Жеребкування у вигляді мюнхенської Баварії у чвертьфіналі Ліги чемпіонів є важким випробуванням для Арсеналу, який, при всій повазі до суперника з 1/8 фіналу Порту, ​​не стикався з сильною командою вищого класу протягом кількох років. 

Баварія стабільно доходить до півфіналу цього змагання. Оскільки боротьба за чемпіонство у Бундеслізі фактично завершена, вони можуть дозволити собі покласти сили на Лігу чемпіонів. У них є тренер-переможець головного єврокубка в особі Томаса Тухеля та Гаррі Кейна, який за кар’єру вже забив 14 голів проти Арсеналу. 

Але що найбільше хвилює вболівальників Арсеналу — це жахливі результати клубу проти Баварії. Їхні три попередні зустрічі завершилися з рахунком 1:5 на користь німецької команди: гра на груповому етапі в сезоні-2015/16, а потім обидва матчі 1/8 фіналу наступного сезону. Баварія так само, як і будь-яка інша команда, продемонструвала, наскільки далеко Арсенал був від європейської еліти в фінальні дні правління Арсена Венгера. 

Дивлячись на ці ігри, ви відчуваєте себе в зовсім іншій епосі футболу — і, безсумнівно, в зовсім іншій епосі Арсеналу. Загальною темою трьох результатів, озираючись назад, є не те, що Арсенал провалився тактично, а їхня залежність від одного гравця: центрального захисника Лорана Косельни. 

Косельни був своєрідним футболістом. Він провів дев'ять років у Арсеналі, де забив у переможному фіналі Кубка Англії і зрештою став капітаном, а також провів 51 матч за збірну Франції, але сьогодні його рідко згадують в розмовах. 

Перша поразка з рахунком 1:5 у листопаді 2015 року стала особливою несподіванкою, оскільки Арсенал переміг Баварію з рахунком 2:0 у матчі на Емірейтс за два тижні до цього. Цю гру обов'язково потрібно було виграти, після того, як лондонська команда розпочала свою кампанію в Лізі чемпіонів із шокових поразок від Динамо в Загребі та Олімпіакоса. Але вони продемонстрували зібраність в обороні, вигравши завдяки вдалому удару Олів’є Жиру та голу Месута Озіла в компенсований час. 

Отже, як Арсенал пройшов шлях від перемоги вдома над Баварією з рахунком 2:0 до розгрому з рахунком 1:5 у Мюнхені через два тижні? 

Ключовою причиною стала відсутність Косельни, який, як зазвичай, мав вийти в стартовому складі разом із Пером Мертезакером, але незадовго до початку матчу не зміг зіграти через травму стегна. Це означало, що Габріель Пауліста (не плутати з нинішнім бразильським центральним захисником Арсеналу Габріелем Магальяесом) став його заступником. 

Що виявилося катастрофічним? 

Через 10 хвилин Тьяго з Баварії отримав м'яч між лініями, а Габріель був впритул до Роберта Левандовські. Коли Алькантара намагався обійти захист, Габріель раптово кинувся вперед на п’ять ярдів, намагаючись залишити Левандовські в офсайді. Було надто пізно. Поляк впевнено реалізував свій момент. 

Однак справа була не лише в цьому. 

Арсенал, здавалося, здригнувся від пресингу команди Пепа Гвардіоли. Джоель Кемпбелл і Алексіс Санчес, які давали ширину, забезпечили невелику підстраховку для крайніх захисників Матьє Дебюші та Начо Монреаля, тоді як Франсіс Коклен грав у центрі поля із Санті Касорлою та Озілом. Арсенал міг би зрівнятися з Баварією з точки зору таланту, але не з точки зору витривалості, особливо без енергії Аарона Ремзі. 

Томас Мюллер зробив рахунок 2:0 після удару в обмеженому просторі, Давід Алаба з дальньої дистанції забив третій, а Ар’єн Роббен забив четвертий гол першим дотиком. Акробатична спроба Жиру дозволила Арсеналу відповісти своїм м'ячем, але потім Мюллер знову залишив ні з чим Габріеля, і зробив рахунок 5:1 — не востаннє. 

Після матчу Венгер визнав, що Арсенал був "надзвичайно поганим у захисті", і додав: "Найсмішніше було те, що, коли ми йшли вперед, кожного разу здавалося, що ми можемо створити моменти, але з такою захисною грою ви нікуди не заїдете". 

Трохи більше ніж через рік, на початку 2017-го, Арсенал мав шанс взяти реванш — перший матч із Баварією на виїзді, а потім домашня гра у потенційному вирішальному матчі 1/8 фіналу головного єврокубка. Чи змогли вони втриматися у Мюнхені? 

