На завершення жовтневої міжнародної павзи на збірну України очікувало цікаве випробування. У групі C кваліфікації чемпіонату Європи-2024 залишилось зіграти усього нічого — якихось кілька матчів, тож "синьо-жовтим" потрібно було виключно здобувати перемогу в своєму першому в історії офіційному візиті на Мальту, а вже потім можна було подивитись, як там справи в Італії в її матчі на Вемблі проти Англії.

Команда Сергія Реброва підходила к звітній зустрічі на тлі перемоги над Північною Македонією (2:0), що була здобута лише кілька днів тому. Уже після того протистояння головний тренер пообіцяв нам ротацію стартового складу, і в підсумку вона знайшла відображення в появі автора одного з голів, Олександра Караваєва праворуч у захисті, тоді як над ним розташувався Владислав Ванат, а Сергій Сидорчук розмістився заміть Тараса Степаненка в опорній зоні.

Утім, яка була різниця, яку позицію на полі займає той чи інший футболіст, якщо наша команда просто не грала в футбол на початку зустрічі? Нічого не вдавалось ані в атаці, ані, і це найгірше, у захисті, бо суперники не просто чинили тиск на нашій половині та завдавали ударів по воротах Трубіна, а й забили. На 12 хвилині відбулась передача Нвоко поміж двох центральних захисників, яка відправила Мбонга перегравати нашого воротаря ударом від межі штрафного.

Це був справді холодний осінній душ. Але й прокинулись від нього ми геть не одразу. Спочатку "синьо-жовті" намагались щось вигадати в позиційній грі — не виходило, спробували пересмикнути темп матчу кілька разів — також мимо, завдали пару дальніх пострілів — усе пішло в блок, і лише потім просто навалились на чужі володіння з багаторівневими атаками та змусили суперників помилитись.

При чому так, що автогол Камензулі з прострілу Судакова з лівого флангу штрафного на дальню стійку спокійно може стати курйозом усього відбіркового етапу. І не тільки в нашій гру. Але приємності від господарів для нас на цьому себе не вичерпали. За кілька хвилин безглуздий фол на правому краю власних володінь проти Мудрика здійснив Джозеф Мбонг, після чого Довбик ледь поцілив під голкіпером ударом із пенальті.

І вже під завершення першого тайму стався розмін гольовими моментами у вигляді влучання в поперечину від Гійомьє та удару Мудрика по порожніх воротах здалеку з лівого флангу, який дивом устиг парирувати досвідчений Бонелло. Цікавий перший тайм, нічого приховувати, але навіщо змушувати нас так хвилюватись?

Напевно, це було зроблено для того, аби ми не так уже й нервово переживали події другого тайму. Знову мало що виходило в України попереду, а суперники постійно створювали для себе такі незначні гольові моменти, що все ж таки змушували нас з острахом озиратись на табло з рахунком та кількістю часу, що залишався до фінального свистка. Команда Реброва мало що робила для того, аби припинити ці швидкі випади Мальти.

Але все ж таки довелось це рішуче зробити, бо перед завершення гри нам ще не вистачало дивовижних камбеків наперед визначеного аутсайдера. Мудрик на 85 хвилині видовищним пострілом здалеку з лівого флангу таки вразив ворота господарів поля, тож вони потім уже не виказували притаманної для себе цього дня агресії в атаці. А ми хоч відпочили трохи.

У заключному турі збірна України гратиме домашній матч проти Італії, а Мальта гостюватиме в Англії.

Мальта — Україна 1:3
Голи: П. Мбонг, 12 — Камензулі, 38 (авт.), Довбик, 43 (пен.), Мудрик, 85

Мальта: Бонелло — Д. Мбонг, С. Борг, Пепе, Ж. Борг, Камензулі — Гійомьє (Пізані, 88), Н. Мускат (Крістенсен, 68), Янкам — Нвоко (Сатаріано, 68), П. Мбонг (Монтебелло, 88).

Україна: Трубін — Караваєв, Забарний, Матвієнко, Миколенко — Сидорчук, Зінченко (Піхальонок, 87) — Ванат (Конопля, 67), Судаков (Назарина, 67), Мудрик — Довбик.

Попередження: Пізані — Матвієнко, Зубков