Лондон? Варшава? Київ? Чи все ж таки Львів? Перший епізод класичного українського протистояння між донецьким Шахтарем та київським Динамо в сезоні-2022/23 під час вибору остаточного місця проведення дуелі здійснив доволі тривалу подорож футбольною Європою, проте все ж таки зустріч між принциповими суперниками вирішили провести на полі Арени Львів. І при цьому ніхто жодним чином не гарантував, що клята держава-окупант "раптово" не вирішить зіпсувати свято національного масштабу.

Геть із протилежним настроєм колективи Ігора Йовічевіча та Мірчі Луческу підходили до цієї гри. "Гірникам" посеред цього тижня можна було лишень подякувати за стійкість характеру під час протистояння проти мадридського Реала, яке чинний володар Кубку чемпіонів із надвеликими зусиллями звів до нічийного підсумку (1:1). "Біло-сині", у свою чергу, уже за пару днів після того вдруге програли французькому Ренну (0:1), залишивши власних фанатів в розпачі вчергове з початку нового сезону, до старту якого їх, узагалі-то, вважали чи не єдиним претендентом на чемпіонський титул.

Із урахуванням відомого факту принциповості протистояння, побачити відкриту гру збоку обидвох сторін було марними сподіваннями. Дуже обережно розпочинали Шахтар та Динамо, проте одразу ж примудрились скотитись до жорстких зіткнень, що в свою чергу змусило Катерину Монзуль відшукати в себе в кишені попередження. Як тільки емоції та хвилювання трохи стихли, Шахтар розпочав підтискати суперників до чужого штрафного, і в підсумку відкрив рахунок на завершення першої півгодини ігрового часу.

Домашнє заготування під час подачі Мудрика з кутового на ближній кут воротарського реалізували Траоре та Зубков, коли пішло скидання на українського нападника на вільну дальню стійку. Динамо потрібно було в цей момент перехоплювати ініціативу якнайшвидше, проте ми знову зіткнулись із класичними киянами зразка початку цього сезону — безініціативними в атаці та проблемними в захисті.

"Біло-сині" ризикували догратись до остаточної зневіри ще до перерви, коли Тимчик сфолив на правому фланзі штрафного проти Мудрика. Однак постріл Траоре, який перейняв право на це саме в Михайла, із пенальті в лівий кут парирував Нещерет, що залишило команду Луческу перед відкритим сценарієм розвитку подій у другому таймі.

Динамо вирішило атакувати одразу, і хто б міг подумати, що киянам так легко вдасться зрівняти рахунок одразу після перерви. Навіс зі штрафного від Циганкова з лівого флангу головою в дальній кут спрямував Ванат, виправдавши в цей момент довіру тренерського штабу відносно місця в стартовому складі. Очікувалось, що Динамо на цьому тлі понесеться в атаку, проте спочатку було потрібно стримати не менш швидкий випад суперників у відповідь.

Із цим виникли проблеми, бо зустрічати Мудрика перед штрафним так ніхто не взявся, завдяки чому Михайло спокійно увігнав м’яч у правий нижній кут чужих воріт. Шахтар у той момент виглядав настільки спокійно, наскільки б і мала виглядати команда, яку вважали фаворитом. "Гірники" дозволяли собі як гаяти моменти в атаці, так і інколи проходити за крок від прірви, як це було, наприклад, у моменті з доторком Бондара до ніг Буяльського всередині штрафного на 54 хвилині.

VAR та Монзуль завжди йдуть десь поруч, проте цього разу Катерина була налаштована максимально рішуче й ухвалювала виключно справедливі рішення. Яким, наприклад, цілком можливо було назвати вилучення Забарного на 69 хвилині, коли центральний захисник Динамо втратив м’яч перед Сіканом у центрі поля, і нічого йому більше не залишалось робити, окрім як покласти суперника на газон за мить до виходу віч-на-віч.

У меншості Динамо геть утратило ігровий тонус, а тут ще й проґавлена контратака у виконанні суперників сказалась у знаки. Важко сказати, чому Луческу затягнув із заміною Дениса Попова, оскільки його команда отримала закидання з глибини, після якого Мудрик залишив м’яч перед порожніми воротами для Сікана. Той, певна річ, у фірмовому стилі не схибив. Та й не дивно, це ж не перекидати голкіпера з гострого кута в штрафному, аби зробити рахунок розгромним перед фінальним свистком.

У наступному турі донецький Шахтар зіграє домашній матч проти ковалівського Колосу, а київське Динамо буде приймати харківський Металіст.

Шахтар — Динамо Київ 3:1
Голи: Зубков, 29, Мудрик, 48, Сікан, 74 — Ванат, 46

На 45-й хвилині Лассіна Траоре (Шахтар) не забив пенальті (воротар).

Шахтар: Трубін — Конопля, Бондар, Матвієнко, Михайліченко — Степаненко (Назаренко, 76) — Зубков, Бондаренко, Судаков (Джурасек, 81), Мудрик — Траоре (Сікан, 58).

Динамо Київ: Нещерет — Тимчик (Кабаєв, 64), Забарний, Сирота, Вівчаренко (Дубінчак, 64) — Буяльський, Сидорчук, Шепелєв — Циганков, Ванат (Гармаш, 64), Караваєв (Кендзьора, 87).

Попередження: Михайліченко, Конопля, Сікан, Степаненко, Петряк — Вівчаренко, Ванат

На 69-й хвилині був вилучений Ілля Забарний (Динамо Київ) (друге попередження).