Ну, до певної міри, так. Арсенал поступався після чудового удару Роббена — немає сенсу описувати гол, просто уявіть, що Роббен забиває, і ви все зрозумієте. Але вони зрівняли рахунок через 30 хвилин, коли Санчес зіграв на добиванні після нереалізованого пенальті. Примітно, що цей одинадцятиметровий заробив Лоран Косельни, який впав на газон у боротьбі з Робертом Левандовські. 

Звичайно, ви очікуєте, що Косельни мав би зосередитися на тому, щоб стримати Левандовські з іншої сторони поля. І весь перший тайм він дійсно відмінно розбирався з поляком. Але потім, невдовзі після перерви, Лоран залишив поле через пошкодження. І — можливо, ви чули це раніше — до гри увійшов Габріель. 

За чотири хвилини Левандовські забив, хоча й переміг Шкодрана Мустафі у боротьбі за верховий м'яч, а не Габріеля. Потім він став асистентом, віддавши чудову результативну передачу на Тьяго, а рахунок став 3:1. Невдовзі після цього іспанець забив четвертий, і в цей момент оборона Арсеналу повністю самознищилася, лише кілька марнотратних завершальних ударів авторства мюнхенських гравців і кілька чудових сейвів Давида Оспіни не дозволили зробити рахунок ще більшим. 

Мюллер, як і в попередньому матчі, безжально зробив його 5:1.  

"Це важко пояснити", — сказав Венгер. "Я відчув, що у нас було два хороших шанси забити перед перервою.. потім ми пропустили другий гол, і найголовніше те, що ми втратили Косельни. Ми розвалилися". 

Проте з виїзним голом Арсеналу потрібна була лише.. перемога з рахунком 4:0 у матчі-відповіді. 

Важке завдання проти чемпіона Німеччини, прийнято. Коли Тео Волкотт прорвався крізь захист суперника і вдарив повз Мануеля Нойєра, зробивши рахунок 1:0 через 20 хвилин матчу, з'явилася якась туманна надія. Арсенал пішов на перерву з перевагою. 

А потім, на восьмій хвилині другого тайму, Левандовські переграв Косельни і заробив пенальті. Баварія не тільки отримала цю можливість, але й розпочала грати у більшості після вилучення Лорана. Роберт реалізував удар з позначки. 

Арсен Венгер, трохи показово, вирішив не випускати ще одного центрального захисника. Габріель залишився на лаві запасних, а тренер замість цього використав Граніта Джаку в центрі захисту. Він зробив заміни в півзахисті та в атаці, тоді як Джака продовжував мати нестачу швидкості, підкреслену забігом Ар'єна Роббена, який зробив рахунок 2:1, і Дугласа Кости, що забив третій м'яч. Інші два голи були авторства Артуро Відаля. 

На фоні банерів "Венгер геть" на трибунах це була вирішальна гра французького тренера в Лізі чемпіонів, а Арсеналу довелося чекати цього сезону, щоб знову зіграти в головному єврокубку. 

І тому ці 5:1 фактично були пов’язані з Косельни. 

Загальний рахунок під час його перебування на полі в трьох іграх був 2:1 на користь Арсеналу. Без нього — 1:14. 

Є очевидне порівняння зі стійкістю нинішніх центральних захисників Арсеналу. Так, Вільям Саліба та Габріель Магальяес дуже хороші. Але Косельни також був дуже хорошим захисником у роки свого розквіту. Можливо, більш важливим, ніж здібності, є той факт, що нинішній дует майже завжди доступний і рідко має пошкодження. 

Саліба не пропустив жодної хвилини в Прем'єр-лізі-2023/24. Габріель був на лаві запасних чотири рази, але був доступний для виходу на поле у кожному матчі ліги. Минулого сезону він вийшов у стартовому складі у всіх 38 іграх і пропустив лише сім хвилин. У сезоні-2023/2024 жоден із них не мав пошкоджень і не бачив червоних карток. 

Ці 5:1 у попередньому десятилітті не матимуть серйозного впливу на матчі чвертьфінальної стадії. Є лише четверо гравців, хто грав у тих матчах, і всі вони в Баварії: Ноєр, Мюллер, Йозуа Кімміх і Кінгслі Коман — тоді як Арсенал кардинально змінився. 

Ніколи не можна виключати, що Кейн виграє гру самостійно, особливо проти Арсеналу. Але Мікель Артета має найсильніший захист, і це може завести його команду далеко вперед у європейських змаганнях. 

За матеріалами The Athletic