Завершився черговий тур поточного сезону англійської Прем'єр-ліги, який став першим після міжнародної паузи.

На радість футбольним уболівальникам дев'ятий тур цього розіграшу подарував нам низку цікавих протистоянь, деякі результати яких мали частку сенсаційності.

Пропонуємо традиційно розглянути детальніше всі найцікавіші події і не тільки, які відбулися у минулому турі чемпіонату Англії сезону-2023/24.


ПРОГНОЗОВАНЕ МЕРСІСАЙДСЬКЕ ДЕРБІ


Результат чергового мерсісайдського дербі навряд чи для когось став великим сюрпризом. Тим не менш, не можна не віддати належне Евертону — нехай в атакуючій фазі "іриски" фактично нічого не запропонували своєму принциповому супернику, але їхня гра в обороні точно варта похвали. Проти Ліверпуля ми могли зловити флешбеки старого доброго Шона Дайча часів його роботи в Бернлі, але вистояти до кінця проти Ліверпуля в результаті Евертону не вдалося.

Доволі багато розмов після цього матчу стосувалося роботи бригади арбітрів. Воно й не дивно, адже Евертон грав удесятьох із 37-ої хвилини через вилучення Ешлі Янга після двох жовтих карток, а вирвати перемогу команді Юргена Клоппа вдалося лише в заключному відрізку завдяки дублю Мохамеда Салаха, причому повели в рахунку "червоні" завдяки реалізованому пенальті.

Погодимося з тим, що якщо ви видаляєте Янга, то й мали б видаляти Конате, проте ми не перший день дивимось англійський футбол – скаржитися на відсутність якоїсь послідовності у рішеннях уже стало каноном. Це, звичайно, жарти, але, можливо, суддівський корпус віддає борги Ліверпулю після умовного поєдинку з Тоттенгемом, який Клоппу "хотілося б переграти". І ні, повторимося, що Ліверпуль повністю домінував за грою, тому переможний результат є закономірним. Але все-таки є деякий неприємний осад, який особливо та точно буде присутній у фанатів Евертона.

Ліверпуль — Евертон 2:0
Голи: Салах, 75 (пен.), 90+7

Ліверпуль: Аліссон — Александер-Арнольд, Конате (Матіп, 66), ван Дейк, Цимікас (Нуньєс, 62) — Собослаї, А. Мак Аллістер, Гравенберх (Елліотт, 62) — Салах, Жота, Діас (Гомес, 81).

Евертон: Пікфорд — Янг, Тарковські, Брантвейт, Миколенко (Шерміті, 88) — Гаррісон (Кін, 46), Гарнер, Онана (Данжума, 80), Макніл (Паттерсон, 46) — Дукуре — Калверт-Люїн (Бету, 61).

Попередження: Конате — Янг

На 37-й хвилині був вилучений Ешлі Янг (Евертон) (друге попередження). 


ШЕДЕВР ВІД МУДРИКА ТА ДЖОКЕР ТРОССАР


Цей матч міг стати найкращим у виконанні Челсі цього сезону АПЛ. У той же час, цей поєдинок також міг стати найгіршим у виконанні Арсеналу в цій кампанії загалом, навіть на тлі поразки від Ланса у другому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

Однак, незважаючи на реалізований камбек у виконанні підопічних Мікеля Артети в заключному відрізку поєдинку, це ніяк не скасовує їх повністю провального першого тайму. Від "канонірів" до перерви ми не побачили практично нічого, але тут також варто зробити важливу ремарку: це не просто Арсенал виглядав беззубо у першій половині зустрічі, а Челсі змусив свого принципового суперника опинитися в такому незручному становищі. Команда Маурісіо Почеттіно перекривала супернику вільні зони, а в атаці робила великий акцент на "мобільному" флангі Олександра Зінченка, зміщення якого в центр не встигали страхувати ні його партнери по команді, ні сам українець не встигав повертатися.

Цілком очікуваним стало рішення Мікеля Артети поміняти Зінченка у перерві, і ми побачили зовсім інший Арсенал у цілісній картині. Неймовірний гол на початку другого тайму у виконанні Михайла Мудрика, який ще й заробив пенальті в моменті з першим голом, не став нокаутуючим для Арсеналу у поганому значенні цього слова. Якщо українському вінгеру вдалося підловити Давіда Раю на позиційній помилці (начхати, чи планував він спочатку зробити навісну передачу чи все-таки завдати цього ефектного удару — гола це не скасовує), то "каноніри" змогли повернутися в гру після того, як Деклан Райс позиційно підловив Роберта Санчеса, а Леандро Троссар вирішив знову довести, що Артеті не варто шкодувати про його підписання на тлі втраченого трансферу Мудрика.

У результаті Арсенал хочеться похвалити за характер та адекватну реакцію на перший тайм, а Челсі загалом провів крутий матч, якби не суперечлива кінцівка. Єдине відкрите питання, яке всіх хвилює: чи дотримає Зінченко свою обіцянку щодо "причандалів" Мудрика.

Челсі — Арсенал 2:2
Голи: Палмер, 15 (пен.), Мудрик, 48 — Райс, 77, Троссар, 84

Челсі: Санчес — Гюсто, Сілва, Колвілл, Кукурелья — Галлагер, Кайседо, Енцо — Палмер (Джеймс, 84), Стерлінг (Мадуеке, 84), Мудрик (Джексон, 65).

Арсенал: Рая — Б. Вайт, Саліба, Габріель, Зінченко (Томіясу, 46) — Едегор (Гаверц, 78), Жоржиньйо (Сміт-Роу, 68), Райс — Сака, Жезус (Нкетіа, 68), Мартінеллі (Троссар, 78).

Попередження: Палмер, Сілва, Кукурелья — Зінченко, Нкетіа, Вайт.

