Ніколи в своїй сучасній історії донецький Шахтар не любив міжнародні павзи, бо за кожного з тренерів футболісти "гірників" повертались із власних національних команд у відмінних від оптимальних ігрових та психологічних кондиціях, і саме це в підсумку ускладнювало матчі національної першості, які переважно були першими в календарі одразу після перерви. Ігору Йовічевічу доводиться звикати й до таких умов роботи на чолі "гірників", які, окрім обов’язків у Лізі чемпіонів УЄФА, мають ще й захищати чемпіонський титул.

А оскільки охочих скинути Шахтар із лідерської позиції в чемпіонаті наразі хоч греблю гати, то "помаранчево-чорним" потрібно постійно озиратись на результати зустрічей прямих конкурентів. До речі, п’ятнична частина п’ятого туру української Прем’єр-ліги супроводжувалась втратою очок одразу й для ковалівського Колоса, і для рівненського Вереса, чому в розташуванні донецького колективу були беззаперечно раді, бо ці дві команди зупинились на показнику в десять здобутих очок, як і Шахтар раніше.

Звітними вихідним "гірникам" доводилось грати проти харківського Металіста, зустріч проти якого була чи не найбільш очікуваною подією до початку повномасштабної агресії. Однак наразі й донеччани, і харків’яни залишились без переважної кількості легіонерів у власних складах, що суттєво змінили як їхні пріоритети на цю кампанію, так і передчуття від очних баталій. Між іншим, грали команди на Арені Львів, бо так гостям було більш зручно забезпечити собі переліт на матч Ліги чемпіонів.

Оскільки під час матчу Львів — Дніпро-1 (0:3), який також цього дня відбувався в місті Лева, пролунав сигнал "Повітряна тривога", до звітну дуель також не могла оминути участь бути затриманою на певний час. 12 додаткових хвилин від базового початку зустрічі за якоюсь логікою нарахувала бригада арбітрів, проте з ними марно було сперечатись, адже за таких умов була можливість додивитись до кінця протистояння на СКІФІ.

Як виявилось, у тій безнадійній для "золотих левів" гри інтриги було значно більше, аніж у нашому поєдинку. Шахтар розпочав гру в домінуючому стилі, чому жодним чином не намагались протидіяти суперники, тому швидкий забитий м’яч від "гірників" був лишень справою часу. І якщо Конопля свій вихід майже віч-на-віч із голкіпером завершив ударом над воротами, то вже незабаром Данило Сікан замкнув подачу від кутового на лівому фланзі у виконання Мудрика на ближній стійці.

Гостей було дуже важко спинити, а захист опонентів цього наче й не намагався робити. Зрештою, Сікан на завершення першої півгодини ігрового часу вже оформив дубль, коли йому на порожні, немов у молодіжній збірній, залишив Георгій Судаков у центрі штрафного. Розгром ще в першому таймі з навісу від Мудрика з гри на лівому фланзі продовжив оформлювати Зубков, а Сікан трохи згодом забезпечив собі хет-три із голів, а партнеру хет-трик із результативних передач у схожому стилі.

Награвшись ще до перерви, "гірники" почали байдикувати від самого початку другого тайму. Шахтар не мав потреби витрачати зайвих зусиль на атаки, за умов суперника, що продовжував лишень зрідка навідуватись до володінь Трубіна, тому команда Йовічевіча здебільшого просто гаяла час. Проте, якщо м’яч сам котиться до володінь Рибки, то чому йому не допомогти опинятись у сітці.

Із дотриманням цієї логіки свій гол із заміни забив Лассіна Траоре, коли Танковський необачно зробив гольовий пас замість Мудрика перед власним штрафним. І вже під завісу гри Невен Джурасек відзначив власну появу на полі пострілом поміж ніг Рибці, коли на нього закинув до центру штрафного Швед.

Поміж голами Шахтаря Металіст відіграв один м’яч, коли з подачі Панасенка від кутового на правому фланзі забив Чідомере, проте цей результативний постріл жодного змісту не мав. Гра складалась виключно з гольових моментів однієї команди.

У наступному турі харківський Металіст випробовуватиме оновлений стадіон рівненського Вересу, а донецький Шахтар знову міг би завітати до Арени Львів задля гостьового матчу проти Львова, проте ту зустріч перенесли, тож "гірники" найближчим часом гратимуть виключно проти мадридського Реала, починаючи з матчу в Іспанії за кілька днів. 

Металіст — Шахтар 1:6
Голи: Чідомере, 88 — Сікан, 18, 30, 39, Зубков, 35, Траоре, 72, Джурасек, 90+1

На 81-й хвилині Михайло Мудрик (Шахтар) не забив пенальті (воротар).

Металіст: Рибка — Романюк, Мизюк, Порох, Клименчук — Чайковський (Панасенко, 46), Танковський, Ралюченко — Коркішко, Прядун (Підлепенець, 46), Картушов (Книш, 61).

Шахтар: Трубін — Конопля (Тейлор, 46), Бондар, Матвієнко, Михайліченко — Степаненко (Назарина, 46) — Зубков (Швед, 60), Бондаренко, Судаков (Джурасек, 82), Мудрик — Сікан (Траоре, 60).

Попередження: Клименчук, Танковський, Чайковський — Мудрик.