"Що 2012 рік приніс Карпатам? Я вважаю, що він був практично провальним. Наслідком цього були не тільки невдачі, а й наші успіхи, коли ми грали в єврокубках. Ми зрозуміли, що Карпати не готові до стабільності як в кадровому питанні, так і в стилі гри. Ми не мали продовження тієї ейфорії, що була у нас протягом двох років, коли грали в Лізі Європи. Хто винен? Усі потрохи. Головне, що ми зробили потрібні висновки".

"Для цього нам довелося змінити кадрову політику, а ще вказати гравцям на їхні помилки. Для цього також знадобився час. Гравцям особливо складно на фоні інших прикладів у нашому футболі, коли вони отримують інформацію про блага, що існують в інших клубах. Ті умови, які мають наші футболісти, наразі максимальні, зважаючи на те, що вони грають лише в чемпіонаті України. Якщо вони хочуть, аби їхні прибутки росли – треба виступати в Європі. Якщо вони хочуть мати блага, такі, як в Шахтаря чи Динамо, – питань нема. Грайте в Лізі чемпіонів – і умови будуть такі ж, як у киян та донеччан. Час знадобився і на адаптацію декого з гравців. Я маю на увазі Лукаса. Мені здається, що Ніколаю Костову вдалося об’єднати всіх гравців в одну сім’ю. Мені подобається, що зараз команда виглядає, як єдиний кулак. Гравці переживають один за одного, борються. Останній наш матч, коли на полі не було Семіра Штіліча, показав, що його вдалося достойно замінити. А команда, у свою чергу, поповнила свій очковий багаж".

О предыдущих тренерах:

"Ми не на такому рівні, щоб для нас циклічність відігравала настільки суттєву роль. Я не хочу применшувати заслуг Кононова, але і робити з нього бога не слід. Коли Олег Георгійович прийняв команду, вона була вже готова. Валерій Яремченко функціонально її підготував. Але потім ми почали втрачати фізичну форму. ПАОКу програли саме через це. Ще в Греції я сказав, що ми не пройдемо цю команду. Карпати були не готові. Це довів і Чорноморець, і інші клуби, з якими ми тоді грали. Був час, коли можна було не допустити цих помилок. Тренерський склад мав би спрогнозувати, що таке може трапитися, якби пам’ятав, що тренер повинен бути професійним та справедливим. Я, наприклад, зі всіма гравцями в однакових стосунках. А коли виникають якісь незрозумілі стосунки, дружба, то треба розуміти, що рано чи пізно вона закінчиться".

"Дехто закидає мені, що я, мовляв, лізу, заважаю, втручаюся... А хто має втручатися? Я утримую команду 10 років і коли бачу, що відбувається щось не так, то що я маю робити? Ну, уявіть собі магазин. Продавці, на думку власника, працюють неправильно, бізнес збитковий, то що, не треба втручатися? Я теж на футболі розуміюся... "

Об игре на Арене Львов:

"Давайте спершу повернемося до того, що говорять люди. Кажуть про те, що не ходитимуть на новий стадіон, поки не зроблять нормального доїзду до нього? А на стадіон витратили 350 мільйонів євро! Хоч я пропонував Андрію Садовому проект реконструкції стадіону Україна. Було б і дешевше, і ефективніше".

"Але вже нехай... Знаєте, наші гравці дещо забобонні. Вони звернулися до мене, сказали, що на новому стадіоні їм грати некомфортно, що вони хочуть повернутися на Україну. І ми повернулися. У нас не було зобов’язань перед державою. Договір ми підписували на кожен матч окремо. А стадіон Україна рідний, тому я і погодився на переїзд, принаймні до того часу, поки влада не вирішить питання з доїздом вболівальників туди і назад. Те, що я бачив під час Євро, те, що я на собі відчув... сказав, що більше туди не поїду. Два матчі подивився, третій ні".

"Я не знаю, як можна було їхати і повертатися з цього стадіону, щоб не травмувати нервову систему. Я погоджуюся, що цей стадіон хороший, хоч і дорогуватий. Треба думати і про те, що він для нас дуже енергозатратний. Для його обслуговування треба заробити 2 мільйони доларів на рік. Якби ми жили в країні, де є ріст ВВП, зростання економіки, то ми змогли б внести ці гроші у вартість квитків. Але якщо ми будемо підвищувати ціни на квитки в тій ситуації, що є в країні зараз, мене не правильно зрозуміють".

"Щодо переїзду – то я віддав свій пакет управління в руки вболівальників. Саме їм і доведеться вирішити – грати нам на Україні чи на Арені Львів. Новий стадіон, безумовно, хороший, але в ньому є багато недопрацювань та недоліків".