Звільнення Іраоли – питання часу? Борнмут Іллі Забарного зазнав чергової невдачі, причому зробив це в матчі зі своїм прямим конкурентом в особі Вулвергемптона. Є побоювання, що терпіння босів "вишень" небезмежне, тим більше, що команда зараз і близько не демонструє того футболу, який був у стартових турах.

Борнмут — Вулвергемптон 1:2
Голи: Соланке, 17 — Кунья, 47, Калайджич, 87

Вилучення: Кук, 54 (Борнмут)


Багатообіцяючий дебют Єгор Ярмолюка в АПЛ. Головний тренер Брентфорда Томас Франка обрав ідеальний момент для того, щоб надати шанс 19-річному українцю, який до поєдинку з Бернлі лише потрапляв у заявку "бджіл" на поєдинки англійської першості, проте не грав. Єгор з'явився на полі на 76-ій хвилині за рахунку 2:0, коли доля протистояння була фактично вирішена. Але незважаючи на це, Ярмолюк мав непоганий шанс відзначитись аситом і навіть пробив "ножицями" — хай і невдало, але видно, що впевненість у власних силах в українця присутня. У принципі і Бернлі — це з розряду команд, які дають грати, тому чекаємо побачити нашого співвітчизника у дії в більш важких для Брентфорда матчах.

Брентфорд — Бернлі 3:0
Голи: Вісса, 25, Мбемо, 62, Годдос, 87

Вилучення: Робертс, 78 (Бернлі)


Де Дзербі програв сам собі. "Чайки" повністю провалили першу половину зустрічі проти чинного чемпіона Англії, але після перерви ми таки побачили той симпатичний Брайтон, до якого ми вже так звикли. Так, Манчестер Сіті на тлі наявної переваги у два м'ячі і майбутнього матчу в Лізі чемпіонів вже не був таким інтенсивним, що мало певні передумови завершитися не так радісно для "містян". Втім, Де Дзербі, яким би не був крутим фахівцем, більше програв сам собі, ніж Хосепу Гвардіолі в цей вечір. Хіба італієць не бачив, що з 37-річним Мілнером робив Мудрик у своєму дебюті за Челсі у минулому сезоні? Важко повірити та сприймати адекватно, що Роберто справді виставив Джеймса проти такого ж реактивного Жеремі Доку...

Манчестер Сіті — Брайтон 2:1
Голи: Альварес, 7, Голанд, 19 — Фаті, 73

Вилучення: Аканджі, 90+6 (Манчестер Сіті)


Результативна нічия на Сіті Граунд. Забули про легендарного Кріса Вуда? А він нагадав про себе, оформивши у дев'ятому турі дубль у ворота Лутона. Однак "капелюшники" затьмарили гольову феєрію новозеландського форварда своїм вражаючим камбеком у заключному відрізку поєдинку, тому для Ноттінгем Форест ця нічия уж точно з присмаком поразки. Все-таки ж вони вели у рахунку 2:0...

Ноттінгем Форест — Лутон 2:2
Голи: Вуд, 48, 76 — Огбене, 83, Адебайо, 90+2


Ньюкасл продовжує набирати ходу. Команда Едді Гау не знає поразок вже вісім поєдинків поспіль у всіх турнірах, причому у шести з них "сороки" здобули перемоги. Цього разу на шляху Ньюкасла з тріском посипався Крістал Пелес. 

Ньюкасл Юнайтед — Крістал Пелес 4:0
Голи: Мерфі, 4, Гордон, 44, Лонгстафф, 45+2, Вілсон, 66


Перемога, яка не потішить фанатів Манчестер Юнайтед. Черговий виступ у виконанні команди Еріка тен Гага. Ще більш пригнічуючим є усвідомлення того, що протистояла манкуніанцям команда, яка набрала на даному відрізку сезону лише одне очко і закономірно займає останнє місце у турнірній таблиці. Вражаючий гол Діогу Далота ударом з-за меж штрафного майданчика, напевно, є єдиним, що заслуговує на увагу за підсумками матчу проти Шеффілд Юнайтед.

Шеффілд Юнайтед — Манчестер Юнайтед 1:2
Голи: Макберні, 34 (пен.) — Мактоміней, 28, Далот, 77


Фактично, без шансів для Вест Гема. Очікували більш завзятої боротьби, але отримали у підсумку більш ніж впевнену перемогу у виконанні Астон Вілли. Однакові клубні кольори, але різний результат для кожної із сторін.

Астон Вілла — Вест Гем 4:1
Голи: Луїс, 30, 52 (пен.), Воткінс, 74, Бейлі, 89 — Боуен, 56


Постекоглу встановив рекорд АПЛ, продемонструвавши вражаючий старт на чолі Тоттенгема. Австралійський фахівець вписав своє ім'я в історію Прем'єр-ліги завдяки перемозі над Фулгемом у заключному матчі туру. Він набрав 23 очки (7 перемог та 2 нічиї) у своїх перших дев'яти матчах АПЛ на посаді головного тренера Тоттенгема, на яку його було призначено влітку цього року. 23 очки — це найбільший показник серед усіх тренерів у перших дев’яти іграх в історії Прем'єр-ліги. Що тут можна ще додати? Браво! 

Тоттенгем — Фулгем 2:0
Голи: Сон 36, Меддісон 54

Кращий тренер туру: АНГЕ ПОСТЕКОГЛУ (Тоттенгем)

Давід Рая у матчі з Челсі:


Давід Рая та Роберт Санчес у поєдинку між Челсі та Арсеналом:


Кількість голів у жовтні. Як справи, експерти?;)


Якось так...


У нас новий слон на верхівці дерева:


Трошки хайлатів за підсумками 9-го туру: