Вперше після січневого Кубку Співдружності Сергій Ковалець зібрав своїх підопічних – їм належить зіграти два товариських матчі, 22 і 25 березня, причому, спаринг-партнери – серйозні й належні: господарі Євро-2015 чехи й італійці, котрі цього року візьмуть участь в фінальному турнірі чемпіонату Європи серед молодіжних збірних в Ізраїлі. 
 
– Сергію Івановичу, традиційна проблема тренерів молодіжної збірної – нестача ігрової практики у їхніх підопічних. Як оціните стан ваших гравців у зв’язку з цим? Наскільки вони завантажені матчами в своїх клубах?
 
– Звичайно, ігрова практика футболістів – це проблема, однак ми проводимо уже другий збір і викликали тих гравців, яких ми хочемо бачити у складі молодіжної збірної. На жаль, не у всіх є міцне місце в основі клубів – хтось в запасі, інші набувають ігрової практики в молодіжних командах. Однак ми з моїми помічниками їздимо, шукаємо хлопців, які можуть підсилити молодіжну збірну. 
 
– У якому ключі відбувається ваша співпраця із тренерським штабом національної збірної? Із того, що в обоймі вашої команди наявний голкіпер Коваль, котрий викликався раніше і в національну команду, робимо висновок, що порозуміння є? 
 
– Ясна річ, одне із основних завдань молодіжної збірної – підготувати гравців до національної команди. Зараз ми бачимо в її складі 7-8 гравців, котрі ще недавно грали за молодіжку. Ми регулярно спілкуємося із Михайлом Фоменком, адже прекрасно розуміємо, що наше завдання – якнайбільше хороших, талановитих молодих футболістів у головній команді країни. 
 
– Чи обговорювали ви з Михайлом Івановичем питання тактики? Адже у нас часто буває так, що в збірних та клубах грають в різнобій, кожна в свою гру, що ускладнює підготовку й перехід гравців між ними…
 
– Вважаю, що як і в клубах, так і в збірних має бути одне тактичне побудування, але я вважаю, що тактику все одно варто підбирати, виходячи від суперника в найближчих матчах, які ми будемо проводити. Але все одно ми спілкувалися з Михайлом Івановичем на тему, якою він хоче бачити гру молодіжної збірної. Ми оберемо ту тактику, яка приведе до хорошого результату. Звісно, він, як і я, – нова людина в збірній, ми ще знайомимося з нашими командами, але в нас, сподіваюся, буде все гаразд, і наші збірні будуть показувати хорошу гру. 
 
– Ви, звісно, вивчили ваших майбутніх суперників. Що скажете про ці команди? 
 
– Як ви знаєте, 2015 року чемпіонат Європи серед збірних відбудеться в Чехії, так що, виходить, зіграємо з командою-господаркою майбутніх змагань, до яких прагнемо. Італія – одна із тих збірних, які пробилися на цьогорічний чемпіонат Європи. Так що очікуємо на два цікавих матчів, де сподіваємося побачити у виконанні наших футболістів ще вищу якість гри. 
 
– Чи будуть ваші помічники стежити вживу за вашими суперниками по відбірковому турніру – Швейцарією, Хорватією, Латвією, Ліхтенштейном?
 
– Звичайно. У нас уже є інформація – диски з матчами деяких суперників, і надалі в цьому напрямку також буде вестися робота. 
 
– Ми обговорили співпрацю збірних з одного боку, а тепер поглянемо з іншого. Чи йдете назустріч збірній 19-річних, адже у вас – товариські матчі, у них – скоро відбір…
 
– Так, це є одним із моментів у спілкуванні тренерів українських збірних, адже якщо говорити про вертикаль збірних – молодіжка під національною, але над юнацькими. Звісно, є дискусії, і хоча я вважаю, що в збірній 1994 року народження є цікаві гравці, яких ми могли б запросити, все має бути поступово і ми розуміємо потреби цієї збірної. У них є шанс у відборі, зараз під керівництвом Юрія Мороза команда вирушить на свої матчі. Тому ми тримаємо в полі зору молодіжної збірної гравців не лише 1994, а й 1995 років народження, однак зважаємо на інтереси відповідних збірних. 
 
– Ви викликаєте у молодіжну збірну гравців із першої ліги, де сезон ще не розпочався. Попри це, у якому стані ці гравці? Ви стежили за ними під час навчально-тренувальних зборів їхніх клубів?
 
– Передовсім, хотів би подякувати клубам і їхнім тренерам, котрі відпустили гравців і в підготовчий період (на Кубок Співдружності), й нині. У першій лізі ми знаємо, на якому рівні ФК Севастополь – там хороший тренер, хороші гравці й команда в цілому. Тримаю контакт і з іншими клубами та тренерами, спілкуюся із футболістами, які викликаються до збірної. Бачив і їхні спаринги на зборах. 
 
– Ви викликали трьох гравців із першолігового ФК Севастополь. А представники інших клубів цього дивізіону можуть сподіватися на свій шанс у вашій збірній? 
 
– Так, ми ретельно переглядаємо й першу лігу, двоє гравців з Олександрії були на Кубку Співдружності, ще низку футболістів влітку викличемо на Меморіал Лобановського. Я відразу хотів би сказати усім молодим гравцям, що їхнє майбутнє залежить від них – від їхньої гри, думки, бажання. 
 
– Зараз вашій збірній належить зіграти матчі товариські, але на які результати в них налаштовуєте гравців?
 
– Їхнє завдання – показати хорошу гру. Дуже важливо, щоб гравці отримували задоволення від своїх дій. Сподіваємося, що ці матчі покаже Україні телебачення, хочемо, щоб вболівальники отримали задоволення, а ми – позитивний результат. 
 
– У прем’єр-лізі вже відбулося три тури, можливо, ви ще когось підгледіли там серед потенційних кандидатів до збірної?
 
– Ми переглядали гравців ще під час зимового антракту, й ці три тури підтвердили, що ми не помилилися з вибором. 
 
– Ви продовжуєте ознайомлення із збірною, у вас наразі – ще час експериментів. А коли чекати появи «кістяка» оновленої молодіжки?
 
– З кожною грою ми все більше визначаємося зі складом, кожна гра дає тренерському штабу інформацію для аналізу. Звісно, уже є певні обриси того, що ми хочемо бачити, але Україна – талановита футбольна держава, і є багато гравців, яких ми хочемо побачити не лише в матчах клубів, а і в збірній під нашим керівництвом. Хочемо перевірити, як вони думають, аналізують гру, спілкуються не лише в робочій обстановці, а й у побуті. Тому хочеться особистого спілкування з кандидатами до збірної. Принаймні, усім тим молодим, хто вже грає, треба надати шанс у молодіжці. У нас не так уже й багато часу лишається – кілька товариських матчів, Меморіал Лобановського, тож попереду серйозна робота. 
 
Артур Валерко, із Будинку футболу, Football.ua