О передаче клуба под управление болельщиков:

"Мене цікавить приклад «Барселони», якою керують її уболівальники. Я багато часу провів в розмовах з нашими фанами, зрозумів, що в них є хороші ідеї, але вони не можуть їх впровадити в життя, бо хтось заважає, хтось не довіряє. Тоді я й запропонував передати їм управлінські повноваження. Порекомендував їм зробити перспективний план розвитку клубу. Їхнім завданням мало бути забезпечення результату команди, при певному бюджеті, а також заповнені трибуни стадіону. Заперечень не було. Можливо, вони ще не зовсім розуміють, що таке управління, але поступово я їм роз’яснюю, даю поради, але не втручаюся в їхні функції. Так само не втручаюся в команду, як це було при Кононові".

О Г.Суркисе и А.Конькове:

"Справді, я критикував Григорія Суркіса, але не можу сказати, що я його не поважав. Так, я не підтримував його позицію, але я поважаю людей з позицією, якою б вона не була. Щодо Конькова... Я не зустрічався з ним. Коли зустрінемося, переговоримо, тоді сформую свою думку про нього. Знаю лише, що він був хорошим футболістом, він приємна людина, у нас є чимало спільних друзів. Відомо мені також і те, що є хороші посили для Карпат. Федерація хоче створити у Львові один із центрів розвитку дитячого футболу. Це правильна ідея, яка матиме підтримку, від мене зокрема".

О тренере сборной Украины:

"Якщо тренер приїде в збірну працювати лише за гроші, очікувати результату не слід. Не секрет, що рівень нашої збірної не такий і високий. За рахунок чого збірна, те ж київське Динамо, добивалися результатів? За рахунок патріотизму, відданості, віри в перемогу. Перемоги були тоді, коли команда показувала неймовірну самовіддачу. Тренер важливий, але якщо він не патріот, то й результату не буде. Я не проти іноземців. Є тренери, які хочуть доказати щось, молоді і талановиті. От той же Олег Кононов. Хтось його знав до Карпат? Ніхто. Я думаю, що і в Україні є достатньо фахівців, які можуть користь принести нашій збірній. А про двох «фіналістів» нічого не скажу – я з ними не працював".

О зимнем усилении:

"Костова, він хотів би підсилити команду виконавцями на три позиції. Підтримую це рішення. Більше не треба. Інакше, наша ідея створення команди, що базується на своїх вихованцях, втратить зміст".

О Лукасе:

"Не можна говорити, що він лідер. Без команди він – ніхто. За контрактом у нього залишився ще рік, будемо говорити. Я йому не те, що не піду назустріч, коли він захоче покинути Карпати, але як старша людина, дам пораду. Я вважаю, що йому треба залишитися в Карпатах, пограти ще рік чи два. Він зможе прогресувати разом з командою. Згадайте, яким він прийшов, і який зараз є. Він не зробив команду, це команда його зробила. Змусила відпрацьовувати в обороні, допомагала йому в атаках, створювала йому моменти. Команда допомагала йому, а він – команді".

О судействе:

"Помилкою було запрошення Колліни. Власне, не конкретно Колліни, а взагалі будь-кого на цю посаду. Найкраще було тоді, коли Прем’єр-ліга більшістю голосів могла відсторонити будь-якого арбітра. Це було правильно, адже ми їм зарплату платили. Чому тепер приїхав Колліна і диктує нам свої правила гри? На якій підставі він це робить? Я цього не розумію. В нашому суддівському корпусі нема хороших та поганих арбітрів. Є такі, які можуть, але не хочуть, і є такі, хто хоче, але не може. Я б не сказав, що наше суддівство упереджене, вони просто так судять. Хоча, і факт упередженості також відкидати не слід. І мені було б дуже неприємно, якби я дізнався, що хтось із моїх колег-президентів забув про морально-етичний бік футболу, проявив до когось неповагу і зацікавив арбітра. Я таким ніколи не займався і займатися не буду. А якщо я дізнаюся про те, що мої підлеглі до цього причетні, то для них робота в клубі швидко закінчиться".

"Колліна може бути представником, який слідкує за роботою суддів, навчає їх чи допомагає порадами. А концентрувати всю владу в одних руках... не впевнений, що це правильно. У вищу лігу судді приходять в одязі, за який не даси більше сотні доларів. Але вже за кілька місяців вони їздять на мерседесах і носять годинники по 30 тисяч. Нехай розкажуть, звідки такі прибутки. А контролювати їх мають ті, хто платить зарплату".

Использованы фото ФК Карпаты (fckarpaty.lviv.ua).