє в гостях проти бірмінгемської Астон Вілли, а Манчестер Сіті поїде до Ноттінгем Форест.

Арсенал — Манчестер Сіті 1:3
Голи: Сака, 43 (пен.) — де  Брюйне, 24, Гріліш, 72, Голанд, 82

Арсенал: Рамсдейл — Томіясу (Вайт, 83), Саліба, Габріель, Зінченко — Едегор, Жоржиньйо, Джака (Вієйра, 83) — Сака, Нкетіа, Мартінеллі.

Манчестер Сіті: Едерсон — Вокер, Діаш, Аке — Родрі, Гюндоган — Марез (Аканджі, 62), де Брюйне, Б. Сілва, Гріліш (Фоден, 77) — Голанд.

Попередження: Томіясу — Вокер, Едерсон, Б. Сілва, Гріліш